Aynalı Çarşı`ya gizli boykot mu?

Çanakkale`ye gelen ziyaretçilerin en çok merak ettiği ve ilk uğrak yerlerinden biri olan tarihi Aynalı Çarşı’da yerli ve yabancı turistlerin tur programına alınmayarak gizli boykota uğradığı iddia ediliyor.

2063
Son yıllarda şehitliğe gelen milyonlarca kişinin merkeze ve Aynalı Çarşı`ya uğramadan kafileler halinde geri dönmesine tepki gösteren Aynalı Çarşı esnafı, soruna radikal bir çözüm bulunmasını istiyor. Turların gemi ücretlerini astronomik buldukları gerekçesiyle programlarına Aynalı Çarşı`yı dahil etmediklerini kaydeden Aynalı Çarşı Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Işıldak, valilik ile görüştüklerini ve turlara yönelik gemi ücretinde jest yapılmasını talep ettiklerini ama sorunun çözülemediğini belirtti.
 
İşte Aynalı Çarşı esnafının görüş ve düşünceleri;
 
 
Hacı Işıldak /Aynalı Çarşı Yönetim Kurulu Başkanı: Aynalı Çarşı`da toplam 53 dükkan var. Çarşıda işler kötüye gidiyor. Şehitlik ziyaretine gelen misafirler Aynalı Çarşı`ya uğramıyor. Çanakkale`ye gelen turistlere Şehitlik dışında Truva, Çimenlik Kalesi, Aynalı Çarşı gibi değerler de tanıtılmalı. Aynalı Çarşı`da esnaf on iki ay kira veriyor, ama Çanakkale`ye gelen ziyaretçi potansiyelinden yararlanamıyor. Şehitlik ve çevresinde önceden 2-3 sergi alanı varken, şimdi sayı 50`yi geçti. Karşıya gelen turlar programlarına Aynalı Çarşı`yı almıyor. Bunun nedeni gemi ücretlerinin yüksek olması. Belki Valilik kanalıyla bu turlarla gelen vatandaşlara jest yapılsa gelirler ve Aynalı Çarşı`yı ziyaret etmiş olurlar. Çanakkale`ye gelip de Aynalı Çarşı`ya uğramadan gitmek olmaz. Aynalı Çarşı`nın daha cazip hale getirilmesi için manavların olduğu bölümün üstünün kapatılması gerekir. Çarşı içinden iki dükkan iptal edilerek, dış tarafla iç taraf birleştirilebilir. Aynalı Çarşı` ile avlunun birleşmesi ve bütünleşmesi gerek.
 
 
Meral Er / Esnaf: Aynalı Çarşı`da en büyük sorun trafik. Otoparkta yer bulunamıyor. Çarşıya gelenler otobüslerini uzağa park etmek durumunda kalıyorlar. Zaten gelen ziyaretçiler yol yorgunu oluyor. Bu sene işlerde ciddi bir düşüş var. Karşıya gelen ziyaretçi sayısı ile Aynalı Çarşı`ya gelen ziyaretçi sayısı arasında büyük fark var. Şehitliğe gelenler rehberlerin yönlendirmesi ile orada alışveriş yapıyorlar, ekonomi de kötüye gidiyor. İnsanların alım gücü kalmadı. Aynalı Çarşı`da Çanakkale ile özdeşleşmiş polyester ve seramik çalışmalar var. Eleştirilse de mecburen alçıdan yapılan ürünler satılıyor, çünkü seramik fiyatları insanlara yüksek geliyor ve ziyaretçiler bir kişiye değil, birçok kişiye hatıra almak istediklerinden uygun fiyatlı hediyelik ürünlere yöneliyorlar. Bunun tek nedeni ekonomik durum.
 
 
Ali İhsan Kasım / Esnaf: Aynalı Çarşı`da sezonluk iş yapıyoruz. Kışın işler sıfır. İstanbul`dan gelen misafirler karşıya geliyor, ama merkeze uğramadan geri dönüyor. Bu da çarşıdaki işleri olumsuz etkiliyor. Aynalı Çarşı bir değerdir ve turistik bir yerdir. Turların Aynalı Çarşı`yı programlarına almalarını istiyoruz, böylelikle çarşı hareketlilik kazanır.
 
Emel Tılız / Esnaf: Çanakkale`de aslında turist potansiyeli var, ama daha çok belediyeler otobüslerle ziyaretçi getiriyor. Bu kitle de ya çarşıya hiç gelmiyor, ya da alışveriş yapmıyor. Aynalı Çarşı`nın cazip bir hale getirilmesi çarşı içinde dokusuna uygun çalışmalar yapılabilir. Mesela bize gelen ziyaretçiler adından dolayı en çok ayna görmek istorlar. Ayna nerede diye soruyorlar, 1960lı yıllarda çarşıda aynalar varmış. Şimdi bu aynalar nerede diye soruyorlar. Sanırım ayna görme hayaliyle geliyorlar. O yüzden benim önerim farklı bir dekorla, tarihi yapıyı muhafaza ederek değişik aynalar konulabilir.
 
 
Nurhayat Çevik / Esnaf: Aynalı Çarşı`da yabancı turist pek yok. İşler Nisan sonu ve Mayıs ayında iyiydi. Ama şu aralar biraz durgun. Aynalı Çarşı`da Çin malları satılmasına karşıyız. Çarşıya gelen ve eğitim seviyesi yüksek olan kişiler Çin malları satın almak istemiyor. Biz tamamen el yapımı ürünler satıyoruz. Aynalı Çarşı`da aynı tip ve kalitesi ürünler satılması kötü, Çanakkale`yi daha fazla yansıtan ürünler yer almalı.
Paylaş