2016`da KHK ile ihraç edilen Barış Akademisyenleri üniversitelerine dönüyor. Barış İçin Akademisyenler Bildirisi olarak bilinen, "Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı bildiriye imza attıkları gerekçesiyle 2016 yılında KHK ile ihraç edilen Barış Akademisyenleri, 7 yılın ardından üniversitelerine dönmeye hazırlanıyor. Barış bildirisi imzacısı oldukları için Ankara Üniversitesi`nden ihraç edilen Nail Dertli ve Funda Şenol Cantek Ankara 21. İdare Mahkemesi`nin kararıyla görevlerine iade edildiler. Mahkemenin iade kararını, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesiyken ihraç edilen Dr. Nail Dertli ile konuştuk.
"Bu karar barış akademisyenlerinin üniversitelerine dönebilecekleri anlamına geliyor"
Barış Akademisyenlerinin üniversitelerine dönmelerine yönelik olarak OHAL Komisyonu`ndan 2022 yılında çıkan ret kararlarının ardından açılan davalar sonuçlanmaya başladı. Çeşitli mahkemelerden ret kararları gelirken, kısa bir süre önce Ankara 21. İdare Mahkemesi`nden kabul kararı veriliyor. Barış Akademisyeni Dr. Nail Dertli, bu kararları, "Ankara 21. İdare Mahkemesi`nden bu günlerde seri kararlar gelmeye başladı. OHAL Komisyonu kararını iptal eden kararlar alıyoruz. Bu karar, Barış Akademisyenlerinin üniversitelerine dönebilecekleri anlamına geliyor. Geçtiğimiz Cuma gününe kadar 10`un üzerinde Barış Akademisyeninin iade kararı çıkmıştı, bugün de benim içinde bulunduğum kararlar çıktı. Göreve iade sayısı sanıyorum 20`yi geçmiş olabilir" dedi. 1 Eylül 2016`da ihraç edilen akademisyenlerden olan Dr. Nail Dertli, o dönemi anlattı. Dertli, Barış Bildirisi`nin; O dönem yaşanan çatışma ortamı içerisinde, Kürt Meselesi`nin barışçı yollarla çözülmesini talep eden bir bildiri olduğunu söyledi. Bildiri açıklandıktan sonra, barış imzacılarının tehdit edildiğini söyleyen Nail Dertli, "Bunun üzerine benim de aralarında bulunduğum çok sayıda akademisyen bunun kabul edilemez olduğunu, ifade özgürlüğüne sahip çıkmak gerektiğini söyledik ve barış bildirisini ikinci imzacı olarak imzaladık. Üniversitede hakkımız da soruşturma başlatıldı, fakat soruşturma bitmeden, 15 Temmuz Darbe Girişiminin ardından hükümet bunu fırsata çevirdi ve Kanun Hükmünde Kararnamelerle ihraç edildik" dedi.
"Hukuksuz sürece karşı geç kalınmış bir karar"
Baştan beri bu kararın hukuksuz olduğunu söylediklerini ifade eden Dertli, barış talep eden akademisyenlerin herhangi bir terör örgütüyle ilişkilendirilemeyeceğini söyledi. Dertli, "Esasında biz ilk baştan beri şunu söylüyorduk; Akademisyenler bir konuda memleketin önemli meselelerinden birinde fikirlerini beyan ettiler. En baştan beri hukuksuz olarak sürdürülen bir sürecin bir anlamda telafisine yönelik bir karar. Ancak geç kalınmış bir karar. Üniversitelerin bu kararları bir an önce uygulamasını, hukuksuzluktan bir an önce geri adım atmalarını istiyoruz" dedi
"Sivil ölü olmaya kabul etmedik"
Barış Bildirisi imzacılarına yönelik tehditlerin yapıldığını da hatırlatan Nail Dertli, bir an önce üniversitelerine dönmek istediklerini söyledi. Dertli, "Baştan itibaren bize, `bunları sivil ölü yapacağız` demişlerdi. Biz o zaman da ifade ettik, `sivil ölü olmayacağız` dedik. Halk için bilimi savunuyoruz. İnsan, toplum ve doğa yararına bilim diyorduk ve ihraç edildikten sonra da bu çizgide bilimsel faaliyetlerimizi sürdürdük. `Sivil ölü` olmaya kabul etmedik, ama üniversitelerimizden, öğrencilerimizden koparıldık. Bir an önce üniversitelerimize dönmek ve akademideki çalışmalarımıza devam etmek istiyoruz" dedi.
(Seçkin Sağlam)