havadurum

Avrupa Birliği’nden Tescilli İlk Türk Peyniri: Ezine Peyniri!

Türk peynirlerinin Avrupa Birliği’nde (AB) coğrafi işaret tescili alması için yapılan başvurulardan biri de sonuçlandı. Ezine Peyniri, AB Resmi Gazetesinde yayınlanan kararla, AB’nin coğrafi işaret tescili verdiği ilk ve tek Türk peyniri oldu.

1047

Ezine Peyniri, Avrupa Birliği’nin (AB) coğrafi işaret tescili verdiği ilk ve tek Türk peyniri oldu. Ezine Peynirini ve Mandıracılarını Koruma Geliştirme Tanıtma Derneği’nin yaptığı başvuru sonucunda, Ezine Peynirinin adı AB Resmi Gazetesinde yayınlandı. Ezine Peynirinin tescillenmesinin ardından Ezine peyniri coğrafi işaret tescili alan 18. ürün oldu.

Ezine Peyniri Nasıl Bir Peynirdir?

Ezine Peyniri, Çanakkale’nin Ezine ilçesinde üretilen, koyun, keçi ve inek sütünün karışımından yapılan, beyaz renkli, tuzlu ve aromatik bir peynirdir. Ezine Peyniri, Türkiye’de coğrafi işaret tescili alan ilk peynir olma özelliğini de taşımaktadır. Ezine Peyniri, kahvaltılarda, salatalarda, böreklerde ve çeşitli yemeklerde kullanılan, lezzetli ve besleyici bir peynirdir.

Deniz “İlimize ve ülkemize hayırlısı olsun”

Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz de Ezine Peynirinin AB coğrafi işaret tescili almasının, Çanakkale ve Türkiye için gurur verici bir gelişme olduğunu ifade etti. Deniz, şöyle konuştu: “Topraklarımızın, kültürümüzün ve geleneklerimizin mirası olan coğrafi işaretlerimize sahip çıkarak, ürünlerimize özellikle AB coğrafi işaret tescili alınması, Ülke ve Çanakkale olarak hepimizi gururlandırmaktadır. Ezine Peynirimizin Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili alması, İlimiz, Ülkemiz ve markalarımız açısından çok sevindirici bir gelişme olmuştur. Bu sonucu dört gözle bekliyorduk ve nihayet olumlu sonuçlandı. Ezine Peyniri AB’nin tescil etmiş olduğu ilk ve tek Türk peyniri oldu. Yerel ürünler bakımından oldukça zengin olan İlimizde ‘Ezine Peynirimiz’ gibi AB’de coğrafi işaret tescili mümkün olan birçok ürünümüz mevcuttur. İlimizde Bayramiç Beyazımızın ardından Ezine Peynirimizin de AB Coğrafi İşaret Tescili alması diğer ürünlerimiz için de teşvik edici bir gelişmedir. Bu süreçte başta Ezine Peynirini ve Mandıracılarını Koruma Geliştirme Tanıtma Derneği Başkanı Ali Öztürk ve Yönetim Kurulu olmak üzere Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimize ve emeği geçen, katkı sunan herkese teşekkür ediyor, İlimize ve Ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyoruz.”

(Esra Güller)

Paylaş