havadurum

Başkan Gökhan, "Devlet sosyal konutlar konusunda adım atmıyor"

2061

 Elazığ merkezli 6.8 şiddetindeki deprem, Malatya başta olmak üzere çevre il ve ilçelerde de hissedildi. Çok sayıda yurttaşın yaralanmasına, hayatını kaybetmesine, çok sayıda binanın yıkılmasına neden olan deprem konusunda yaraların sarılması çalışmaları devam ediyor. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, israfa neden olmamak için bölgeye gidecek yardımların, oradaki yetkililerle koordinasyon içinde gönderilmesi gerektiğini ifade etti. Bölgedeki durumu hem kurumlar düzeyinde hem de parti örgütleri ilişkileri ile yakından takip ettiklerini ifade eden Başkan Gökhan, “AFAD ile birlikte koordineli çalışıyoruz. Tabi deprem olduğunda, yardım kampanyaları bazen israfa neden oluyor. Herkes kendi kafasına göre bir şey yapmamalı. Halbuki orada ihtiyaçların ne olduğu, nelere gereksinim olduğu noktasında bilgi ve talep alındığında, biz zaten bunları karşılamak üzere hazırız. Zaten şimdi, biz oradaki belediye başkanı arkadaşımız ve parti örgütleri ile görüşülüyor. Orada bir ihtiyaç varsa, daha doğrusu neye acil ihtiyaç varsa, onlarla ilgili bize talep geldiği noktada destek olmaya hazırız. Nitekim Kepez Belediyesi de, Birol arkadaşımız da yaptı. Biz zaten burada AFAD ile temas halindeyiz. Dolayısıyla oradan bir talep gelirse, ‘bize nereden olursa şunları gönderin’ denirse, o zaman hemen organize olup göndeririz” dedi. 

 
Çanakkale ekibi Elazığ ve Malatya’ya gidecek
“Şimdi biz, önümüzdeki hafta buradan teknik arkadaşlarımızı gönderiyoruz” diyen Başkan Gökhan, “İmar Müdürlüğümüzden, jeoloji mühendislerimizi, şehir plancılarımızı gönderiyoruz. Oradaki durum nedir, ne olmuş, zafiyeti nedir… gibi konuları tespit edecekler. Hem Elazığ’a, hem Malatya’ya hem de köylere gidecekler, şehir plancısı gözüyle bakacaklar. İmar ve Şehircilik Müdürümüz Kemal Albayrak’ın başkanlığında gidecek ekip, ne olmuş, neden olmuş ve bununla ilgili Çanakkale’de neler yapılabilir… gibi konuları, dönüşte de konuşacağız” dedi. 
 
“Sosyal konutlar en riskli yapılar, acilen adımlar atılmalı”
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, kentteki riskli yapılar konusunda, sosyal konutlara dikkat çekti. “Asıl çürük yapı bunlar” diyen Başkan Gökhan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün adım atması gerektiğini vurguladı. “Çanakkale’de depreme yönelik, binaların durumları ile ilgili bir çalışması yapılmadı” diyen Başkan Gökhan, “Bunun Çevre ve Şehirlik İl Müdürlüğü ile birlikte yapılması gerekiyor. Çevre ve Şehircilik’in harekete geçmesi lazım. Ama biz biliyorsunuz yıllar önce, Çanakkale’nin zemin etütlerini yaptık, jeolojik haritasını çıkardık. Şuanda yeni yapılan, 1999’dan sonra yapılan, özellikle de 2010’dan sonra yapılan binalar, zemin açısından da son derece sağlam binalar. Eski binalar konusunda riskler var mıdır, var olabilir. Ama bunların tespiti ile ilgili Çevre ve Şehircilikle beraber çalışılması lazım. Bir resen gidip bir şey yapamayız. Ama mesela biz yıllardan beri uğraşıyoruz, şu Sosyal Konutlarla ilgili ‘şunu yapın’ demediler. Esas yapılması gereken konutlar bunlar. Çürük konut aranıyorsa işte orada duruyor. Bu konuya artık devletin el atması lazım. Bizi aştı artık o iş. Proje ilerlemiyor, onu istiyorlar, bunu istiyorlar, yapıyoruz gönderiyoruz, bir daha gönderiyoruz… En sonunda ‘siyaseten bize karşı bir durum söz konusuysa, ben istemiyorum onlar yapsın…’ dedim. Nasıl yapılacaksa yapılsın, o insanları riskten kurtaralım. Bakın biz Çanakkale’de bu konuda çok şey yaptık. insanlar bunu unutuyor. Barbaros Mahallesi’nde, Arslanca Mahallesi’nde yapıların çok büyük bir bölümünün yenilenmesine vesile olduk. Fevzipaşa Mahallesi başlamıştı, krize denk geldi. 54 Evleri bile çözdük, oldu. Yukarıda Esenler’de depremden zarar görmüş binalar vardı. Biz Belediye olarak elimizden gelen her türlü desteği veriyoruz. Ama devlet şurada, sosyal konutlar konusunda adım atmıyor. Ben razı oldum artık, TOKİ mi yapacak, kim yapacaksa yapsın, insan öleceğine kim yaparsa yapsın…” dedi. (Seçkin Sağlam)
Paylaş