"Aralık ve Ocak, Kasım'dan kötü olacak"

995

ÇOMÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Covid 19 salgınına dair açıklamalarına devam etti. Kovid salgını dağılımı dünya haritasını paylaşan Şener, salgının başından beri popülasyon yoğunluğuna göre en az ölüm görülen iki ülkenin Türkiye ve Almanya olduğunu belirtti. Şener, Korona salgınının bitişine dair dünyada 90-300milyon kişinin salgını geçirmesinin yetmesi, korona aşısının bulunması... gibi öngörüleri maddeler halinde sıraladı. Kış aylarına girilmesi ile salgının daha fazla yaygınlaşmasının beklendiğini daha önceki açıklamalarında da sık sık dile getiren Şener, Aralık ve Ocak aylarının Kasım`dan daha kötü olacağı yorumunda bulundu. 

"Yeni rakamlar ne diyor?"
Dünya üzerindeki covid salgını haritasını paylaşan Şener; "1.Dünya Sağlık Örgütü yüzde test pozitiftik oranı yüzde 5 ise ülkelere keskin kısıtlama önlemi önermiyor... Avrupa`da bu oran yüzde 20`lerde...haritada kırmızı alanlar... 2.Yakın coğrafyamızda salgının başından beri popülasyon yoğunluğuna göre en az ölüm görülen iki ülke var, Almanya ve Türkiye... Maskeni tak, mesafeni koru, ellerini temiz tut" paylaşımında bulundu. 
"Korona salgının bitişi ile ilgili ön görüler?"
Korona salgınının bitişine dair öngörüleri maddeler halinde sıralayan Şener; "1.Doğal enfeksiyon geçiren sayısının beklenen kadar yüksek olması şart mı?...Aslında dünyada 90-300milyon kişinin bunu geçirmesi yetecek gibi, 2.Daha önce geçirilen diğer korona enfeksiyonlarında ki antikorlar koruyucu mu?...Kesinlikle evet...hem de yüzde 40 çapraz koruma var... 3.Diğer yapılan aşılamaların koruyucu etkisi var mı?...BCG aşısı rutin yapılan ülkelerde antikor yanıtı daha yüksek oluyor... 4.Korona aşısı salgının bitmesine etkisi olamaz mı? sonuç olabilir... Üç senaryo var aslında...koruyuculuk hafif- iyi- yüksek ve kapsama alanı ( yaygınlık) üzerinden hesaplanan ve beraberinde sürü bağışıklık modelinizde eklendiğinde...bu süreçte doğal geçirenleri kasıt ediyoruz... Buna göre ABD`de 2021`in 3. Veya 4. Çeyreğinde Toplumsal (Sürü) Bağışıklığı tamam! Bizimde hedefimiz aynı olmalı, 2021 yaza rahat girmeliyiz! Maskeni tak, mesafeni koru, ellerini temiz tut, kapalı alanda kalabalıklaşma, karantina - izolasyon önlemlerine uy...!" dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş