Başkan Gökhan "ALTINcı filo'ya karşı meclisten yetki isteyecek...

881

 

Çanakkale`nin son yıllarda karşı karşıya kaldığı çevre tehdidi, maden firmalarının Atikhisar Barajı yakınlarında işletme ruhsatı alma yetkisi ile hat safhaya ulaştı. Kirazlı bölgesinde iki bin beş yüz dönüm alanın Orman Bölge Müdürlüğü tarafından altın arama faaliyetleri için tahsis edilmesi sonucunda adeta bıçak kemiğe dayandı. Çanakkale`de bir takım sivil çevreci aktivist, geçtiğimiz Pazar günü Kirazlı bölgesine giderek, Atikhisar Barajı`nı da gören ve maden firmalarının işletme yapmak istediği alanda bulunan orman gözetleme kulesine Türk bayrağı astı ve alandaki faaliyetlerin durdurulması kapsamında eylemde bulundu. Çanakkale Belediye Meclisi`ne bu konu Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan tarafından taşındı. Başkan Gökhan, Belediye Meclisi`nden maden firmalarına karşı mücadele etme konusunda yetki talep edeceğini açıkladı. Başkan Gökhan meclisten talep edeceği yetkiyi yarın akşamki ikinci Nisan ayı toplantısında veya önümüzdeki ay yapılacak toplantıda resmi olarak meclise sunması bekleniyor. Çanakkale`nin içme suyunun temin edildiği Atikhisar Barajı`nın maden şirketleri nedeniyle tehlikede olduğunun altını çizen Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; "Yaşam kaynağımız tehlikede. Çevreci arkadaşlar maden firmasının faaliyet göstermek istediği alandaki itfaiye kulesine gidip bayrak astılar, mücadeleye devam edeceklerini belirttiler. Ben de gitmeyi düşünüyorum, meclisten gitmek isteyen arkadaşlar olursa götürürüz... Alamus firması bu noktada işletme ruhsatını almak üzere gerekli çalışmaları yapıyor. Valilik kararıyla alabilme durumuyla karşı karşıya..." dedi. Başkan Gökhan madencilik faaliyetlerinin doğa ve insana verdiği kötü sonuçları ve yaşanan olayları içeren bir sunum gerçekleştirdi. El Salvador`da madencilik faaliyetlerinin getirdiği kötü sonuçların ardından halkın yoğun tepkisi sonucunda El Salvadordaki madencilik faaliyetlerinin geçtiğimiz Mart ayının sonunda yasaklandığını ifade eden Başkan Gökhan, Kirazlı`daki direnişe sonuna kadar destek olduğunu belirtti. Gökhan; "El Salvador bizden ileri bir ülke değil. Bizim su kaynağımız Atikhisar. Atikhisar`ı etkileyecek her türlü riske karşı Çanakkale tedbirli olmak zorunda ve Çanakkale halkı adına da Çanakkale Belediye Meclisi`nin kararlar alması gerekir. Biz başka illere de çevre konusunda katkı vermeye çalışıyoruz ama bu artık bizim konumuz. Sadece Çanakkale halkının içme suyunu değil sulama ile tarımımızı da etkileyen bir konu... Bu noktada biz müdahil olmak istiyoruz. Bana idari bir hukuk sürecinin başlatılması için sizlerden yetki isteyeceğim. Bu yetkiyi tartışırız. Diğer siyasi görüşteki arkadaşların fikirlerini aldıktan sonra bu konuda görüşebiliriz" dedi. 

CHP`li üyeler destek vereceklerini açıkladı

Atikhisar Barajı`nın dibinde yapılacak maden faaliyetleri hakkında konuşan CHP`li Belediye Meclis üyesi Adnan Güler ise Çanakkale Çevre Komisyonu`nun Türkiye`de en fazla dava açan ve en fazla dava kazanan komisyon olduğunu anımsattı ve Türkiye`deki yargılama masraflarının son yıllarda artış gösterdiğini ve Çanakkale Çevre Komisyonu`nun, Belediye Meclisi`ne Başkan Gökhan`ın vereceği önerge ile maddi anlamda destek sunulması önerisinde bulundu. Devamla Güler; "Su toplama havzası üzerinde yapılacak bir altın madenciliği işletmesinin yer altı sularıyla Atikhisar Barajı`nın siyanürle zehirlenmesi ve bu zehirlenme sonucunda da Çanakkale halkının içme suyunun kirlenmesinin sonucu susuz kalmamız olacaktır. Su, şu anda dünyada bence petrolden daha değerli hale geldi" dedi.  Belediye Meclis Üyesi ve CHP Merkez İlçe Başkanı Celal Karakaş ise Atikhisar Barajı`nın dibine maden işletmesi kurulacağı takdirde "mahvoluruz" yorumu getirdi. Karakaş yaptığı konuşmada; "Çanakkale Merkez için maden şirketlerinin getireceği tehlike, termik santrallerinkinden daha tehlikeli olur. Çanakkale`de ne tarım yapılır, ne su içilir... Gerçekten mahvoluruz. O asidi ne menfaat tutar ne de başka koruyucu malzeme. Dolayısıyla Çanakkale yaşanmayacak bir kent olur, herkes kendini kurtaracak yer aramaya başlar. Bizler için çok tehlikeli. Gelecek için telafi edilemeyecek hasarlar ile karşı karşıya kalabiliriz. Onu engellemek de en azından bizim elimizde olabilir" dedi.  

İstanbul uçak seferlerinin düşürülmesine tepki
İstanbul-Çanakkale uçak seferlerinin Borajet tarafından haftada üç güne düşürülmesine tepki gösteren Başkan Gökhan; "Bunun tam tersine Ankara seferleri arttı. Her gün var Çanakkale’mize. Ama İstanbul seferleri geriye düştü. Bu konuda yetkililerin ilgilenmesini istiyoruz. Bunu diliyorum. Tam da yaz gelirken, turizm sezonu gelirken bunu anlamak zor. Bora Jet seferlerinin 7 güne çıkarılmasını talep ediyorum. Sadece Merkez değil ilçeler de bundan etkilendi" dedi.
 
Can dostlar unutulmadı
4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü`nü hatırlatan Başkan Gökhan; "Sokak hayvanları konusunda ülkemizde çeşitli yerlerde sıkıntılar yaşanıyor. Duyarsız insanlar onları maalesef zehirliyor. Bu hayvan hakkının ötesinde insanlık dışı bir şey. Hayvanlar da bizler de bu dünyada birlikte yaşamamız için yaratılmış. Bizim onları öldürme hakkımız yok, onlar ile birlikte yaşamak zorundayız. Sahiplendiğimiz hayvanları da sokağa atmamalıyız" dedi. 
 
Başkan Gökhan`dan organ bağışına çağrı
Meclis üyelerine ve canlı yayınlar aracılığı ile televizyon başındakilere organ bağışı yapmaya davet eden Başkan Gökhan; "Çok önemli. Bugün burada dururken önemini hissetmiyoruz ama bir yakınımızın veya kendi başımıza geldiğinde fellik fellik organ arıyoruz ve bunun ne kadar önemli olduğunu hissediyoruz. Kan bağışı da önemli. Komşu koşunun külüne muhtaçtır; insan insanın kanına, insan insanın organına muhtaçtır " dedi. 
 
Troia Yılı emekçilerine tebrik
2018 Troia Yılı`nın devlet nezdinde kabul görmesine emek harcayan ÇTSO Turizm Komitesi Üyeleri Armağan Aydeğer ve Ahmet Çelik`e tebriklerini sunan Başkan Gökhan; "Çok iyi şeyler yapıyorlar. 2018`in Troia Yılı ilan edilmesi için büyük çaba gösterdiler ve başardılar, biz de destekledik Vali de destekledi herkes karınca kararınca destek oldu. Bakan tarafından ilan edildi, söylendi. Bu arkadaşlarımız bisiklet turu etkinliği yaptı. Troia etabı ve Şehitlikler etabı. İyi katılım vardı, Çanakkale için önemli işler bunlar..." dedi.
 
"Çanakkale halkını yuhaladıklarının farkında olmaları lazım"
Geçtiğimiz ayki 102`inci 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi yıldönümünü ve törenleri anımsatan Başkan Gökhan, köpü temel atımı ve resmi törenler nedeniyle güvenlik tedbirlerinin yoğun olduğunu, polislerin akşam saatlerine kadar ayakta durduğunu ve Valilik tarafından bu sebeplerden dolayı fener alayı ve havai fişek etkinliğinin bir sonraki güne bırakılmasının talep edildiğini ifade eden Başkan Gökhan, bu durumu Belediye olarak anlayış gösterip kabul ettiklerini belirtti. 2 yıldır 18 Mart Stadyumu`nda il dışından gelen kişiler tarafından yuhalandığını hatırlatan Gökhan; "Siyasi karşıtlık olarak yapılıyorsa hoş değil.  yuhalamak yerine alkış tutmayabilirsin. Ben orada Ülgür Gökhan olarak değil Çanakkale Belediye Başkanı olarak konuşuyorum. Çanakkale halkını temsil olarak konuşuyorum. Yuhalayan arkadaşlarımızın Çanakkale halkını yuhaladıklarının farkında olmaları lazım. Ben onları değil, onları kışkırtanları, onları kullananları suçluyorum. Orası bir devlet töreni alanı. Devlet töreni alanında bana ne kadar kızarsan kız böyle davranmak uygun değildir. Benimle ilgili problemin varsa beni şikayet edebilirsin; hukuk var, adalet var, OHAL var..." dedi. Başkan Gökhan ayrıca stadyumda kendisini yuhalayanları kışkırtanları da bildiğini belirtti..
 
Karakaş; "18 maddeyi okumak o kadar zor değil"
Mecliste söz alarak Anayasa oylamasını hatırlatan CHP Merkez İlçe Başkanı Celal Karakaş; "Son günlerde kullanılan kelimeler kırıcı olmaya başladı. Biz öyle olmaması için elimizden gelen bütün hassasiyeti gösteriyoruz. Sonuçta evet ya da hayır çıksa beraber yaşamaya devam edeceğiz. Birbirimizin yüzüne bakacağız. Referandum dolayısıyla haddini aşan ifadelerde bulunmak bizi bir yere götürmez. Benim vatandaşlara çağrım 18 maddeyi okumak o kadar zor değil. Lütfen okusunlar, düşünsünler ama ne olursa olsun gitsinler oylarını kullansınlar. Çünkü onlar oy kullanmasalar da onları ilgilendirecek bir sonuç çıkacak" dedi. 
 
Komisyon üyeleri seçildi
Öte yandan Çanakkale Belediye Meclisi`nde encümen üyeliği seçimi, imar komisyonu üye seçimi, plan ve bütçe komisyonu seçimi, sosyal işler komisyonuna üye seçimi, ulaşım komisyonuna üye seçimi, şoför seçim komisyonuna üye seçimi, şikayet değerlendirme ve ceza komisyonuna üye seçimi gerçekleştirildi. Ayrıca 2016 mali yılı faaliyet raporu ve denetleme komisyonu raporu görüşüldü. İsmetpaşa , Barbaros, Cevatpaşa ve Kemalpaşa Mahallelerindeki imar planı değişiklik teklifleri meclise sunuldu. 
(Atakan Alkış)
Paylaş