Asar Tepe’de “ÇED gerekli değildir”

Kazdağları`nda çalışma yapan maden şirketlerinin aldığı ÇED olumlu kararlarının mahkeme tarafından iptal edilmesinin ardından şimdi de bakanlık tarafından “ÇED gerekli değildir” kararı veriliyor. Bu kararla birlikte Yenice`de bulunan Asar Tepe, taş ocağının ardından kurşun işletmesi ile darbe üzerine darbe yemiş olacak.

1027
Kazdağları`ndaki “ÇED olumlu” kararları bile mahkemeci iptal edilen altın madenlerinin ardından kurşun ve çinko madenleri için “Çed Gerekli Değildir” kararının verilmesi tepkilere neden oluyor. Çanakkale’de çok sayıda “Çed Gerekli Değildir” kararları ardı ardına geldi. “ÇED gerekli değildir” kararları, “Soma’da yaşanan katliamdan hiç ders alınmamışçasına Yenice Sofular köyünde Dedeman Madencilik tarafından kurulmak istenen yer altı kurşun-çinko madeni işletmesine `Çed Gerekli Değildir` kararının verilmesi Kazdağları için katliam anlamını taşır. Yasalarımıza göre madencilik işkolu tehlike derecesi en yüksek işkollarının başında geliyor. ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) Raporlarıyla yatırımcı işletme tarafından yatırımın çevreye, doğaya, insan sağlığına etkileri inceleniyor. Bu incelemeye gerek duyulmaması son dönemde maden işletmeleriyle anılan yöremizde ortaya çıkabilecek risklerin göz ardı edilmesine yol açıyor” yorumlarına neden oldu. Yenice Sofular Köyünde Dedeman Madencilik tarafından 1.901,59 ha Ruhsat Alanı olan, yıllık üretimi 10 bin ton olarak planlanan Yer altı Kurşun Çinko maden işletmesi kurulmak isteniyor. 27 Mayıs 2014 tarihinde Çevre ve Şehircilik İl müdürlüğü internet sitesinden bakanlık tarafından “ÇED Gerekli Değildir” kararı verildiği açıklandı.
 
Hadrianus Kalesi/Asar Tepe kurban mı ediliyor?
Yer altı kurşun çinko işletmesinin başvuru dosyasında 42. Sayfada verilen bilgiye göre bin metre mesafede Kuzeydoğu yönünde Asar Tepe bulunuyor. Asar Tepe geçen yıl sınırlarında açılan ÇED gerekli değil kararıyla işletilmeye başlanan taşocağı ile gündeme gelmişti. Taşocağı ile yaralanan Asar Tepe için hemen yanı başındaki yer altı kurşun işletmesi ise altın vuruş olacak! Aynı zamanda dünyaca ünlü kültür coğrafyası olan Çanakkale sınırları içinde irili ufaklı çok sayıda yerleşim yerinin yanında adı bilinen yüz, bilinmeyen ise ikiyüz civarında Assos ve Troya değerinde antik kent bulunduğu ileri sürülüyor.
Paylaş