Balığa hasret kaldık

Gırgır balıkçılarının protestosunun ardından Ankara’ya taşınan gırgır protestosu toplantısının sonucunu bekleyen balıkçılar balık olmadığı için kepenk indirip, dükkan kapattı.

575
Av sezonuna hazırlanan gırgır balıkçılarının, avlanma sahalarının 11-18 metre aralığından 24 metre derinliğe çıkarılmasıyla başlayan protestoları ve gırgırcıların Çanakkale Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Hasan Uysal ile birlikte durumu görüşmek için Ankara’ya gitmesi ile birlikte gözler Ankara’ya çevrilirken Balıkhane’de balık çeşidi olmaması nedeniyle kepenk indiren balıkçılar bir an önce durgunluğun yerini balık çeşitlerinin artması ile birlikte hareketliliğe bırakmasını istediklerini belirttiler. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nca, 2012-2016 yıllarında geçerli olacak su ürünleri avcılığının kapsamını belirleyen yeni sirkülerde, gırgır balıkçılarının avlanma sahaları 11 metreden 24 metre derinliğe çıkarıldı. Sirkülerin açıklanmasıyla birlikte gırgır balıkçılarının başlayan isyanı ve protesto amacıyla limanda kalmaya karar vermelerinin ardından Balıkhane’de sessizlik ve durgunluk yaşandı. Çiftlik ve şok balıklarının birkaç çeşidi dışında balık bulamayan vatandaşlar Balıkhane’den elleri boş dönerken balıkçı esnafı da dükkanlarını açmadı.
 
Balıkhane’de sessizlik
Avlanma sahasının 24 metreye çıkarılmasını protesto eden balıkçıların yeni uygulama ile ilgili düşünceleri şu şekilde:
 
 
Güner Dinçer: “Şu anda gırgırlar çalışmadığından Balıkhane’de balık sıkıntısı yaşanıyor. Çiftlik balıkları ve şoklu balıklar var. Çeşitlerden ise çipura ve levrek var. Gırgırcıların protestosu devam ediyor, Ankara’da Başbakanla görüşeceklerdi, sonucuna göre gırgırcıların balığa çıkmasını bekliyoruz.”
 
 
Ömer Oğuz: “Balıkhane’de birçok balıkçı dükkan kapattı, balık yok. Elimizde sadece sardalye, çipura ve karides var. Balık olmadığından dolayı da hareket yok. Ankara’dan gelecek olan haberi bekliyoruz. Gırgırcılar çıkmayız diyor, ama anlaşmaya varılsın ya da varılmasın mecbur çıkılacak.”
 
 
Recai Sever: “24 metreden 18 metreye çekilmesi talebinde bulunan gırgırcılar Ankara’ya görüşmeye gitti, hepimiz alınacak sonucu bekliyoruz. Görüşmeden sonra gece balığa çıkılır ve ertesi gün balık olur diye düşünüyoruz. Balıkçıların çoğu balık olmadığı için dükkan kapattı, ama yakında balıkların gelmesiyle açılır.”
Paylaş