Babadere`de termik santralinde geri adım!

Ayvacık`a bağlı Babadere Köyü mevkiinde kurulması planlanan termik santral ile ilgili olarak yatırımcı şirket Nurol Ennerji`nin yatırımdan vazgeçtiği öğrenildi. 11 Ekim tarihinde söz konusu şirketin yatırımdan vazgeçtiğine dair dilekçeyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`na verdiği ileri sürüldü.

645
Çanakkale`de Biga ve Karabiga bölgesinde yoğunlaşan termik santrallerin ardından Ayvacık`a bağlı Babadere Köyü mevkiinde kurulması planlanan termik santral kent kamuoyundan yoğun tepki almıştı. Ayvacık`ın Babadere Mevkii sınırları içerisinde bulunan arazide, toplum gücü bin 634 megawat olan tesisin Nurol Enerji Üretim ve Pazarlama A.Ş. tarafından kurul çalışmalarına başlanmıştı. "Babadere Elektrik Santrali, Derin deniz Deşarjı, Kül Depolama Sahası ve Limanı" isimli projesi ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`na ÇED Başvuru dosyasının teslim edilmesinin ardından başta Çanakkale Çevre Platformu ve Bozcaada Forumu olmak üzere, siyasilerden ve sivil toplum kuruluşlarından tepki alan yatırımın durdurulduğu öğrenildi. "Babadere Elektrik Santrali, Derin deniz Deşarjı, Kül Depolama Sahası ve Limanı" projesinin, Kazdağları bölgesinde bulunması, Aleksandria Troia Antik Kenti ve Assos Antik Kenti arasında, Troia Antik Kenti`ne oldukça yakın bir bölgede bulunması, yaz aylarında kent turizminin önemli dinamiklerinden Bozcaada`nın karşısında bulunması ve söz konusu yatırımın tarımsal anlamda verimli arazilerin üzerinde kurulacak olması kent kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı. Bölgenin doğal yapısına ve tarımsal faaliyetlerine büyük zarar vereceği belirtilen söz konusu yatırımın durdurulduğu öğrenildi.
 
Şirket vazgeçmiş!
Çanakkale kamuoyunda tepkiyle karşılanan ve neredeyse her kesim tarafından eleştirilen yatırımın yatırımcı şirket, Nurol Enerji’nin vazgeçmesi sonucu durdurulduğu ileri sürüldü. Firmanın, termik santral yatırımından vazgeçtiğine dair dilekçesini 11 Ekim Cuma günü Çevre ve Şehirlik Bakanlığına verdiği, vazgeçme talebine dair dilekçe üzerine ise ilgili bakanlık tarafından enerji santrali yapılması için başlatılan sürecin durdurulduğu öğrenildi.
 
“Enerji üretimi ülkemiz için önemli”
konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan AKP Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir, enerji üretiminin önemine değindi. "Dilekçe, Çevre ve Şehirlik Bakanlığı`na verilmiştir” diyen Kaşdemir, “Vazgeçme talebine dair dilekçe üzerine bakanlık, Ayvacık`a enerji santrali yapılması için başlatılan süreci durdurmuştur. Büyüyen ve gelişen ülkemizin, enerjiye olan ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Enerjide dışa bağımlı olduğumuz, enerji ithalatımızın dış ticaret açığımızın büyük bir bölümünü oluşturduğu bu nedenle de enerji üretimine çok büyük ihtiyacımızın olduğu bir gerçekliktir. Fakat özellikle Ayvacık yöremizin, termik santral kurmak için çok doğru bir yer olmadığı kanaatini tüm Çanakkale kamuoyu gibi biz de taşıyorduk." dedi.
Paylaş