havadurum

Ayvalık’ta Zeytin Hasat Festivali Coşkusu

Ayvalık’ta 18. kez düzenlenen Uluslararası Zeytin Hasat Festivali, zeytine minnet yürüyüşü ve renkli etkinliklerle başladı. Festival, 19 Ekim’e kadar devam edecek.

1316

Zeytin ve zeytinyağı üretiminin önemli merkezlerinden biri olan Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, bu yıl 18’incisi gerçekleştirilen Uluslararası Zeytin Hasat Festivali, zeytin sevdalılarını bir araya getirdi. Festivalin açılışı, Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı.

Zeytine Minnet Yürüyüşü

Festivalin ilk gününde, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Ticaret Odası, Balıkesir Ticaret Borsası ve Ayvalık Duyusal Analiz Laboratuvarı tarafından organize edilen “Zeytine Minnet Yürüyüşü” gerçekleştirildi. Yürüyüşe, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Birol Şahin, Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

"Ayvalık’ın gastronomisi yemeğiyle, zeytinyağıyla bir bütündür"

Yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanı’nda saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Açılış töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, zeytin ve zeytinyağının Ayvalık için son derece önemli olduğunu söyledi. Yazgı, “Bu tür festivaller bu anlamda çok önemlidir. Bakanlık olarak özellikle festivallerimizde turizmin yanında artık en önemli paydaş olarak gastronomiyi ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Ayvalık’ın gastronomisi yemeğiyle, zeytinyağıyla bir bütündür. Ayvalık bir marka ve biz bu markayı hep birlikte korumak zorundayız.” diye konuştu.

"Türkiye’nin en müstesna şehirlerinden biri"

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Birol Şahin de Ayvalık’ın, Türkiye’nin en müstesna şehirlerinden olduğunu vurguladı. Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman ise ilçenin doğası, kültürel mirasları ve gastronomisiyle öne çıktığını anlattı. Zeytin ve zeytinyağının önemine işaret eden Yaman, “Zeytinin ve zeytinyağının en çok yakıştığı ilçe de Ayvalık olmuştur. Toprak, yağışı ve iklim koşullarıyla çok farklı bir aromaya ve farklı bir nefasete sahip olan Ayvalık zeytinyağı, dünyanın en kaliteli zeytinyağları arasında sayılmaktadır ve bir marka olmayı başarmıştır.” dedi.

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin ise zeytinyağını “sıvı altın” olarak tanımladıklarını dile getirdi. Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar da hasat festivalinin zeytin ağacı gibi ölümsüz olmasını dileyerek, organizasyona katkı sunan kurumlara teşekkür etti.

Açılış programında ayrıca Zeytin Çekirdekleri Korosu tarafından türküler seslendirildi ve halk oyunları gösterisi sunuldu.

Festival Programı

Festival kapsamında 19 Ekim’e kadar çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Bunlar arasında zeytin hasadı, zeytinyağı tadımı, zeytinyağı yarışması, zeytinlik gezisi, zeytin ağacı dikimi, zeytin ve zeytinyağı ile ilgili söyleşiler, konserler, sergiler ve atölyeler yer alıyor. Festivalin son gününde ise zeytin hasat şenliği yapılacak.(AA)

Paylaş