Balıkçılar umutlu

2012 su ürünleri tebliği getirdiği yeniliklerle dikkat çekiyor. Tebliğe göre ticari balıkların avlanma boylarında değişiklik yapılırken, gırgır avcılığına da bir dizi kısıtlama getirildi. Geçen yıl orfoz, lagos ve lüfer için yapılan düzenlemeler bu yıl da kalkan, levrek ve sinagrit için yapıldı. Düzenlemeler sürdürülebilir ve sorumlu balıkçılık yolunda çok önemli bir adım olarak değerlendirildi. 2012 yılı su ürünleri tebliği yayınlandı. Balıkçılığın geleceğini yakından ilgilendiren tebliği değerlendiren merkez 1 no’lu su ürünleri kooperatifi başkanı Mehmet Özkurnaz, “Tedbirlerin arttırılması ve denetimlerin yaygınlaştırılmasından yanayız” dedi.

532
 
2012 su ürünleri tebliği getirdiği yeniliklerle dikkat çekiyor. Tebliğe göre ticari balıkların avlanma boylarında değişiklik yapılırken, gırgır avcılığına da bir dizi kısıtlama getirildi. Geçen yıl orfoz, lagos ve lüfer için yapılan düzenlemeler bu yıl da kalkan, levrek ve sinagrit için yapıldı. Düzenlemeler sürdürülebilir ve sorumlu balıkçılık yolunda çok önemli bir adım olarak değerlendirildi. Kalkan için avlanma boyu 40 cm`den 45 cm`ye, levrek için 18 cm`den 25 cm`ye, sinagrit için ise 20`den 35 cm`ye çıkarıldı. Gırgır avcılığı için de 24 mt derinlik sınırlaması öngörülüyor. AB balıkçılık kurallarına uygun olan 50 mt derinliğe önümüzdeki süreçte geçileceği ifade diliyor.
 
Gelişmeleri değerlendiren Merkez 1 no’lu su ürünleri kooperatifi başkanı Mehmet Özkurnaz, değişiklikleri olumlu bulduğunu bildirdi. Özkurnaz şunları söyledi; “düzenlemeler meyvelerini vermeye başladı. Fakat, yasakların daha da ağırlaştırılmasından yanayız. Ne kadar düzenleme yapsak iyidir ama daha iyisini de bekliyoruz. Avcılığa getirilen yeni düzenlemelerin iyi takip edilmesi sonucunda daha iyi başarı elde edilebilir. Gırgır ağlarının ağ derinliklerinin daha çok denetimden geçmesi gerekir. Bunların hepsini alt alta koyarsak gerçekten balıkçılığın o zaman iyi yerlere geldiğini denizlerimizde balıklarımızın bollaştığını görebiliriz. Yaz geçti sardalye bölgemizde yok oldu. Uskumru yok. Yarın kolyoz veya akın balıkları Karadeniz den göç balıkçılığı da bu şekilde giderse yok olacaktır. Tedbirlerin arttırılması ve denetimlerin yaygınlaştırılmasından yanayız.”
Paylaş