havadurum

Başbakan Yıldırım Çanakkale'deydi

1135

 Başbakan Binali Yıldırım ve beraberindeki ekip dün ilk olarak Çanakkale Havalimanı`ndaki yeni terminal açılışına geldi.  Başbakan Yıldırım’ı, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mithat Kemal Algül, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, AKP Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan ve AKP Milletvekili Ayhan Gider, Çanakkale İl Emniyet Müdürü Celal Sel, Çanakkale İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Necmi İnce, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, AKP Çanakkale İl Başkanı Yeşim Karadağ ve çok sayıda partili karşıladı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile Çanakkale Havalimanı terminal binasının açılışını yapan Başbakan Yıldırım, buradaki konuşmasında "Çanakkale, 15 yıllık Hükümetimiz döneminde ulaşımda, diğer birçok alanda olduğu gibi, çok büyük hizmetlerle buluştu. Çanakkale`de deniz taşımacılığı hemen hemen bitmişti. Bugün adalar dahil olmak üzere Çanakkale`de çok gelişmiş deniz taşımacılığı verilir hale geldi. Çanakkale`nin komşu illerle bağlantısı yoktu. Tüm yollarını bölünmüş yola dönüştürüp, Çanakkale`yi hem Ege hem Marmara`ya hem de Orta Anadolu`ya ulaşılır hale getirdik. Çanakkale`de 15 yıl önce hava ulaşımı da yoktu. Havaalanı yoktu, açtık. Pistini büyüttük. Şimdi de bu güzel terminali Çanakkale`ye armağan ediyoruz. Çanakkale`den Ankara`ya günlük seferler var. 1 Kasım`dan itibaren inşallah İstanbul Atatürk Havalimanı`na günlük seferler yapılacak. Bunun da müjdesini vereyim. Oradan da yurt dışına bütün bağlantılar gerçekleşmiş olacak. Bu güzel terminalimiz Çanakkale’mize hayırlı, uğurlu olsun. Şüphesiz, Çanakkale, buradan yapılacak seyahatlerle, ekonomik olarak turizm bakımından çok daha büyük bir fayda sağlayacaktır. 2018 uluslararası Troya yılı, Kültür ve Turizm Bakanlığı`nın buna yönelik çok büyük etkinlik ve program yapıyor. Çanakkale`ye hem yurt içi hem de dışından çok sayıda misafir gelecek. Çanakkale’mizi çok daha iyi tanıtma imkanına sahip olacağız" dedi. Başbakan Yıldırım, konuşmasının ardından terminal binasının açılış kurdelesini beraberindeki protokol üyeleri ile birlikte kesti.  Başbakan Yıldırım, daha sonra akademik yıl açılışına katılmak üzere Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi`ne geçti.

 
"Burada bu mikrop temizlenme noktasına gelmiş"
ÇOMÜ 18 Mart Üniversitesi Akademik Yılı Açılışı`nda gündemle ilgili flaş açıklamalarda bulunan Başbakan Binali Yıldırım, TEOG`ın kalkmasının ardından liseye girişte uygulanacak olan yeni sistemin detaylarını açıkladı. Başbakan Yıldırım ayrıca burada FETÖ terör örgütü ile mücadelesi için ÇOMÜ Rektörü Yücel Acer’i tebrik etti.  Başbakan Yıldırım konuşmasında; “Artık çocukları geçtik torunlara bakıyoruz. Akademik yıl, öğrencilerimize, hocalarımıza hayırlı uğurlu olsun.  Milli, dini duygularımızı istismar eden, kökleri dışarıda olan bir terör örgütü ile bu ülke yüzleşti. Üniversiteyi, yargı camiasını, kolluğu içeriden kuşatarak alçak bir girişim içerisinde bulundular. O gün milliyetçi, vatansever, bayrağını seven bütün unsurları ile, askeri ile polisi ile, savcısı ile hakimi ile, medya mensubu ile, meydanlara inen her biri bir kahraman olan aziz milletin evlatları ile bu alçaklara gereken cevabı o gece verdik. Çanakkale medeniyetler tarihi bakımından da önemli bir yerdir. Troia çok önemli bir varlığımız. Önümüzdeki yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı, Uluslararası Troia Yılı ilan etmiştir. Tarihi yarımadaya bakın. O büyük zaferi bizlere miras bırakan ecdadımızın şanına yakışır bir hale getirmek boynumuzun borcuydu ve bunu da yaptık.  Bugün Türkiye, etrafı ateş çemberi olan bir ülke olmasına rağmen istikrarla, kararlılıkla 2023, Cumhuriyetimizin 100. yılına emin adımlarla ilerlemektedir. "Çanakkale geçilmez" denmiş ama o düşmanda geçilmezdi, dost için denmedi. Çanakkale millet için geçilen bir yerdir.  2023`e gelmeden Çanakkale Köprüsü`nü yollarıyla birlikte açmış olacağız. Türkiye 3 terör örgütü ile aynı anda mücadele eden tek ülke. Ben rektörümüzü tebrik ediyorum. Burası onların üslendiği önemli merkezlerdendi. Burada bu mikrop temizlenme noktasına gelmiş. Üniversiteler bir ülkenin gelişmesi için vazgeçilmez kurumlardır. Büyük düşünme, detaylara takılmama, geniş vizyon içerisinde öğrenme, üniversitenin vermesi gereken en önemli şey budur. Bir bakıyorsunuz hiçbir birikimi olmayan bir adamın etrafında profesör olmuş adamlar fırıl fırıl dönüyor. Yarım bıraktığı ekmeği yemek için birbirleri ile kavga ediyorlar. Allah akıl fikir vermiş” dedi. 
 
“Öğrencinin kaderini bir sınava bağlamayalım” 
Konuşmasında AB ilişkileri ve diğer güncel konular hakkında bilgilendirmelerde bulunan Başbakan Yıldırım, son olarak iptal edilen TEOG sistemi hakkında bilgiler verdi. Başbakan Yıldırım; “Bugün mezun olanların sayısı ile üniversitelerimizin kontenjan miktarı aynı. Üniversiteye girişin sınav stresinin azaltılması lazım. Çünkü ihtiyaç yok. Mezun olan sayısı da aynı, üniversitelerin sunduğu kontenjan da aynı. Sorun nerede? Herkes 18 Mart`a gitmek isterse o zaman sorun başlıyor. Onun da yolu, 1 sınava kaderi bağlamak yerine, bütün kademelerde öğrencinin kabiliyetine, başarısına göre hazırlanması. Bunu şimdi TEOG`da yapıyoruz. TEOG neden değişiyor? TEOG`un ne olduğunu bilmeden konuşuyor, koca koca unvanları var. TEOG 8. sınıfın ilk ve ikinci sömestrdeki sınavın sorumlu tutulmasıdır. Öğrencinin kaderini bir sınava bağlamayalım. Ortaokuldaki öğrencinin liseye hazırlanması lazım. Nereye gidecekse ikinci dört yılda şekillenmesi lazım. Yeni uygulama bunu getiriyor. Sınav kalkıyor. Her yılın yıl sonu başarı ortalaması alınıyor. 5-6-7-8. sınıf. Ayrıca derslerdeki ilgisi ne tarafa gidiyor? Buralar izleniyor, buna belirli bir oranda da katkı yapan yine 8. sınıfta sınav yapılıyor. O sınavın soruları da soru bankasından geliyor. Burada elde edilen sonuç 4 yılın sonucu ile birleştiriliyor bir mezuniyet puanı ortaya çıkıyor, sonuca göre öğrenci yerleştiriliyor. Sınav test olmayacak, açık uçlu soru sorulacak” açıklamasında bulundu. 
 
`Fahri Doktora` unvanı verildi
Başbakan Binali Yıldırım’ın özgeçmişinin Prof. Dr. Süha Özden tarafından okunmasının ardından Yıldırım’a ÇOMÜ tarafından Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında, Türk siyasal hayatı ve kamu yönetimine üstün katkılarından dolayı `Fahri Doktora` unvanı verildi. Ardından kürsüye gelen Başbakan Yıldırım, “Özgeçmişte 21 Aralık değil 20 Aralık olacak. Beni bir gün gençleştirdiniz. Bir eksik de 5 torun. Burada olmaktan çok büyük mutluluk duyuyorum. Akademik yıl öğrencilerimize, üniversitemize ve hocalarımıza hayırlı olsun" dedi. Başbakan Yıldırım Çanakkale’deki programını Bayramiç ilçesindeki Mehmet Akif Ersoy Evinin Açılışı ve Toplu Açılış Töreni ile sona erdirdi.
(Şebnem Özer)
Paylaş