havadurum

Asgari ücret 2023’te ne kadar olacak? Bugün yapılacak toplantıda karar verilecek!

Asgari ücret, milyonlarca çalışanın merakla beklediği bir konu. 2023 yılında asgari ücret ne kadar olacak? Bugün yapılacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında bu sorunun cevabı belli olacak. İşte asgari ücretle ilgili son gelişmeler ve detaylar…

1799

2023 yılında asgari ücret ne kadar olacak? Bu sorunun cevabını merak eden milyonlarca çalışan, bugün yapılacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısını bekliyor. Toplantıda, işçi, işveren ve hükümet temsilcileri bir araya gelecek ve asgari ücretin yeni yıldaki seviyesini belirleyecek. Asgari ücret toplantısı saat kaçta başlayacak? Asgari ücret ne kadar olacak? İşte asgari ücretle ilgili son gelişmeler ve detaylar…

Yeni asgari ücret toplantısı bugün saat kaçta?

2023 - 2024 asgari ücret toplantısı bugün (1 Aralık 2023 Cuma) saat 14.00’te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleştirilecek. Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, işçi ve işveren temsilcileri katılacak. Toplantının ardından asgari ücretin 2023 yılında ne kadar olacağı açıklanacak.

2024 asgari ücret ne kadar olacak?

Asgari ücret, 2022 yılında iki kez zamlandı. Ocak ayında 5 bin 500,35 TL olan maaşlar, Temmuz ayında uygulanan yüzde 34’lük zam ile 11 bin 402 TL’ye yükseldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücretin 2023 yılında da enflasyona ezdirilmeyeceğini söyledi. Bakan Işıkhan, “Taraflar arasındaki maksimum faydayı gözeterek verimli bir görüşme gerçekleştireceğimize inanıyorum.” dedi.

Asgari ücretin 2023 yılında ne kadar olacağına dair henüz resmi bir rakam açıklanmadı. Ancak bazı tahminler yapmak mümkün. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, ekim ayında yıllık enflasyon yüzde 21,31 oldu. Eğer bu oran sabit kalırsa, asgari ücret yüzde 21,31 oranında artacak ve 13 bin 823 TL olacak. Ancak enflasyonun daha da yükseleceği öngörülüyor. Örneğin, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) son enflasyon raporunda, 2023 yılı sonu enflasyon tahmini yüzde 25 olarak belirlendi. Bu durumda, asgari ücret yüzde 25 oranında artacak ve 14 bin 252 TL olacak. Tabii ki, asgari ücretin belirlenmesinde sadece enflasyon değil, diğer ekonomik ve sosyal faktörler de etkili olacak. Bu nedenle, kesin rakamı bugün yapılacak toplantıdan sonra öğreneceğiz.

Son dakika asgari ücret haberleri kimleri ilgilendiriyor?

Asgari ücret, yaklaşık 7 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiriyor. Asgari ücretle çalışanların yanı sıra, asgari ücretin üzerinde maaş alanların da gelirleri asgari ücrete bağlı olarak artıyor. Ayrıca, asgari ücretin belirlenmesi, vergi dilimleri, emekli maaşları, sosyal yardımlar, kıdem tazminatı, işsizlik ödeneği gibi birçok konuyu da etkiliyor. Bu nedenle, asgari ücret toplantısı, tüm toplumun yakından takip ettiği bir gündem maddesi.

(Erhan Taylan)

Paylaş