AKP Belediye Başkan adayı Ayhan Gider, seçim çalışmalarını sürdürüyor. Geçtiğimiz haftalarda Tarım ve Orman Mustafa Pekdemirli’yi karşılayan Gider, hafta sonu Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u karşıladı. Çataltepeliler Dernek Lokali’nde Bakan Kurum’la gerçekleştirilen toplantıya AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AKP Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, AKP Belediye Başkan adayı Ayhan Gider, AKP İl Başkanı Gültekin Yıldız ile çok sayıda AKP’li vatandaş katıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Çanakkale Belediye Başkan adayı Ayhan Gider, vatandaşlara hitap etti. Toplantıda Sosyal Konutla projesi ile ilgili konuşan Ayhan Gider, vatandaşların tek kuruş ödemeden yeni evlerine kavuşacağı söyledi. Gider konuşmasında; “Belediyenin işi kanunları milletin çıkarları doğrultusunda uygulamaktır. En önemlisi de Belediye ticarethane değildir. Yani burada, Sosyal Konutların dönüşümünde bir tane hedefimiz olmak zorunda. O da, şu andaki sakinler, daha güvenli, depreme dayanıklı, çağın şartlarına uygun evlerde yaşasınlar. Yoksa bunun haricinde, bu projede çeşitli şeyleri bahane ederek, belediye yüzde 18’mi alacak 25’mi alacak, yolları mı sayacak, parkları mı sayacak gibi bir ticari bakış ne belediyeye yakışır, ne devlete yakışır ne de siyasetin tarzına yakışır. Ancak bugün yaşadığımızın özeti aslında budur. Sayın Bakanım bizim 1 Nisan’dan sonraki hedefimiz şudur; Üzerinde durduğumuz bölge, arazisi kıymetli bir bölgedir. Çanakkale’nin merkezidir, göbeğidir. Dolayısıyla burada kentsel dönüşüm uygulayabilmek için, öyle 10 kat, 13 kat yerler yaparak insanları riske atmanın hiçbir mantığı yok. Biz, yaptığımız fizibiliteyle, buraları 6-7 bilemedin 8 katla çözebileceğimizi görüyoruz. Çünkü altına yapacağımız dükkanlar ve çarşı buraya ayrı bir değer katacak. Yerlerin değer, artacak ve proje kendini finanse edecek hale gelecektir. Burada en önemlisi, belediyenin bir mülkü varsa, belediye de onun karşılığını alabilir. Ancak yollar, her ne kadar belediyenin gibi görünse de milletin öz malıdır. Yolların, yeşil alanların tapusu, belediyenin mülkü gibi hesaba dahil edilip de belediyenin şu kadar pay alması diye düşünülmesi bile, tamamen Deli Dumrul vergisidir. O yeşil alanları, zaten buranın sakinleri, zamanında yapılırken terk ettiler. Daha neyin vergisini alıyoruz. Dolayısıyla belediye olarak biz burada, istenen ek payların tamamından vaz geçeceğiz. Birebir binamız olmayan hiçbir şeyde hak iddia etmeyeceğiz” dedi.
“Proje, kendi finansmanını sağlayacak”
Burada yapılacak binalar en yüksek 8 kat olacağını ifade eden Gider; “Burada 13 kat bina olmaz. Hem depreme dayanıklılık anlamında bunu söylüyorum, hem de burası mahalle kültürü olan, komşuluk ilişkileri olan bir bölgedir. Hiç kimse 3 kuruş fazla para kazansın diye, kimseyi komşuluk ilişkilerinden vaz geçirmeye hakkı yoktur. Bu, tam tersine, aksini özendirmemiz gereken bir durumdur. Yüksek imar vermeyerek kalan yerleri ne yapacağız? Bu bölgede yaşayanlar için yeşil alan yapacağız, çocuk oyun parkları yapacağız, vakit geçirilebilecek rekreasyon alanları yapacağız. Bu proje bittiğinde, şu anda mevcut mülk sahiplerinin eline neler geçecek? Aynı metrekare ev geçecek, bunun için ilave 1 lira para almayacağız. Her ev sahibinin kapalı otoparkı olacak, bunun için de ilave bedel almayacağız. Şu andaki hisse sahiplerinin kooperatiflerine kayıtlı olmak üzere yeteri kadar dükkanın tapusunu vereceğiz. Bu ne işe yarayacak? Burada bundan sonra yapılacak bakım faaliyetlerinde o dükkanların kiraları kullanılacak, yine yine aidat toplanmayacak. Sayın Bakanım, biz, bunları belediye olarak yapmaya talibiz, yapabiliriz. Hükümet olarak, Bakanlık olarak sizden isteğimiz inşaat süresince kira desteğini sağlamanız ve tıkandığımız yerlerde bize yol gösterici olmanızdır” dedi.
“Çanakkale’de 971 riskli yapı var”
Daha sonra kürsüye çıkan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, sosyal konutlardaki kentsel dönüşüm çalışmasını bir an önce başlatmak istediklerini söyledi. Bakan Kurum; “Biz, burada kentsel dönüşümü bir an önce başlatmak istiyoruz. Siz bize destek olacaksınız, biz size devletin her türlü desteğini vereceğiz. Ve bu kentsel dönüşümü, el birliği içerisinde, sizlerin rızası çerçevesinde gerçekleştireceğiz. Geçtiğimiz gün Ege denizinde bir deprem meydana geldi. Çanakkale’de de sıklıkla hissediliyor. Biz, depreme dayanıksız evleri bir an önce dönüştürmek istiyoruz. Çanakkale’mizde gerekli çalışmaları yaptık. İlk etapta 971 riskli yapı tespit edildi. Görüyoruz ki, Başkanımız da ifade etti. Bu mahallede vatandaşlarımızın yaşadığı mağduriyetten açıkçası çok üzülüyoruz. Çanakkale belediyemiz, bu anlamda kentsel dönüşümün adını değiştirerek kentsel yenileme dedi. Belediye bütçesinden ciddi de paralar harcamışlar, proje yarışmaları düzenlemişler. Sonuçta baktığımızda, elde hiçbir şey yok. Biz, açıkçası onların belediyecilik anlayışını bildiğimiz için, belediyecilik anlayışı da karneleri de sıfırdır. Onların belediyecilik anlayışı, çöp, çamur, çukur belediyeciliği olarak tarihe kazınmıştır, milletimizin hafızalarına kazınmıştır. Dolayısıyla bu sözleri verilen işlerin yapılmaması bizi gerçekten düşündürüyor” dedi.
“Kira desteği verilecek, evler 3 senede teslime dilecek”
Kentsel dönüşüm başladığında, hak sahiplerine her türlü desteği vereceklerini de ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum; “Biz gördük, inceledik. Sizin yeriniz zaten çok kıymetli. 4-5 katlı evleriniz 6-8 kata çıktığı zaman, o altlardaki yol üstü ticarethaneleri yapıldığı zaman zaten başka bir ihtiyaç yok. Biz de inşallah burayı 1 Nisan itibariyle riskli alan ilan ederiz. Size kirayla ilgili destek veririz, taşınmayla ilgili destek veririz, finansla ilgili destek veririz. Bu dönüşümü inşallah Ayhan başkanımızla birlikte yaparız. Biz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak bu alana her türlü desteği vereceğimizi, Ayhan başkanımızı destekleyeceğimizi buradan ifade ediyorum. Biz, bu anlamda her türlü desteğe açığız. İsterseniz bu söylediğimiz şartlarda biz yapalım, isterseniz kredi sağlayalım siz yapın. Müteahhit bulamıyoruz diyorsanız emlak konutla yapalım. Hiçbir şey istemiyoruz sadece kira desteği derseniz ona da varız. Yeter ki bu kentsel dönüşümü bir an önce yapalım. Sizlerin desteğinizle, biz bu işe 1 Nisan’da başlarız, 3 sene içerisinde sizlere yeni konutlarınızı teslim ederiz. Biz, hepinizin rızasını alarak bu işi yapmak istiyoruz. O rıza, bizim için önemli. Sizin mağdur olmamanız bizim için önemli. Biz, devlet olarak da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak da, vatandaşımızın mağdur olmaması için, deprem riski altında yaşamaması için birçok düzenleme yapıyoruz, belediyelerimize destek oluyoruz. Gidiyoruz bir kısmını, sahada, kendi genel müdürlüklerimizle yapıyoruz. Bu anlamda her türlü desteği veririz. Yapacaklarımızı inşallah en kısa sürede yapar, sizden 1 kuruş almadan inşallah evlerinizi sizlere teslim ederiz” dedi.
“Sarıçay’da şu an temizlik yapılıyor”
AKP Esenler Mahallesi Seçim Koordinasyon Merkezi (SKM) düzenlenen törenle açıldı. AKP Belediye Başkana Adayı Ayhan Gider AKM açılış töreninde konuşma yaptı. Belediye Başkanı Başkan Ülgür Gökhan’ın ‘özgürlük’ vaatlerini eleştiren Gider; “Kimseye belediye eliyle özgürlük veremezsiniz. Çünkü insanlar zaten özgürdür” dedi. 5 yıl önce verilen sözlerin hayata geçmediği eleştirilerinde bulunan Gider; “60 metrelik yol bitecekti. Hatta raylı sisteme hazırlanacaktı. Nerde 60 metrelik yol kullanabiliyor muyuz? 5 senede boğaz köprüsü bitiyor, boğaz köprüsü… Altı üstü yol” dedi. Sarıçay’da şu anda temizlik yapıldığını, ardından da ıslahını gerçekleştirileceğini belirten Gider; “Sarıçay’ın bütün sorumluluğu belediyenindir. Şu anda temizlik yapılıyor, sonrasında ıslahı yapılacak. Belediye Başkanı tutturmuş bu ıslah değil temizlik diyor. Yani hayatta hiçbir iş yapmamış ya bir işin aşamalarının ne olduğunu bile bilmiyor” dedi. (Haber Merkezi)