"Atikhisar için birlik olup mücadele etme zamanı"

1164

 Kanadalı Alamos Gold’un yerli ortağı Doğu Biga Madencilik A.Ş’nin Çanakkale’nin tek içme ve sulama havzası olan Atikhisar Havzası’nda yaptığı orman katliamı sonrası bölgenin yukarıdan çekilmiş çırılçıplak kalan görüntüleri paylaşılmış, binlerce kez paylaşılan görüntüler yürekleri yakarken, yapılan katliama tepkiler gelmişti.  Şirket tarafından yapılmak istenen ‘metalik altın madenciliği işletmesine’ geçmek için beklenen son izin olan ‘işletme izni’nin  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ tarafından verilmesinin ardından çekilen görüntüler, orman ve doğa katliamının boyutunu gözler önüne sermişti. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, görüntüleri paylaşarak katliama karşı bir ağıt paylaşarak; “Havasına suyuna taşına toprağına. Bin can feda bir tek dostuma. Her köşesi cennetim ezilir yanar içim. Bir başkadır benim memleketim. Çanakkale’nin altından daha değerli güzelliklerinin talanı tüm hızıyla sürüyor, içim yanıyor. Memleketimiz için mücadele şimdi değilse ne zaman?” ifadelerini kullanmıştı. Görüntülerde yer alan katliama gelen tepkiler devam etti. Belediye Başkan Yardımcıları İrfan Mutluay ve Rebiye Ünüvar ile CHP önceki dönem Milletvekili adayı Metin Ümit Ural ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından görüntüler paylaşılarak katliama tepki gösterdiler.

 
“Balaban Tepesi S.O.S veriyor”
Atikhisar’da yapılan katliama sessiz kalınmaması gerektiğini belirten Belediye Başkan Yardımcısı Mutluay; “Çanakkale Kentimizin tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı havzasında, Kirazlı-Balaban`da Alamos Gold maden şirketinin yaptığı ağaç katliamının yeni görüntüsü...” dedi. 
Çanakkale halkına çağrı yaparak Atikhisar’ın yardım beklediğini belirten Belediye Başkan Yardımcısı Ünüvar; “Tek su kaynağımız Atikhisar Barajı su havzasının son görüntüleri.... O gördüğünüz alanlar yemyeşildi..... Daha bu ormansız hali, sonrasında ne olacağını biliyor musunuz? Çanakkale halkına çağrı.... Balaban Tepesi S.O.S veriyor!” dedi. 
 
“Gidişata tepki göstermek kaçınılmaz hale gelmiştir”
Yapılan katliama birlik olarak tepki göstermek gerektiğini belirten CHP önceki dönem Milletvekili adayı Ural; “Tek su kaynağımız Atikhisar Barajı su havzası orman katliamı devam ediyor. Bir olup, birlik olup, dayanışmayla bu konuya dikkat çekip tepki göstermek kaçınılmaz hale gelmiştir. Çanakkale halkımızın geri dönülmez bu gidişe dur demek durumunda olduğu bir gerçektir… Mücadeleye devam...” dedi.
 
“Kirazlı’da neler oluyor?”
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından; “Çanakkale Kirazlı’da neler oluyor?” ifadeleri ile yer alan paylaşımda; “Çanakkale merkezine sadece 30 km uzaklıkta yer alan Kirazlı Siyanürlü Altın Madeni projesi Atikhisar su havzasında yer alıyor. Maden işletmesi, kent merkezinde yaşayan 180.000 insanın tek içme suyunu tehdit ediyor. Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi için bizi takip etmeye devam edin” denildi.  (Eren Aşnaz)
Paylaş