Ay Kendi Etrafında Döner Mi? Ay’ın Gizemli Hareketleri



Ay, Dünya’nın uydusu olarak bilinen ve geceleri gökyüzünü aydınlatan bir gök cismidir. Ay, kendi ekseni, Dünya’nın ve Güneş’in etrafında farklı hareketler yapar. Peki, Ay kendi etrafında döner mi? Ay hangi yönde hareket eder? Ay kendi etrafında kaç günde döner? İşte, Ay’ın gizemli hareketleri hakkında merak edilenler…

2740

Ay, Dünya’nın uydusu olarak bilinen ve geceleri gökyüzünü aydınlatan bir gök cismidir. Ay, aynı zamanda Dünya’ya en yakın olan gök cismidir. Ay, Güneş’ten aldığı ışığı Dünya’ya yansıtarak farklı evrelerde görünür. Peki, Ay kendi etrafında döner mi? Ay hangi yönde hareket eder? Ay kendi etrafında kaç günde döner? İşte, Ay’ın gizemli hareketleri hakkında merak edilenler…

Ay Üç Farklı Hareket Yapar

Ay, uzay boşluğunda sürekli hareket halindedir. Tıpkı Dünya gibi kendi ekseni etrafında dönme hareketi yapar. Bunun yanında Dünya’nın ve Güneş’in etrafında da dolanma hareketi yapar. Bu üç farklı hareket, Ay’ın evrelerinin oluşmasına ve Dünya’dan farklı şekillerde görünmesine neden olur.

Ay Kendi Etrafında Saat Yönünün Tersine Döner

Ay, kendi ekseni etrafında dönme hareketini saat yönünün tersine yapar. Bu hareketin süresi 27 gün 7 saat 43 dakika 11.5 saniyedir. Ortalama olarak 27 gün 8 saatte dönüşünü tamamlar. Bu süreye bir ay denir.

Ay Dünya’nın Etrafında da Saat Yönünün Tersine Döner

Ay, aynı zamanda Dünya’nın etrafında da dolanma hareketi yapar. Bu hareketin yönü de saat yönünün tersinedir. Bu hareketin süresi de kendi ekseni etrafındaki dönme süresiyle aynıdır. Yani Ay, Dünya etrafında bir kez dolandığında kendi etrafında da bir kez dönmüş olur.

Ay Güneş’in Etrafında da Dolanır

Ay, sadece kendi ekseni ve Dünya’nın etrafında değil, aynı zamanda Güneş’in etrafında da dolanma hareketi yapar. Bu hareketin yönü de saat yönünün tersinedir. Bu hareketin süresi ise yaklaşık 365 gündür. Bu süreye bir yıl denir.

Ay’ın Hareketleri Neden Önemlidir?

Ay’ın yaptığı bu üç farklı hareket, hem Ay hem de Dünya için önemli sonuçlar doğurur. Örneğin:

  • Ay’ın kendi ekseni etrafındaki dönme hızı ile Dünya etrafındaki dolanma hızı aynı olduğu için, Ay’ın hep aynı yüzü Dünya’ya bakar. Bu nedenle Ay’ın arka yüzünü görmek mümkün değildir.
  • Ay’ın Güneş’ten aldığı ışığı farklı açılarda Dünya’ya yansıtması, Ay’ın evrelerinin oluşmasına neden olur. Böylece Ay, yeni ay, hilal, ilk dördün, dolunay, son dördün gibi farklı şekillerde görülür.
  • Ay’ın Dünya’nın çekim kuvvetinden etkilenmesi, gelgit olaylarının meydana gelmesine neden olur. Böylece okyanuslarda ve denizlerde su seviyesi değişir.
  • Ay’ın Güneş’in çekim kuvvetinden etkilenmesi, tutulma olaylarının meydana gelmesine neden olur. Böylece Güneş ya da Ay bazen tamamen ya da kısmen görünmez olur.(Saim Tunçman)
Paylaş