havadurum

Aydın "Tükenmişlik sendromuna sürükleniyoruz"

377
Çanakkale Barosu adli açılış törenini Cumhuriyet Meydanı`nda gerçekleştirdi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı`nın okunmasının ardından Türk Bayrağı göndere çekildi. Avukatlar adına Atatürk Anıtı`na çelenk sunan Başkan Soner Aydın burada yaptığı konuşmasında, ortalama yüzde 240`lık ücret artışı istemlerinin Adalet ve Maliye Bakanlıklarına iletildiğini belirtti. Avukatlık ücret tarifeleri, adli yardım ücretleri ve CMK tarifelerine ilişkin Aydın, "CMK ücretleri konusunda diyalog yolunun sonuç vermeyeceği şimdiden gözüküyor. Eziyet hatta hakaret haline gelen bu rakamlara karşı haklarımızı almak üzere 5 Eylül`den itibaren sahaya inmeye, önce uyarı toplantıları, giderek, hizmeti yavaşlatma ve tamamen durdurma, duruşmalara girmeme, büyük avukat mitingi gibi eylemsel tavırlar almaya mecbur bırakılıyoruz" dedi.
"2021 yılında 7 meslektaşımız hayatına son verdi"
Avukatların görevlerini yaparken şiddete maruz kalmasına tepki gösteren Aydın, "Avukatlar sırf görevlerini yapıyor diye şiddete maruz kalıyor, öldürülüyor. İhlallere itiraz ediyoruz hukuk talep ediyoruz diye bilerek yalnızlaştırılıyoruz, değersizleştiriliyoruz. Maddi manevi, her açıdan tükenmişlik sendromuna sürükleniyoruz. Bakınız bu olumsuz iklimde 2021 yılında 7 meslektaşımız hayatına son verdi. Bu yıl durum daha da vahim. Çünkü daha ağustos ayı itibarıyla bu sayı 8`i buldu. Öte yandan, her yıl ortalama 60 avukat öldürülüyor ya da fiziki saldırıya uğruyor. Üstelik bu sayılar sağlık çalışanlarının uğradıkları saldırılardan çok daha fazlayken, avukata yönelen şiddet çoğu zaman haber bile olmuyor. Daha da trajik olanı, 28 Ağustos`ta, 3 gün önce Van`da bir meslektaşımız, bir düzensiz göçmenin ifadesi için gittiği hastanede, sırf tedavi durumunu sordu diye iki doktorun ağır hakaretlerine maruz kaldı ve hastaneden atıldı. Her gün maruz kaldığımız binlerce hakaret, tehdit ve şantajlar ise bildirilmiyor bile. Bizler suçun, suçlunun ortağı, ihtilafın, geçimsizliğin, borcun sebebi değiliz. Yine toplumsal konularda veya hak ihlallerinde güçlü devlete karşı güçsüz bireye hukuki yardımda bulunuyoruz diye, devlet düşmanlığı yapmış olmuyoruz" diye ifade etti.
"CMK tarifemiz hala 2021 rakamları üzerinden uygulanıyor"
Avukatların mali zorluklar çektiklerini dile getiren Aydın, "Keza, mali sorunlarımızın, hatta imkansızlıklarımızın katlanılamaz hale geldiğini daha nasıl anlatalım, görünen köyü daha nasıl tarif edelim? Çoğu meslektaşımız geçinemiyor bile. Giderlerini ödeyemeyeceği için ofis açamayan, asgari ücret kadar kazanamayan binlercemiz var. Üstelik, son 1 yıldır yaşadığımız yüksek enflasyon ve 3-4 katlık anormal fiyat artışları üzerimize daha ağır yükler getirdi. Ama Avukatlık ücret tarifemiz, adli yardım ücretlerimiz ve CMK tarifemiz hala 2021 rakamları üzerinden uygulanıyor" diye belirtti.
"CMK ücretleri konusunda diyalog yolunun sonuç vermeyeceği şimdiden gözüküyor"
Çanakkale Barosu olarak Haziran ayında enflasyon oranında güncellenmelerini talep ettiklerini belirten Başkan Aydın, "Ancak aldığımız cevap, Avukatlık Kanunun 168 maddesi sebebiyle yılda bir kez artış yapılabileceği şeklinde oldu. Oysa Bütçe Kanunu` da bütçenin yılda bir kez çıkarılmasını emrediyor ama pekala ek bütçe çıkarıldı. Tıpkı pandemi bahanesiyle bize genel kurul yaptırılmazken, parti genel kurullarının lebalep yapıldığı gibi. Biz de tüm barolar olarak, sorunun üzerine birlikte gitmek üzere Barolar Birliğinde 5 Haziran`da toplantı yapıp bir çalışma programı oluşturduk. Ancak Çanakkale Barosu olarak, bu rakamlarla bu hizmetlerin sürdürülmesinin mümkün olmadığını ve konunun aciliyetini 1 Temmuz 2022`de tüm Türkiye`ye ilan ettik. Ardımızdan da birçok baro 7-8 Temmuz`da çeşitli mekanizmalarla tepkilerini ortaya koydular. 23 Temmuz`da ise ortalama yüzde 240`lık artış istemimizi Adalet ve Maliye Bakanlıklarına iletmek üzere, 81 Baro ortak açıklama yaptık. Ve ekledik: 1 Eylül`e kadar sorun çözülmezse tek vücut olarak eylemlere başlayacağız. Gelinen noktada; Adalet Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda, en geç 3 Eylül`de yeni AAÜT`nin ortalama yüzde 160 artışla çıkarılacağı bilgisi bizlere ulaştı. Ancak, ağırlıklı olarak genç meslektaşlarımızın, ama sonuçta hepimizin asıl canını yakan CMK ücretleri konusunda Maliye Bakanlığından maalesef aynı sağduyulu yaklaşımı göremedik. CMK ücretleri konusunda diyalog yolunun sonuç vermeyeceği şimdiden gözüküyor. Bu sebeple değerli meslektaşlarım, öncelikle artık eziyet hatta hakaret haline gelen bu rakamlara karşı haklarımızı almak üzere 5 Eylül`den itibaren sahaya inmeye, önce uyarı toplantıları, giderek, hizmeti yavaşlatma ve tamamen durdurma, duruşmalara girmeme, büyük avukat mitingi gibi eylemsel tavırlar almaya mecbur bırakılıyoruz" dedi.
(Damla Yeltekin)
Paylaş