havadurum

"Babakale kadınlarının yanındayız"

1840

 Ayvacık’ın Babakale Köyü’nde kadınlar tarafından kurulan ve ihtiyacı olan kadınların çalışarak gelir elde etmesi amacıyla işlettiği ‘Babakale Güzelleştirme Kültür ve Dayanışma Derneği Lokali’nin Köy Muhtarı Bekir Vargün tarafından boşaltılmak istenmesine karşı tepkiler sürüyor. Babakaleli kadınlar, lokali kendi elleri ile yaparak bugüne getirdiklerini, ihtiyacı olan birçok kadının buradan gelir ettiğini belirterek, muhtar Vargün’ün lokali bireysel olarak işletme amacı ile boşaltmak istediğini ifade etmişlerdi. Dernek kadınları, lokalden elde edilen gelirle, kadınların ev ekonomisine katkı sunmasının yanı sıra, köyün eksiklerinin giderilmesi, köy plajına giyinme kabini ve ilkokula bir projeksiyon cihazı alınması, köy kadınlarına yönelik, ‘Selanik, Kıbrıs, Sakız ve Midilli’ gezileri düzenlenmesi, kadınların sağlık kontrolünden geçirilmesi, ev pansiyonculuğu kursu düzenlenmesi ve sertifikalarını alan kadınların pansiyonculuğa başlamaları… gibi birçok sosyal projeyi hayata geçirdiklerini belirtmişlerdi. Muhtar Vargün’ün lokalin boşaltılması için birçok kez engellemede bulunduğu ve kadınları birçok kez tehdit ettiğini açıklamışlardı.  Çanakkaleli kadınlar, Babakale Köyü kadınlarına destek ziyaretinde bulundular. ‘Babakale Kadınlarına Destek Çanakkale Kadın Grubu’ olarak açıklama yapan kadınlar; “Üretimleriyle köylerine ve ailelerine destek olmaya çalışan köy kadınlarına bu mücadelelerinde yalnız olmadıklarını göstermek ve yapılan haksızlıklara sessiz kalınmayacağını ifade etmek üzere bugün Babakale köyüne gelmiş bulunuyoruz” dediler.  Açıklamalarında; “Ülke olarak daha çok üretmek zorunda olduğumuzun, başta ülke yönetiminde söz sahibi olanlar olmak üzere, her kesimce ifade edildiği bu günlerde, üretmek ve ekonomiye güç katmak çabası içerisinde olan derneğin faaliyetlerinin sabote edilmesini anlayabilmek mümkün değildir” ifadelerini kullanan kadınlar, Babakaleli kadınların mücadelesini destekleyeceklerini belirttiler.

“Yapılan haksızlıklara sessiz kalınmayacağını ifade ediyoruz”

Kadınlar, destek ziyaretinde yaptıkları açıklamada; “Babakale Güzelleştirme Kültür ve Dayanışma Derneği Üyeleri ve Saygıdeğer Babakaleliler! Bizler, Çanakkale`den duyarlı kadınlar olarak, sadece köyün güzelleşmesi, gelişmesi, ekonomiye katkıda bulunmayı hedefleyerek para kazanıp evin geçimine katkıda bulunan kadınlara destek olmak üzere yanlarına gelmiş bulunmaktayız. Bu derneğin ve dernek üyelerinin söz konusu bu taşınmazı işgal etmedikleri ve geçerli bir sözleşmeye dayanarak kullandıkları her türlü şüpheden uzaktır. Sivil Toplum Kuruluşlarının ve özellikle derneklerin toplum yaşamına yön verdiği bir dünyada, Çanakkale İli Ayvacık İlçesi Babakale Köyünde kurulmuş bulunan ‘Babakale Güzelleştirme Kültür ve Dayanışma Derneği`nin kira ödemek suretiyle faaliyetlerini sürdürdüğü köye ait ancak; her türlü iyileştirilmesi ve kullanılabilir hale getirilmesi dernek tarafından yapılan yapıdan çıkartılmak istenmesi, faaliyetlerini engelleyecek şekilde binanın elektrik ve suyunun kesilmesi, hatta yapının bahçesine taş dökmek suretiyle kullanımının tamamen engellenmesi şeklinde gelişen olaylar yerel ve internet yayın organlarında duyuruldu. Üretimleriyle köylerine ve ailelerine destek olmaya çalışan köy kadınlarına bu mücadelelerinde yalnız olmadıklarını göstermek ve yapılan haksızlıklara sessiz kalınmayacağını ifade etmek üzere bugün Babakale köyüne gelmiş bulunuyoruz” dediler. 
 
“Engelleme girişimi sonucunda hem köy mahrum olacak, hem de köy halkının geliri azalacak”
Yapılan çalışmayla köy bütçesine katkı sağlandığını ifade eden kadınlar; “Ülke olarak daha çok üretmek zorunda olduğumuzun, başta ülke yönetiminde söz sahibi olanlar olmak üzere, her kesimce ifade edildiği bu günlerde, üretmek ve ekonomiye güç katmak çabası içerisinde olan derneğin faaliyetlerinin sabote edilmesini anlayabilmek mümkün değildir. Hele ki bu engellemenin, başlıca görevi köyün gelişmesini ve refah seviyesinin artmasını sağlamak olan ve köy halkı tarafından bu amaçla seçilen köy muhtarı Bekir Vargün ve destekçileri tarafından yapılıyor olması ayrı bir şaşkınlık konusudur. Söz konusu dernek üyeleri, kendi el emekleriyle üretim yapmakta ve köylerine gelen yerli ve yabancı turistlere bu ürünleri satmak suretiyle ailelerine gelir sağladıkları gibi muhtarlığa ait söz konusu binaya kira ödemek suretiyle de köy bütçesine katkı sağlamaktadırlar. Köy muhtarlığının bu girişimi sonucunda bu gelirden hem köy mahrum olacak, hem de köy halkının geliri azalacaktır. Biran için söz konusu binanın tekrar kiraya verileceğini düşünsek bile köye sağlanacak fayda köylülerin kaybından daha büyük olmayacağı gibi, köydeki birlik ve beraberlik duygusu da zedelenecektir” dediler. 
 
“Farkındalık oluşturma çalışmalarına devam edeceğiz”
Kadınlar; “Tüm bunlar birlikte değerlendirildiğinde köy muhtarının bu tavrından vazgeçerek dernekle uzlaşmasını beklediğimizi, bunun Asya Kıtasının en batı ucu olan bu güzel köy için çok daha iyi sonuçlar doğuracağını düşünüyor, olumlu sonuç alınıncaya kadar Çanakkale Kadınları olarak bu mücadeleyi destekleyeceğimizi ve yaşanan bu olumsuz durum hakkında daha çok kişiyi ve özellikle yetkilileri bilgilendirme ve farkındalık oluşturma çalışmalarına devam edeceğimizi beyan ediyoruz” ifadelerini kullandılar. (Eren Aşnaz - Seçkin Sağlam)
Paylaş