havadurum

Avukatlar Haftası’nda ‘Kolin’ tartışması!

Çanakkale Barosu`nun organize ettiği Avukatlar Haftası etkinlikleri oldukça yoğun bir programla ilerliyor. Özellikle, Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu`nun da içinde yer aldığı etkinlikler oldukça ilgi görürken, hafta programındaki Avukatlar Balosu tartışma yarattı. Etkinliğin Kolin Otel`de düzenlenmesi bazı tartışmaları beraberinde getirirken, Çanakkale Barosu Başkanı Bülent Şarlan, program kapsamında zorunlu olunduğunun altını çizdi. TTB Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu üyesi Arif Ali Cangı ise, programın tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

814
Çanakkale`de gerçekleştirilen Avukatlar Haftası etkinlikleri devam ediyor. 9 günde tam 37 etkinlik gerçekleştirecek olan Çanakkale Barosu`nun organize ettiği Avukatlar Haftası etkinlikleri, sanattan spora ve avukatların sorunlarının konuşulduğu yoğun bir programa sahip. Özellikle çevre ve sürdürülebilir yaşama dair düzenlenen etkinlikler göz doldururken, altın madencilerine karşı mücadelelerini kazanımla sonuçlandıran Dondurma ve Karadağ köylerinin ziyaretleri takdir topladı. Ancak, 11 Nisan tarihinde gerçekleştirilecek etkinliklerin son programı olan Avukatlar Balosu ise tartışma yarattı. Avukatlar Balosu`nun daha önce Soma Yırca`da 6 bin zeytin ağacının katledilmesi ile gündeme gelen Kolin Enerjinin de aralarında bulunduğu Kolin Grubu`na ait Kolin Hotel`de düzenleniyor olması bazı tartışmaları da beraberinde getirdi. Bilindiği gibi Yırca`daki ağaç katliamının ardından Çanakkale Çevre Platformu Kolin Otel önünde eylem organize ettikten sonra Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`ın da katılımıyla Yırca Zeytin Bahçesi adı altında bir ağaçlandırma çalışması gerçekleştirmişti. Tüm bu süreçlerin ardından Avukatlar Balosu`nun Kolin Hotel`te yapılıyor olması tartışmalarını hem Çanakkale Barosu Başkanı Avukat Bülent Şarlan`a hem de Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu üyesi Avukat Arif Ali Cangı`ya sorduk.
 
“Önceden planlanmış bir program”
Çanakkale Barosu Başkanı Avukat Bülent Şarlan, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamasında; “Bu daha önceden yapılmış bir programlamaydı. Barolar Birliği Başkanımız sayın Metin Feyzioğlu ile baro başkanlarımız Çanakkale`de olacaklardı. Oldukça kalabalık bir toplantı söz konusuydu. Dolayısıyla bizim için en uygun yer Kolin Otel`di. Ancak bu program olmadı ve ortada yapılmış bir sözleşme de söz konusuydu. Bu nedenle orada yapılıyor. Bu yıl 37 ayrı etkinlikle Avukatlar Haftası programını gerçekleştiriyoruz. Sadece tek bir programımızı orada yapıyoruz. Çanakkale Barosu çevre ve kent hukuku noktasında tavrını aynı şekilde kararlılıkla sürdürmektedir. Bu program bir zorunluluğun sonucu oluşmuştur. Bu yılki programlarımızın içinde ÇED davalarında yürütülen hukuki mücadelelerden, yürüttükleri mücadeleleri kazanan köylere yapılan ziyaretlere, dava sürecindeki delillendirmelere kadar birçok konuda etkinliğimiz var” ifadelerini kullandı.
 
“Program gözden geçirilmeli”
Çevre mücadelesinin etkin isimlerinden biri olan Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu üyesi Arif Ali Cangı ise programın tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Çanakkale Barosu Çanakkale`de çevre mücadelesinde etkin rol oynamış, önemli davaların açılması ve kazanılması sürecinin önemli bir paydaşı olmuştur. Bu mücadeleleri ile önemli barolarımızdan biridir. Ancak, bizim aklımıza `Kolin` deyince Soma/Yırca`da bir gecede insanlar dövülerek, 6 bin tane zeytin ağacının kesilmesi gelir. Şimdi Avukatlar Haftası etkinlikleri kapsamındaki Avukatlar Balosu`nun `Kolin` şirketine ait bir otelde yapılıyor olması, Çanakkale Barosu`nun bu zamana kadar yürüttüğü mücadeleye ve bu yönlü itibarına da gölge düşürecektir. Ben Çanakkale Barosu`ndaki arkadaşlarımızın bu programı tekrar gözden geçirmelerinin yararlı olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Paylaş