Artık yeter!

Adım başı termik santral yatırımı olan Çanakkale`de bu kez de hedef Yenice. Biga ve Çan`ın ardından Yenice`de de termik santral yatırımı ile ilgili girişimler başladı. Bölgesinin tarıma dayalı ekono-misi, havası, suyu ve geleceği iyiden iyiye tehlikeye girerken, Çanakkale Çevre Platformu yetkilileri, “Kısa bir zaman sonra bırakın Çan`ı, Yenice`yi Çanakkale`de dahi nefes bile alamaya-cağız” dediler.

1217
Biga ve Karabiga bölgesinde mesken tutan termik santral yatırımlarının sayısı, Çan`da da artmaya başladı. 18 Mart Termik Santralinin ardından ikinci sir termik santral için girişmeler başlayan yatırımcı bölge halkının tepkisini çek-mişti. Yöre halkının tepkisi, muhtarları aracılığı ile yetkili kurumlara yapılan başvurular ile devam ederken, bu kez de yeni bir termik santral haberi daha geldi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlü-ğü`nün sitesinden yapılan duyuruda bir şirketin de Yenice`nin Çırpılar Köyü`nde termik santral kurmak için girişimlere başladığı öğrenildi.
 
AKP hükümeti döneminde sayıları giderek artan, altın madencileri ve termik santral yatırımcılarının yeni hedef alanı Çanakkale oldu. Kazdağı ve Ağı Dağı eteklerinde kurulan altın madenlerine, Biga ve Karabiga sahil şerindeki termik santraller eşlik ediyordu. Şimdi bu iki önemli dağ arasında kalan Yenice`de de termik santral yatırımı için başvuruda bulunulduğu öğrenildi. Doğa harikası değerlere sahip olan Çanakkale ve böl-gesi kirli sanayiler ile büyük bir tehdit altında iken, siyasilerin bu konuda sessiz kalmaları tepki çeken bir diğer konu oldu. Biga ve Çan`ın ardından ÇED başvurusunda bulunan Taşzemin İnş. Madencilik San. ve Tic. A.Ş, Yenice`nin Çırpılar Köyü mevkiinde termik sanral için hazırlıklarına başladı.
 
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü`nün resmi internet sitesinde yapılan açıkla-mada “Çırpılar Termik Santrali, Kül Depolama Sahası, İR:60 ve İR:51267 Ruhsat Numaralı Kömür Sahaları ile Kırma Eleme Tesisi projesi ile ilgili ola-rak Bakanlığımıza sunulan ÇED Baş-vuru Dosyası Çevresel Etki Değerlen-dirmesi Yönetmeliği`nin 8. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve uygun bulunmuş olup, projeye ilişkin ÇED Süreci başlamıştır” denildi. Çanakkale Çevre Platformu yetkilileri başta olmak üzere Yenice`de yeni bir termik santral girişimi haberini alan birçok vatandaş, tepki gösterdi. Konuyla ilgili olarak “Çanakkale`nin geleceği yok ediliyor. Havası, suyu ve toprakları zehirlenecek Çanakkale, kısa süre sonra nefes almaz bir yer olacak” yorumları yapıldı.
Paylaş