havadurum

Arkeologlar Ica'da kedi ve antropomorfik jeoglifler keşfetti

San Luis Gonzaga Ulusal Ica Üniversitesi’nden bir arkeolog ekibi, Güney Peru’nun Ica bölgesinde kedi ve antropomorfik figürleri tasvir eden 29 jeoglif tespit etti.

1105

San Luis Gonzaga Ulusal Ica Üniversitesi'nden (UNICA) bir arkeolog ekibi, Güney Peru'nun Ica bölgesinde 29 jeoglifi keşfetti. Keşif, El Ingenio ve Changuillo bölgelerinde gerçekleştirildi ve ekip burada kedi ve antropomorfik figürleri tasvir eden 29 jeoglif tespit etti.

Paracas döneminin sonları ile Nasca döneminin başlarına denk geliyor

Araştırmacılara göre, jeoglifler MÖ 300 ile MS 100 yılları arasına tarihleniyor ve Paracas döneminin sonları ile Nasca döneminin başlarına denk geliyor.

Paracas, MÖ 800 civarında birleşen bir And kültürüydü. Bölgedeki birçok jeoglif Paracas kültürü ile ilişkilendirilmiştir. Bunlar arasında günümüz Palpa kasabası çevresindeki Palpa Jeoglifleri ve Pisco Körfezi'ndeki Paracas Yarımadası'nın kuzey yüzünde bulunan Paracas Şamdanı da yer almaktadır.

Paracas kültürünün, MÖ 100 civarında ortaya çıkan Nasca kültürünün öncüsü olduğuna inanılmaktadır. Birçok Nasca jeoglifi stilize sinek kuşları, örümcekler, maymunlar, balıklar, köpekbalıkları, orkalar, kertenkeleler ve düz çöl arazisine kazınmış bitkiler gibi çeşitli canlıları temsil ederken, Paracas Jeoglifleri nispeten daha esrarengizdir. Paracas petrogliflerini anımsatan motif tasvirlerinin yanı sıra belirsiz insan benzeri figürler ya da savaşçılar içerirler.

Kedi figürleri içeren çok sayıda jeoglif tespit edildi

Ica bölgesinde insansız hava araçları kullanılarak yapılan yeni bir çalışmada, El Ingenio Bölgesi'nde 17 metre uzunluğa ve 12 metre yüksekliğe kadar kedi figürleri içeren 10 jeoglif tespit edilirken, Changuillo Bölgesi'nde ekip 37 metre uzunluğa ve 13 metre yüksekliğe kadar kedi figürleri içeren 8 jeoglif buldu.

Tespit edilen jeogliflerin geri kalanında antropomorfik figürler yer alırken, bunların 10'u El Ingenio Bölgesi'nde, 1'i ise Changuillo Bölgesi'nde bulundu.

Araştırmacılara göre, Paracaslılar kedigilleri bir su tanrısı olarak görüyor ve onları doğurganlık kavramlarıyla yakından ilişkilendiriyorlardı.

Derleyen: Damla YELTEKİN

Kaynak: https://www.heritagedaily.com/2023/12/archaeologists-discover-feline-and-anthropomorphic-geoglyphs-in-ica/149979

Paylaş