havadurum

Atikhisar Barajı’nda Su Seviyesi Yüzde 60’a Çıktı

Çanakkale merkezin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan Atikhisar Barajı’ndaki su seviyesi, son yağışlarla birlikte yüzde 60’a ulaştı. Barajın doluluk oranı, 2023 yılında yaşanan kuraklık nedeniyle düşük seviyelere inmişti.

1019

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, yağışlarla birlikte çiftçinin, üreticinin yüzünün gülmeye başladığını belirterek, “Atikhisar Barajımız son yağmur ve kar yağışıyla birlikte yüzde 60 seviyesine ulaştı. Atikhisar Barajı tarımsal daha önemlisi içme suyunu tedarik ediyor. Şuan ki verilere baktığımız zaman Çanakkale’mizin en az 2 yıl daha içme suyunun barajımızda mevcut. 2 yıl sıkıntı olmayacağı gözüküyor.” dedi.

“Kapalı sisteme dönmesi lazım”

Atikhisar Barajı, 54 milyon 115 bin metreküp su kapasitesine sahip. Barajdaki su miktarı, son yağışlarla birlikte 37 milyon metreküp seviyesine çıktı. Ancak barajın kapalı sistem olmaması, sulama faaliyetlerini zorlaştırıyor. Ünver, “Tarımsal faaliyetteki bizim suyumuz, barajın doluluk oranı haricinde kapalı sistem olmadığı için kalenitler ömrünü kaybettiğinden dolayı sulama zor gerçekleşiyor. Yani suyun birikmesiyle birlikte Atikhisar Barajının ivedi şekilde kapalı sisteme dönmesi lazım.” diye konuştu. Barajın doluluk oranının artması, çiftçi ve üretici için umut verici bir gelişme. Çanakkale’de tarım sektörü, kuraklık nedeniyle büyük zarar görmüştü. Yağışların devam etmesi halinde, barajın doluluk oranının daha da yükseleceği tahmin ediliyor.

(İHA)
Paylaş