havadurum

Aslan; “İnsanlık dışı uygulamalara son verin”

Çanakkale ve Biga ilçesinde yapılan baskında 9 kişinin polis tarafından gözaltına alınması protesto edildi.

777
 
Halkların Demokratik Kongresi önderliğinde Barış Anıtı’nda düzenlenen eylemde, gözaltına alınan 9 kişinin serbest bırakılması talep edildi. Eylemde grup adına açıklama yapan Şehmuz Aslan, Çanakkale ile Biga’da okuyan üniversite öğrencilerinin evlerine yapılan baskınlarda 8 öğrenci ve 1 çalışan olmak üzere toplam 9 kişi gözaltına alındığını söyledi.
 
Gözaltına alınan öğrencilerden Latife Abiç’in geçirdiği trafik kazası sonucu ayağının kırılması sebebiyle 6 aydır fizik tedavi gördüğünü ve başkasının yardımıyla ihtiyaçlarını giderdiğini belirten Aslan, keyfi gözaltıların AKP`nin demokrasicilik oyununu açık bir şekilde açığa çıkardığını ifade ederek; “İleri demokrasiden bahsedilen Türkiye hızla cezaevine dönme yolunda ilerliyor. Bu sürecin bir parçası olarak Türkiye`nin her tarafında keyfi gözaltı ve tutuklamalar devam etmektedir. Bu süreç sivil anayasanın yazıldığı iddia edilen süreçte tam bir komedi haline gelmiştir.
 
Demokratik anayasalar ancak demokratik ortamlarda ve demokrasinin yaşanması ile yazılabilir. Türkiye`de derelerine sahip çıkanlar, altın madenciliğini engellemeye çalışanlar, bilimsel ve özgür üniversite isteyenler, emeğinin karşılığını isteyenler, demokratik haklarını isteyenler, Kürtler, milletvekilleri, gazeteciler, öğrenciler kısacası muhalefet olan her birey gözaltı ve tutuklama tehdidi ile karşı karşıyadır. Bu durumun Çanakkale`ye yansıması olarak her sınav dönemi öncesi öğrencilere karşı gözaltı ve tutuklama süreci yaşanmaktadır. Bu süreç öğrencilerin anayasal hakkı olan öğrenim hakkının engellenmesi anlamına gelmektedir.
 
Dün sabahın erken saatlerinde Çanakkale ve Biga`da okuyan üniversite öğrencilerinin evlerine yapılan baskınlarda 8 öğrenci ve 1 çalışan olmak üzere toplam 9 kişi gözaltına alınmıştır. Gözaltına alınan öğrencilerden Latife Abiç geçirdiği trafik kazası sonucu ayağının kırılması sebebiyle 6 aydır fizik tedavi görmekte ve başkasının yardımıyla ihtiyaçlarını gidermektedir. Böyle keyfi gözaltılar AKP`nin demokrasicilik oyununu açık bir şekilde açığa çıkarmaktadır. AKP`ye muhalif olan öğrenciler, avukatlar, milletvekilleri, hak mücadelesi yürütenler her gün gözaltı ve tutuklamalara maruz kalmaktadır. Bu uygulanan faşizme karşı biz emekten, demokrasiden ve insan haklarından yana olan kurumlar ve kişiler olarak bu duruma sessiz kalmıyoruz. Bu saldırılara boyun eğmeyeceğimizi belirtiyoruz. Gözaltına alınan öğrencilerin derhal serbest bırakılmasını ve okul yaşamlarını olumsuz etkileyebilecek durumlara maruz kalmamalarını istiyoruz Bu hukuksuzluğa ve insanlık dışı uygulamaya bir an önce son verilmelidir” dedi.
 
Çeşitli sloganların atıldığı eylemde gözaltına alınan 9 kişinin serbest bırakılmasını isteyen grup daha sonra sessizce alandan ayrıldı.
 
Öte yandan eyleme Eğitim-Sen, SES, BES, Ziraat Mühendisleri Odası, Halkevleri, Türkiye Komünist Partisi, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, İHD, ÖDP, Çanakkale Gençlik Derneği, Ekim Gençliği ve Öğrenci Kolektifleri de destek verdi.
Paylaş