havadurum

Barcelona ve Sevilla Arasında Büyük Kriz, Hakem Rüşveti İddiası İki Kulübü Karşı Karşıya Getirdi

Barcelona ve Sevilla arasında kurumsal ilişki kesme konusu, İspanya futbolunda büyük bir krize neden oldu. İki kulüp, Barcelona’nın hakemler hakkında bilgi almaya çalıştığı iddialarını soruşturan yargı süreci nedeniyle birbirlerine sert tepki gösterdi. Sevilla, Barcelona’ya karşı protokol ilişkilerini askıya alırken, Barcelona da Sevilla ile kurumsal ilişkilerini kestiğini açıkladı. Peki bu krizin nedeni neydi ve nasıl gelişti?

1461

Barcelona ve Sevilla arasında kurumsal ilişki kesme konusu, futbolun dışında yaşanan bir skandalın sonucu oldu. Barcelona’nın, hakemler hakkında bilgi almak için bir şirkete milyonlarca avro ödediği iddia edildi. Bu iddiaları soruşturan mahkeme hakimi, Barcelona’yı ve bazı eski başkanlarını "çıkar sağlamak amaçlı rüşvet vermek"le suçladı. Sevilla ise bu duruma tepki göstererek, Barcelona ile olan protokol ilişkilerini askıya aldığını duyurdu. Barcelona da buna karşılık olarak Sevilla ile kurumsal ilişkilerini kestiğini ilan etti.

Hakem Rüşveti İddiası Nedir?

Hakem rüşveti iddiası, İspanya’da Maliye’nin yürüttüğü bir vergi kaçırma soruşturması sırasında ortaya çıktı. Maliye, eski Hakem Teknik Kurulu Başkan Yardımcısı Jose Maria Enriquez Negreira’nın sahibi olduğu DASNIL 95 SL adlı şirketi vergi kaçırma iddiasıyla soruştururken, Barcelona’nın bu şirkete 2001-2018 yılları arasında toplamda 7,3 milyon avro ödediği ortaya çıktı.

Barcelona’da mevcut yönetim tüm iddiaları yalanlasa da Negreira dışında Barcelona Kulübüne, eski başkanlardan Jose Maria Bartomeu ve Sandro Rosell ile eski iki yöneticiye karşı, “sporda yolsuzluk, kulüp yönetiminde usulsüzlük ve sahte ticari belge düzenlemek” suçlamalarıyla Barselona Mahkemesi’nde soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında bu hafta içinde İspanya Futbol Federasyonuna bağlı olan Hakemler Teknik Komitesi’nin (CTA) Madrid’deki ofislerinde arama yapıldı.

Mahkeme hakimi, Barcelona’nın “hakem satın almadığını ama yaptığı ödemelerin sonunda çıkar sağladığı için bunun rüşvet olarak değerlendirilebileceği” kanaatine vararak dava açılacağını bildirdi. İddialarla ilgili ayrıca İspanya Futbol Federasyonu, FIFA ve UEFA bünyelerindeki disiplin kurumları da soruşturma yürütme kararı aldı.

Sevilla’nın Tepkisi Ne Oldu?

Sevilla Kulübü, Barcelona hakkındaki hakem rüşveti iddialarına sert bir şekilde tepki gösterdi. Sevilla Kulüp Başkanı Jose Castro ve bazı yöneticiler, Barcelona Kulübü’ne tepki göstermek için normalde maç öncesinde ev sahibi takımın misafir takımın yöneticilerine verdiği öğle yemeğine katılmadı, Olimpic Lluis Companys Stadı’nda oynanan maçı da şeref tribünü yerine taraftarların arasında izledi.

Sevilla, maç öncesinde yazılı açıklama yaparak, “Negreira olayı” olarak adlandırılan, Barcelona Kulübü hakkındaki suçlamalardan dolayı böyle bir karar aldığını, bu soruşturmada Barcelona’nın şimdiye kadar takındığı tutumu doğru bulmadığından bu kulüple olan protokol ilişkilerini askıya aldığını duyurdu. Sevilla, ayrıca Barcelona’nın bu davranışının İspanyol futboluna zarar verdiğini ve adaletin yerini bulması için gerekenin yapılmasını istedi.

Barcelona’nın Cevabı Ne Oldu?

Barcelona Kulübü ise Sevilla’nın tepkisine karşılık olarak kurumsal ilişkilerini kestiğini açıkladı. Katalan kulübü, yaptığı yazılı açıklamada, Sevilla’yı “Barcelona’ya ve Katalan kurumlarına karşı kabul edilemez, haksız ve yersiz bir saldırıda bulunmakla” suçlayarak, “henüz soruşturma aşamasında olan yargı sürecindeki bir olayın bu tür eylemler için bir mazeret olarak kullanılmaması gerektiğini” savundu.

Barcelona, ayrıca Sevilla’nın bu tutumunun futbolun ruhuna ve değerlerine aykırı olduğunu ve iki kulüp arasındaki tarihi dostluğa zarar verdiğini belirtti. Barcelona, Sevilla ile olan kurumsal ilişkilerini keserek, bu kulüple olan her türlü iş birliği ve iletişimi durdurduğunu duyurdu.

Futbol Sahasında Neler Yaşandı?

Barcelona ve Sevilla arasında kurumsal ilişki kesme konusu, futbol sahasında da yansımalarını gösterdi. İki kulüp, La Liga’nın 8. haftasında Barcelona’nın ev sahipliğinde karşı karşıya geldi. Maçta gerginlik ve tartışmalar eksik olmadı. Maçın 76. dakikasında Sergio Ramos’un kendi kalesine attığı golle Barcelona 1-0 öne geçti. Bu golden sonra Sevilla oyuncuları hakeme itiraz ederek, golün ofsayt olduğunu iddia etti. Ancak hakem VAR incelemesi sonucunda golün geçerli olduğunu belirledi.

Maçın son dakikalarında ise Sevilla’dan Diego Carlos kırmızı kart görerek takımını 10 kişi bıraktı4. Maçın sonucu da değişmedi ve Barcelona sahadan 1-0 galip ayrıldı. Bu sonuçla Barcelona puanını 17’ye çıkardı ve lider Real Madrid’in 2 puan gerisinde ikinci sırada yer aldı. Sevilla ise 13 puanda kalarak altıncı sırada kaldı.

Paylaş