Avşa Adası, Çanakkale’ye bağlanmak istiyor

Balıkesir`in ``büyükşehir`` statüsüne kavuşması durumunda belediyeliğini kaybetmesi gündemde olan Marmara ilçesine bağlı Avşa beldesi, Çanakkale`ye bağlanmayı ve ``belediye`` olarak devam etmeyi istiyor.

503
Vali Güngör Azim Tuna, ÇASİD Yönetim Kurulu Başkanı Salih Yıldız, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Tekin, İl Genel Meclisi Üyeleri, İl Emniyet Müdürü Osman Zoroğlu, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Sayit Koca, İl Sağlık Müdürü Namık Kemal Kubat`tan oluşan heyet, deniz ulaşımının GESTAŞ tarafından sağlandığı Avşa ve Marmara adalarına inceleme ziyaretinde bulundu. Conkbayırı Deniz Otobüsü ile gerçekleşen Adalar turunda ilk ziyaret Avşa Adası`na yapıldı.
 
Vali Tuna ve beraberindekiler, burada Avşa Belediye Başkanı Cevdet Çağlar tarafından iskelede karşılandı. Yürüyerek sahil turu yapan heyete daha sonra deniz suyunun tatlı suya çevrildiği tesis gezdirildi. Çağlar, 2010 yılında 15 milyon lira harcanarak hizmete sokulan tesis sayesinde adanın içme suyu problemini çözüme kavuşturduklarını söyledi. Bu inceleme sonrasında çok önemli stratejik bir yatırımın, bir beldenin geleceğini kurtardığına şahit olduklarını ifade eden Tuna, şunları kaydetti: “Kesinlikle el değmeden çok hassas ve en ufak bir olumsuzluğa geçit vermeden bir sistem kurmuşlar. Adalar genelde su olmayan alanlardır. Bizim Bozcaada`ya da su dışarıdan geliyor. Avşa Adası, su problemini bu şekilde haletmiş. İçilebilir, gayet güzel bir su elde etmişler. Bu ziyaret bizim için bu anlamda daha da faydalı oldu. Stratejik bir yatırım yapıldığında bir beldeye katkı sağlandığını gördük.”
 
Çanakkale`ye bağlanma talebi
Çağlar, ziyaret sırasında, Vali Tuna`ya Çanakkale`ye bağlanmak istediklerini aktardı. Balıkesir`in ``büyükşehir`` statüsüne kavuşacağını anımsatan Çağlar, şöyle konuştu: “Biz Avşa Belediyesi`nin kapanmasını istemiyoruz. En azından sosyal belediyecilik anlamında bir belediyenin kalmasını istiyoruz. Bu belediye kapandığında Avşa`nın işi çok zor. Belki büyük şehirler buralara yatırımı daha fazla yapabilir, yine yapsın. İmar gibi bazı yetkiler alınsın. Ama, sosyal belediyecilik alanında bir belediye kalsın. Büyükşehir sınırları mülki sınırları olduğundan dolayı, yönetmenlikte bir değişiklik olmazsa Avşa Belediyesi kapanacak. Böyle bir durumda Çanakkale neden bizim ilimiz olmasın- Biz halk olarak da yatkınız buna. Burası deniz kenti, mesafe olarak da Çanakkale`ye daha yakınız. Çanakkale ilimiz, Karabiga ilçemiz olabilir. Taşımacılık yine değişmez. Böyle bir şey gündeme gelebilir diye düşünüyorum. Halk olarak da sevgi bağları da vardır. Çanakkale ile yaşam tarzlarımız da aynı.”
 
Tuna; “Türkiye`ye kucak açmış durumdayız”
Tuna ise Başkan Çağlar`ın önerisine karşılık şunları kaydetti: “Önemli olan bağlanmak isteyenin arzusudur. Biz Çanakkale olarak tüm Türkiye`ye kucak açmış durumdayız, Avşa Adası`na mı açmayacağız- Avşa için ne iyi olacaksa o olsun. Gördüğümüz kadarıyla çok güzel potansiyeli olan, insanların huzur içinde yaşadığı bir ada. Bu güzelliği bozulmasın, turizmimize hizmet etsin. Marmara da önemli bir nokta. İstanbul`u da rahatlatan bir yer gördüğümüz kadarıyla. Zaten Gestaş ile oluşmuş kuvvetli bir bağımız var. Bundan sonra karşılıklı olarak bağlarımızı, ilişkilerimizi güçlendirmeyi temenni ediyorum.”
 
Vali Tuna ve beraberindekiler daha sonra Marmara Adası`na geçerek, Kaymakamlık ve Belediye`yi ziyaret ettikten sonra Çanakkale`ye döndü.
Paylaş