Barışa vurgu yaptılar

1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle siyasilerden mesaj yağdı. TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü Çanakkale Milletvekili M. Serdar Soydan, Gelibolu Belediye Başkanı M. Mustafa Özacar, CHP İl Başkanı Hamza Karagöz ile CHP Eğitim Sekreteri Bas. Sor. Bşk. Yrd. Esma Kocabaş, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle yaptığı açıklamada barışa vurgu yaptı.

713
TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü Çanakkale Milletvekili M. Serdar Soydan, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle yaptığı açıklamada barışa vurgu yaptı. Soydan; “Barış insanlıktır, sevgidir, dostluktur, kardeşliktir. Dünya Barış Günü’nde Atatürk’ün “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” özdeyişi de rehberimizdir. Ama ne yazık ki, başta bölgemizin ve çevremiz olmak üzere dünyanın değişik yer ve ülkelerinde barışı korumak her gün biraz daha zorlaşmaktadır. İşte bu koşullarda barışı savunmak çok daha anlamlı ve önemlidir. Ama biliyoruz ki, ben barış istiyorum demekle barışçı da olunmaz, barış sağlanamaz. Kalıcı ve gerçekçi bir barıştan yana olanlar, insan hakları ihlallerine, işgallere, silahlı çatışmalarla terörist saldırılara da ilkeli ve kararlı olarak karşı çıkmalıdırlar. Yani barışı dilemekten daha fazlasını yapmalı, barış için daha fazla sorumluluk almalıdırlar. Günümüzde barışın en büyük düşmanlarından biri olan terör örgütleriyle mücadele de ancak, senin teröristin kötü, benim teröristim iyi anlayışı terk edilerek kazanılır. İçinde bulunduğumuz günlerde dünyanın birçok bölgesinde yaşanan çatışmalar, savaşlar insanlığın geleceğini tehdit etmekte ve insanın en temel evrensel hakkı olan yaşam hakkını elinden almaktadır. Yıllardır çözülemeyen terör sorunu Türkiye’de barış ortamının önündeki en büyük engel olarak durmaktadır. Her gün gelen şehit haberleri, yüreğimizi yaralamaktadır. Demokratik kurallar çerçevesinde çağdaş bir yaşam, barış ortamının sağlanması ile mümkün olabilir. Terör örgütü silahlı eylemlere koşulsuz olarak derhal son vermeli, komşu ülkelerinde yaşanan kaosu körükleyici değil dindirici adımlar atılmalıdır. Bir an önce silahların susması ve kalıcı barışın sağlanması ve sınırlarımızda barışın sağlanması için çözüm yerinin TBMM olduğu asla unutulmamalıdır. AKP iktidarında tekrar tırmanan terör, barış ortamının önündeki en büyük engeldir. Dünya Barış Günü, terörün sonlandırılması, içte ve dışta barışın sağlanması için bir milat olmalı, hükümet bunun için üzerine düşeni yapmak zorundadır. Özgürlük ve barışın ülkemizde ve tüm dünyada hakim olması dileğiyle 1 Eylül Dünya Barış Günü`nü kutluyor; barış içinde, insanların yaşam hakkının elinden alınmadığı bir dönemin başlamasını diliyorum. Gün, Mustafa Kemal Atatürk`ün, "Yurtta Barış, Dünyada Barış" ilkesine sıkı sıkıya bağlanarak gelecek kuşaklara daha mutlu, daha yaşanılabilir, sağlıklı, dengeli bir çevre ve terörün olmadığı savaşsız bir dünya bırakmak için mücadele günüdür. Unutulmamalıdır ki, en kötü barış en haklı savaştan daha iyidir” dedi.
 
 
Özacar’ın mesajı
“Barış insanlıktır, sevgidir, dostluktur, kardeşliktir” diyen Belediye Başkanı M. Mustafa Özacar, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Başkan Özacar’ın mesajı şöyle: “Savaşlara ve onların yol açtığı acılara karşı barış talebinin dillendirildiği gün olan 1 Eylül, demokrasiye, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne inanan herkes için büyük önem taşımaktadır. İçinden geçmekte olduğumuz zorlu süreçte barışa her zamankinden çok ihtiyacımız vardır. Ulusumuzun kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün barış konusundaki ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ özdeyişi rehberimizdir. Ulu önderimizin ortaya koyduğu ve tüm milletimizce de benimsenen bu özdeyiş herkes tarafından temel ve vazgeçilmez bir ilke olarak kabul edilmelidir. Cumhuriyetle beraber 70 yılı aşkın bir süredir, tüm anlaşmazlıkların karşılıklı saygı ve hoşgörü çerçevesi içinde, diyalogla çözümlenmesinden yana olan ülkemizde; mutluluğa, huzura, sevgiye, hoşgörüye, kardeşliğe ve evrensel barışa hep beraber kucak açmak dileğiyle dünya barış gününü kutluyor, bütün dünyaya kalıcı barış diliyorum.”
 
 
Karagöz’ün mesajı
CHP İl Başkanı Hamza Karagöz de bir mesaj yayınlayarak 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne dikkat çekti. Mesajına “Yurtta Barış Dünyada Barış” ifadesiyle başlayan Karagöz; “Barış ve kardeşlik; insanlığın var oluşundan bu yana toplumların en büyük dilek ve özlemi olmuştur. Bu özlemin bittiği dönemde ortaya çıkan 2. Dünya Savaşının başlangıç tarihi olan 1 Eylül, barış için mücadele günü kabul edilmiş ve 1 Eylül Dünya Barış Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır. Ancak, aradan geçen yıllara rağmen savaşlar hiç son bulmamış ve dünyanın her yanında yaşanan savaşlarda, milyonlarca insan yaşamını yitirmiş, sakat kalmış, yurdundan, toprağından olmuşlardır. Sadece savaşan ülkeler değil, savaşın dışındaki ülkeler de bu savaşlardan etkilenmiş ve zarar görmüştür. Dün olduğu gibi günümüzde dünyayı kana bulayan emperyalizmdir. Emperyalizm kendi çıkar ve emellerini gerçekleştirmek için, dünyanın en küçük topraklarında bile barışın yaşanmasına izin vermez. Buna karşın, Yılda bir gün bile olsa Dünya Barış Günü kutlamalarına, barışı ortadan kaldıranlar, barışı gerçekten isteyenlerden daha fazla destek verip açıklamalar yaparlar. Bizler, bütün dünyada ekilen nefret tohumlarına, insanlar arasında yaratılan düşmanlığa karşı, barış içinde yaşamak istiyoruz. Yayılmacı ve teslimiyetçi politika izlemeyen, savaşa, işgale ve talana ortak olmayan, sosyal ve hukuk devleti niteliğine sahip olmayı sürdüren anlayış da olunmasını istiyoruz. İnsanlığın geleceği açısından “1 Eylül Dünya Barış Günü” bütün insanlığın barış ve dostluk günü olarak hafızalardan silinmemesini istiyoruz. Biz demokratik, sosyal hukuk devlet niteliğine sahip; kimliği, kültürü, dili, dini, mezhebi, görüşü ne olursa olsun eşit haklara sahip yurttaşlar olarak yaşayabileceğimiz, ülkemizin ve toplumumuzun bir daha savaş ve şiddeti yaşamaması için öncelikle demokratikleşmeye yönelik çözümlerin benimsendiği, bağımsız, demokratik ve barış içinde bir TÜRKİYE istiyoruz” dedi.
 
Kocabaş’ın mesajı
CHP Eğitim Sekreteri Bas. Sor. Bşk. Yrd. Esma Kocabaş ise mesajında şu ifadelere yer verdi: “Birleşmiş milletler tarafından Dünya Barış Günü olarak ilan edilen 1 Eylül de tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. İçinde bulunduğumuz günlerde dünyanın bir çok bölge ve ülkesinde yaşanan çatışmalar, savaşlar insanlığın geleceğini tehdit etmekte ve insanlığın temel evrensel hakkı olan yaşama hakkını elinden almaktadır. Dünyada barışın mutlak şekilde hakim kılınması ve insanların bir arada barış içinde yaşaması tüm devletlerin ve uluslar arası kuruluşların çaba göstermesini gerektirmektedir. 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü ülkemizde yoğunlaşan her gün neredeyse kanıksadığımız terör ve şiddetin gölgesinde kutluyoruz. Bu gidişe insanlık adına bir dur dememiz gerekiyor. Dünya Barış Gününüz kutlu olsun.”
Paylaş