Başkan Demirbaş "Artışı kabul etmemiz mümkün değildir"

2023 yılının ikinci yarısında memur maaşlarına yapılacak olan zamlara ilişkin Türkiye Kamu-Sen Çanakkale İl Temsilciliği tarafından basın açıklaması gerçekleştirilerek; "Bütün kamu çalışanlarının ilave ek ödemeden faydalanması için teklifte düzenleme yapılmalıdır" diye belirtildi.

743
Türkiye Kamu-Sen Çanakkale İl Temsilciliği, Çanakkale Truva Atı önünde memur maaşlarına yapılacak olan zamla ilişkili olarak basın açıklaması gerçekleştirdi. Memur maaşlarının artışına ilişkin TBMM'ye teklif sunulmasına ilişkin konuşan Türkiye Kamu-Sen Çanakkale İl Temsilcisi Resul Demirbaş; "Eğer bu teklif yasalaşırsa emeklilik sisteminde var olan adaletsizlik daha da büyüyecek, emeklilik, memurlar açısından tam anlamıyla bir kâbusa dönüşecektir" şeklinde konuştu.

"Gerçek açıklanandan farklıdır"
Kamu görevlilerine 2023 yılının ikinci yarısı için yapılacak artış rakamlarına ilişkin kanun teklifi TBMM'ye sunulmasının ardından basın açıklamasında konuşan Türkiye Kamu-Sen Çanakkale İl Temsilcisi Resul Demirbaş; "2023'ün ilk 6 ayında ortaya çıkan %11,77 oranındaki enflasyon farkı ve 2021 yılı toplu sözleşmesinde yer alan %6'lık artışın (kümülatif %17,55) üzerine 8 bin 77 TL'lik seyyanen zam yapılmasını içeren bir kanun teklifi hazırlanmıştır. Bu teklifle en düşük dereceli memur maaşının 22 bin TL'ye yükseltildiği ifade edilmektedir. Halbuki gerçek açıklanandan farklıdır. En düşük dereceli memur maaşını 22 bin TL seviyesine yükseltmek için belirlenen kriter en düşük işçi maaşına mayıs ayında yapılan artışlar olmuştur" ifadelerini kullandı.

"En düşük işçi maaşı 22 bin TL olmuştur"
En düşük işçi maaşının Ocak ayı itibariyle 22 bin TL olduğunu dile getiren Başkan Demirbaş; "Mayıs ayında İmzalanan toplu sözleşmeye göre en düşük işçi maaşı Ocak 2023 itibarı ile çıplak olarak 22 bin TL olmuştur. Bu rakam üzerine temmuz ayında %15 daha artış yapılacaktır. Ama en düşük dereceli memur maaşı hesaplanırken aile yardımı ve çocuk parası da dahil edilmiş; çıplak ücret yerine giydirilmiş ücret dikkate alınmıştır. Yani en düşük işçi maaşı çıplak olarak ocak ayında 22 bin TL olmuşken, en düşük memur maaşı sosyal yardımlarla birlikte ancak temmuz ayında 22 bin TL seviyesine gelebilmiştir. Gerçekte 15'inci derecenin 1'inci kademesindeki bekar bir memurun maaşı 10 bin 400 TL dolayındadır. Buna göre en düşük dereceli bekar bir memurun maaşı, yapılacak artışlarla temmuz ayında 22 bin TL değil 20 bin 300 TL olacaktır. Bu rakam ifade edilenden 1700 TL daha düşüktür" şeklinde konuştu.

"8 bin 77 TL'lik ödemenin emekliliğe sayılmayacağı öngörülmüştür"
İşçi maaşlarına temmuz ayı itibariyle yüzde 15 zam yapılacağına ilişkin konuşan Başkan Demirbaş; "Ocak ayında 22 bin TL olan en düşük işçi maaşına ise temmuz ayında %15 oranında bir zam daha yapılacak ve 25 bin 300 TL'ye yükselecektir. Böylece en düşük işçi maaşı ile en düşük memur maaşı arasında 5 bin TL fark olacaktır. Buradan anlaşılacağı üzere en düşük işçi maaşı ile en düşük memur maaşı eşitlenmemiş, var olan adaletsizlik devam ettirilmiştir. Dolayısıyla Cumhurbaşkanımızın en düşük memur maaşının en düşük işçi maaşından aşağıda olmayacağı sözü tam olarak karşılık bulmamıştır. Bu nedenle memur maaş artışlarının yeniden hesaplanması gerekmektedir. Ayrıca bu artışın sağlanması için memurlara 8 bin 77 TL ilave ek ödeme verilmesi öngörülmektedir. Bu ek ödemenin taban aylığa yapılması ve emekliliğe de sayılması gerekmekteydi. Ancak getirilen düzenleme ile 8 bin 77 TL'lik ödemenin emekliliğe sayılmayacağı öngörülmüştür" diye belirtti.

"Verilen sözleri tam olarak karşılamayan bir uygulamayı kabul etmiyoruz"
Basın açıklamasının sonunda genel değerlendirmelerde bulunan Başkan Demirbaş; "Genel olarak değerlendirildiğinde doğurduğu adaletsizlikler çerçevesinde Türkiye Kamu-Sen olarak Temmuz ayında memur maaşlarına yapılan artışların yetersiz ve eksik olduğunu ifade ediyoruz. Emekliliğe yansımayan, adaletsizliği artıran, verilen sözleri tam olarak karşılamayan böyle bir uygulamayı kabul etmiyoruz. Yol yakınken bu yanlıştan dönülmeli, maaş artışlarıyla ilgili ifade ettiğimiz düzeltmeler TBMM'de mutlaka dikkate alınmalı, teklif revize edilmelidir. Türkiye Kamu-Sen olarak sıraladığımız bu aksaklıkların düzeltilmesi için her türlü girişimde bulunacak, her platformda mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.
(Yusuf Sonkurt)
Paylaş