Ayvacık direnişe devam ediyor!

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği; Ayvacık Cemaller, Söğütlü ve Keçikayası köylerinde yapılmak istenen Ilgardere Rüzgar Enerji Santralı (RES) Projesi’nin 2. Fazı için gerçekleştirilen Halkın Katılımı Toplantısına katılarak tepkilerini gösterdi.

984

Çanakkale’nin Ayvacık İlçesi’nin Cemaller, Söğütlü ve Keçikayası köylerinde yapılmak istenen Ilgardere RES Projesi'nin ikinci fazı için düzenlenen Halkın Katılımı Toplantısı tepki gördü. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği'nin açıklamasına göre, daha önce aynı proje için Çanakkale Valiliği tarafından verilen "ÇED Gerekli Değildir" kararı, dernek ve yöre halkı tarafından dava edilerek Çanakkale İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. OR Enerji, Ilgardere RES projesinden vazgeçmeyerek ÇED başvuru dosyası ile yeniden ÇED süreci başlattı. Yöre halkını bilgilendirmek amacıyla gerçekleştirilen Halkın Katılımı Toplantısına katılan köylüler ve aktivistler, “Güneş bize yeter, Evimizi türbinle değil tabiatla sarın” dedi.

“Her yıl 100 kovan arıyı kaybediyorlar”

Cemaller Köyü’nde yapılan Halkın Katılım Toplantısına Söğütlü, Cemaller ve Keçikayası köylüleri, Assos Dostları ile Kazdağı Koruma Derneği üyeleri ve yaşam savunucuları katılarak, toplantıyı protesto etti. Kazdağı Koruma Derneği tarafından yapılan açıklamada, “Çanakkale’nin Ayvacık İlçesi’nin Cemaller, Söğütlü ve Keçikayası köylerinde yapılmak istenen Ilgardere Rüzgar Enerji Santralı (RES) Projesi’nin 2. Fazı için Halkın Katılımı Toplantısına katıldık. Daha önce aynı proje için Çanakkale Valiliği tarafından ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verilmiş, karar derneğimiz ve yöre halkı tarafından dava edilmiş ve Çanakkale İdare Mahkemesi ÇED kararı iptal etmişti. Köyün eski ilkokulunda çok küçük bir odaya yapılmak istenen toplantıya yöre halkı sığamayınca, toplantı okulun önünde yapıldı. Cemaller ve Söğütlü köyü muhtarları ve köylülerin hepsi bu projeyi istemediklerini, habersizce kurulan 3 türbinden de çıkardığı seslerden çok rahatsız olduklarını, göletlerinin kurulduğunu, hayvanlarını otlatamadıklarını, her yıl yüz kovan arıyı kaybettiklerini, yüzyıllık topraklarına böyle bir projeyi istemediklerini dile getirdiler” dedi.

“Göletler kuruyor”

Cemaller ve Söğütlü köy muhtarları ve köylüler, projeyi istemediklerini belirterek, habersizce kurulan üç türbinden çıkan seslerden rahatsız olduklarını, göletlerinin kuruduğunu, hayvanlarını otlatamadıklarını, her yıl yüz kovan arıyı kaybettiklerini ve yüzyıllık topraklarına böyle bir projeyi istemediklerini dile getirdiler.

Köylüler tepkilerini dile getirdi

Dernek açıklamasında, “Hele elli dönüm tarlası olan bir köylünün arazisine iki adet türbinin kurulmak istenmesi köylüyü isyan ettirmişti. Köylerde tarım ve hayvancılıkla geçindiklerini, tarlaları da ellerinden alınırsa ne yapacaklarını bilemediklerini belirttiler. Köye şehirden göç edenler ise işletme açtıklarını, otelleri olduğunu belirterek böyle türbinlerle çevrili bir yere hiç kimsenin tercih etmeyeceklerini söylediler” dedi.

“Orman yangınları için şirket önlem almıyor”

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Seyhan Yüksek ise söz alarak projenin ekonomik ve sosyal yönden köye zarar vereceğini, devasa türbinlerin taşınırken ve kurulurken binlerce ağacın kesileceğini, yolların açılacağını ve dolayısıyla ekolojik sisteme zarar vereceğini, orman yangınları için şirketin önlem almadığını, RES'lerin zararları konularına dikkat çekti.

Toplantıda söylenenlerin tutanağa geçirilmesi üzerine toplantıya son verildi. Toplantı öncesinde ve sonrasında şirket, “Köyümüzde RES istemiyoruz! OR Enerji köyümüzü terk et! havama, suyuma, toprağıma dokunma!” sloganlarla protesto edildi.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş