Başkan Çetin’in ‘karnesi’ Karga’dan!

30 Mart seçimlerinde göreve gelen Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin`in bir yıllık karnesi, Ada`nın internet fenomeni Ada Kargası`ndan geldi. Kardeş değerlendirmesinde Karga; “İyi niyetimiz ve gayreti konusunda inancımız sürüyor. Ancak bazı soru işaretleri de oluşmaya başladı. Daha çok çalışmasını ve somut adımlar atmasını bekliyoruz. Özellikle söz verdiği Ada Meclisi`ni bir an önce oluşturmalı” notunu düştü.

546
Gökçeada sorunlarına yönelik yaklaşımı nedeni ile internet fenomeni haline gelen, sosyal medyadaki Ada Kargası, bu kez de Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin`e “Birinci yıl karnesi” verdi. “Hocayken notları o veriyordu, siyasetçi olunca biz verelim dedik” notu ile birlikte karnesini açıklayan Karga, ilk notunu “Belediye yönetiminde şeffaflık ve katılımcılık” üzerinden verdi. “Bu konuda eski belediyeyi eleştirmiş ve bir Ada Meclisi kurma sözü vermiş olan Ünal Çetin, yapılması para da istemeyen bu vaadini unutmuş görünmektedir” diyen Ada Kargası, “Ancak biz unutmadık. Ünal Çetin`in İmar, Sintine gibi konularda halka açık toplantılara katılması, düzenlemesi ve halkla fikir alışverişinde bulunması ise bu konuda önceki belediyeye kıyasla olumluluk hanesine yazılması gereken durumlar. Bu konuda notumuz 10 üzerinden 5” değerlendirmesinde bulundu. “Alt yapı sorunlarının çözülmesi” konusunda ise Karga; “Adanın en önemli ihtiyaçlarından evsel atık arıtma sisteminde henüz somut bir adım atılmadı. Katı atık ayrıştırma yönünde de bir gelişme yok. Trafik sorunu için de henüz bir çevre yolu ya da yeni otopark alanı vb gelişme yok. Eskimiş olan asbestli içme suyu şebekesinin değiştirilmesi konusunda da henüz bir adım yok. Yeni yapılaşma bölgelerinde alt yapı sorunlarına dönük kısmi çalışmalar yapıldı. Bu konuda bir yılın görece kısa bir süre olması yüzünden 10 üzerinden 5 veriyoruz” değerlendirmesi yaptı.
 
İşte Ada Kargası`nın diğer notları;
Sel baskınlarına karşı önlem alma
Bu konuda dere yatağının temizlenmesi gibi yüzeysel bir önlem alınmışsa da, dere yatağının genişletilmesi , derinleştirilmesi ve üzerinde yer alan kanun dışı binaların yıkılması konusunda belediye somut hiç bir adım atmamıştır. Gökçeada halkı hala her yağmurda acaba sel bastı mı basacak mı diye yaşamaktadır. Bu konuda 10 üzerinden 2 veriyoruz.
 
Belediye gelirlerinin arttırılması, kaynak yaratılması
Geldiği günden beri en büyük yakınması biraz da haklı olarak Belediye kasasında para olmayışı ve borçlar olan yeni Belediye yönetimi bu süre içinde Belediye mülklerinin kiralarını güncelleme, birikmiş borçları toplama konusunda adım atmamış görünmektedir. Ancak, meydandaki otelin satışa çıkarılması kararı alınmıştır ve süreci işletilmektedir. Belediyenin arıtma tesisinde bulunan geniş arazisine konut yapılarak satılması yönünde de bir proje üzerinde çalışılmaktadır. Yine Elta kavşağında yeni dükkanların yapılıyor olması gelir getirici olacaktır. Diğer belediyelerden destek ve bağış sağlanması konusunda da belediyemiz aktif görünmektedir Bu konuda 10 üzerinden 6 veriyoruz.
 
Kayırmacılığın ortadan kaldırılması
Yeni belediye başkanının en önemli sözlerinden biri kuralsız belediyeciliğe ve adam kayırmacılığa son vereceği yönünde olmuştur. Bu konuda oldukça ısrarlı ve dirayetli görünen başkanın son zamanlarda bazı ufak tefek icraatları soru işaretleri yaratmaya başlamıştır. Akrabasına ait binanın bodrum katına kullanma izni ve dükkan ruhsatı verilmesi, dere üzerindeki eski binaya tadilat projesi yapılmadan tadilata göz yumması, kilise karşısındaki otoparkı önce manava şimdi de dürümcüye işgal ettirmesi Gökçeadalıların zihninde giderek artan soru işaretleri yaratmaktadır. Bu konuda 10 üzerinden 6 veriyoruz.
 
Çevre düzenlemesi, peyzaj
Belediyemizin geçtiğimiz bir yılda yaptığı en somut hizmetler bu alanda olmuştur. Karayolları tarafından yapılan Kaleköy yürüyüş yoluna belediyenin aktif olarak destek vermesi olumluysa da bu yolun yapılmasını belediyenin hanesine yazmak zordur. Ancak hem bu yolun hem de Kuzulimanı yolunun fedakarca bir çalışma ile ağaçlandırılması, ağaçların ne ölçüde yaşayacağı henüz belli olmasa bile, büyük ve önemli bir katkı/çabadır. Elta kavşağına yapılan çeşme ve oraya Tepeköyden su getirilmesi de övgüye değer. Toki konutları alanında ana yolun kilit parke kaplanmasında karayolları ile birlikte gösterilen çaba da belediye hanesine yazılmalı. Sel baskınından sonra temizlik ve onarım sürecindeki yoğun çaba da gözden kaçmamalı. Diğer yandan, kent meydanının düzenlenmesi, tabela kirliliğinin ortadan kaldırılması, otopark sorununun çözülmesi, kaleköydeki ve kuzulimanındaki çirkinlik yaratan işyerlerine düzen verilmesi vb konularda henüz ciddi bir adım atılamamıştır. Bu konuda 10 üzerinden 8 veriyoruz
 
Sosyal kültürel faaliyetler
Bu konuda Ağustos ayı sonunda düzenlenen Gökçeada Festivali adalıların övgüsünü kazanmış durumda. Ancak sonrasında kayda değer bir spor, sanat, kültür etkinliği belediye tarafından düzenlenebilmiş değildir. Adalıların özellikle de gençlerin, sinema, tiyatro, müzik, güzel sanatlar, edebiyat, spor gibi alanlarda ihmal edildiğini düşünüyoruz. Yerel yönetimler kurslar, salonlar, konserler, sergiler vb düzenleyerek bu alanda da hizmet vermelidir. Bu konuda 10 üzerinden 6 veriyoruz.
 
Sokak hayvanları
Belediyen kedi evleri yapılmasını sahiplenerek bu konuda olumlu bir puan aldı. Ancak, hayvan barınağının yapılması, veterinerlik hizmetlerinin geliştirilmesi, sokak hayvanlarının kısırlaştırılması, küpelenmesi, doyurulması konularında sorunu çözecek boyutta bir adımın atılamadığı görüldü. Bu konu bir hayal kırıklığına dönüşmeden belediyeden adım atmasını bekliyoruz. Bu konuda iyi niyete istinaden 10 üzerinden 8 veriyoruz.
 
İmar usulsüzlüklerinin engellenmesi
Bu konuda önceki belediyenin kötü sicili ortada. Yeni belediyenin çok daha dikkatli ve özenli davrandığı görülüyor. Bu övgüye değer. Ancak, önceki belediyenin yol açtığı imarsız yapılaşmalara müdahale ve gerekli yıkımların yapılması konusunda ise bir yavaşlık göze çarpıyor. Masi Otel, Kuleli Çarşı gibi örnekler hala göz tırmalıyor. Bu konuda eski durumdan kurtulmuş olmamızın da etkisiyle 10 üzerinden 7 veriyoruz.
 
Gökçeada vizyonu
Yeni belediyenin, eski belediyeye göre zayıf olduğu anlaşılan en önemli konu bu. Yeni belediyenin Gökçeada`nın turizmi, gelişimi, kimliği, markalaştırılması gibi konularda bir vizyon sahibi olduğu hissedilmiyor. Bir yandan adanın korunması konusunda bir iyi niyet olduğunu hissettiren adımlar, Ziraat Bankasına taş kaplama yaptırılması gibi, Kent Tasarım Rehberi çalışmaları gibi görülürken, yakın dönemde, yeni yüz binlik planlara karşı şiddetli bir itiraz ve adanın kalkınmasını imar alanlarının arttırılmasında gören bir anlayışa göz kırpılıyor olması Gökçeadanın hak ettiği vizyona bu belediye yönetiminin sahip olup olmadığı konusunda şüphe yaratıyor. Bu konuda maalesef 10 üzerinden 5 veriyoruz.
Paylaş