Balıkesir Tiriti Nasıl Yapılır? Masterchef Balıkesir tiriti nasıl yapılır?

Balıkesir’in meşhur düğün yemeği olan tirit, Masterchef Türkiye’de yarışmacıların karşısına çıktı. Tirit nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir, püf noktaları nelerdir? İşte Balıkesir tiriti tarifi ve detayları…

1544

Tirit, Balıkesir ve yöresinin geleneksel bir yemeğidir. Kuzu eti, pide, domates sosu ve tereyağından oluşan bu lezzetli yemek, düğünlerin baş tacıdır. Tirit yapımında kuzu eti kullanmak önemlidir. Etin kemikli olması da lezzetine lezzet katar. Etin haşlama suyu ile ıslatılan pideler, didilmiş et ve domates sosu ile servis edilir. Üzerine de kırmızı biberli tereyağı gezdirilir. Tirit yaparken porsiyonluk olarak hazırlamak daha pratiktir.

Balıkesir Tiriti Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet tirit ekmeği (ince pide)
  • 1 kuzu budu (4-5 iri parçaya ayrılmış)
  • 1 dolu yemek kaşığı domates salçası
  • 2 dolu yemek kaşığı tereyağı
  • Kırmızı biber, tuz, karabiber, doğranmış maydanoz

Balıkesir Tiriti Nasıl Yapılır?

Öncelikle kuzu etini 3 litre kadar su içinde, tuz ilavesiyle kemiklerinden tamamen ayrılıncaya kadar haşlayın. (Düdüklü tencerede 30 dakika yeterli olacaktır.)

Et lime lime olacak kıvamda haşlanmalıdır. Bir kevgirle et parçalarını ayrı bir kaba alın ve bir çatal bıçak yardımıyla didikleyin.

Etin haşlama suyunun içine salça atın ve eritin. Pideleri bu suya atın ve yumuşatın. Pideler yumuşayacak, fakat hamurlaşıp parçalanmayacak sürede suda bekletin.

Kevgir yardımıyla pideleri tabaklara paylaştırın. Üzerine didiklenmiş etleri yerleştirin.

Kırmızı biberli tereyağını hazırlayın ve porsiyonların üzerine istediğiniz kadar gezdirin.

En son doğranmış maydanoz ve karabiberle servise hazır hale getirin.

Balıkesir Tiriti Tarifi İçin Püf Noktaları

Tirit yapımında kuzu eti kullanmak lezzet açısından önemlidir. Dana eti kullanacaksanız haşlama süresini uzatmanız gerekebilir.

Ekmekleri et suyunda yumuşatırken çok fazla bekletip hamur olmamasına özen gösterin.

Balıkesir’de bu pideler doğranmış ve kurutulmuş olarak hazır satılır. Bunlarla yapacaksanız ıslatma suyunu çok daha fazla kullanmanız gerekebilir.

(Şerife Turhanlı)

Paylaş