havadurum

Başkan Çetin, UEDAŞ’a seslendi

Gökçeada`da yaşanan elektrik kesintileri, Ada halkını isyan noktasına getirdi. Yılın son günlerinde yaşanan kar yağışlı hava ve fırtına nedeni ile adanın elektrikleri günde onlarca kez kesildi. Ada halkının mağdur olduğu kesintilerin ardından ise, bu hafta sonu için `planlı` elektrik kesintisi yapılacağını açıklayan UEDAŞ, kamuoyu baskısı nedeni ile kesintiyi iptal etti. Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin ise, “Toprak üzerindeki hatların acilen toprak altına alınması gerekmektedir. Bu tür bir yatırım yapılmaz ise biz her defasında bu mağduriyeti yaşamak zorunda kalacağız” dedi.

806
Gökçeada`da geçtiğimiz hafta yaşanan yoğun kar yağışı ve fırtına nedeni ile bir günde onlarca kez elektrik kesintisi yaşanması ada halkını çileden çıkardı. Birbiri aradına kesilip-gelen elektrikler, adada bazı hanelerdeki elektrikli eşyaların bozulmasına neden olduğu ileri sürülüyor. Yeniyıla karanlıkta giren ve elektrik kesintisi atlatan Adalılar bu kez de, UEDAŞ`ın `planlı` elektrik kesintisi haberini alınca tepkilerini artırdı. Kamuoyunda oluşan baskı üzerine ise elektrik kesintisini iptal eden UEDAŞ`ın adada elektrik kesintilerini önleyeceği kalıcı yatırımlar yapması bekleniyor. Gazetemiz Çanakkale OLAY`a konuşan Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, kesintilerle ilgili bilgi verdi. “En son fırtınayla birlikte adamızda tekrar bir elektrik kesintisi sıkıntısını yaşadık” diyen Çetin, “Şimdi bu hafta sonu, yapacakları elektrik kesintisi planlı bir kesinti olduğunu öğrendim. UEDAŞ yetkilileri ile yaptığım görüşmede kesintilerle ilgili bilgi aldım. UEDAŞ`ın Gökçeada`ya dönük olarak yaptığı yatırımları var. özellikle Kuzulimanı mevkiinde aydınlatma direkleri ve toprak altına alınan hatlar var. Bu hatların şuanda işlemleri bitti, bunların aktif hale gelebilmesi için elektrik kesintisinin yapılması gerekiyor. Bu elektrik kesintisinin ilan edilmesinin ardından kamuoyunda da bir tepki oluştu. Bu tepkinin ardından kamuoyu baskısı nedeni ile yapılacak planlı elektrik kesintisini iptal etmek durumda kaldılar” ifadelerini kullandı.
 
 
“Hatlar yer altına alınmalı”
“Son kesintide rüzgar, Gökçeada`da 110 kilometrelik bir hızla esti” diyen Çetin, “Elektrik hatlarında, özellikle toprak üstünde bulunan hatlarda meydana gelen kısa devre nedeni ile çok sık elektrik kesintisi yaşadık. Yani, Gökçeada`nın da 365 günün 300 gününün rüzgarlı ve esintili bir yer olması nedeni ile yapılması gereken, toprak üzerindeki hatların acilen toprak altına alınması gerekmektedir. Bu tür bir yatırım yapılmaz ise biz her defasında bu mağduriyeti yaşamak zorunda kalacağız” şeklinde konuştu.
 
“En önemli sorun deniz altındaki hatlar”
Çetin, Adadaki en önemli sorunun denizaltındaki hatlar olduğunu ifade ederek, “Gökçeada`da bizim en büyük sıkıntımız; ana karadan bize gelen hatta ciddi bir sorun var. biz her lodos estiğinde hep korkuyoruz. Neden, çünkü o lodos estiğinde ana hattan kopma yaşanıyor. Ana hatların kopması durumunda ise sorun büyük gırgır tekneleri trol tekneleri giderek tekrar bağlanıyor. Böyle bir sorunun çözümü ise 3-4 gün sürebiliyor. O hatla alakalı olarak kesin bir çözüm bulunması gerekiyor. Yani Adanın en büyük problemi denizin altındaki hattır. Geçen hafta 110 kilometre poyraz değil de lodos esmiş olsaydı, belki 1 hafta elektrik kesintisi sorununu yaşayacaktık” dedi.
Paylaş