Arabın derdi kırmızı pabuç tarzı

T.B.M.M ‘de bütçe görüşmeleri sırasında siyasette kalitenin gittikçe düştüğünü ve seviyenin özel hayata girilecek kadar ileri gitmesi vatandaşların tepkisine neden oldu.

608
Mecliste bütçe tartışmaları sırasında gerilimin tırmanması ve vekillerin birbirlerine sarf ettiği imalı sözler siyasette kalite ve üslup tartışmasını neden oldu. Gazetemize konuşan Çanakkaleliler mecliste vekillerin kavga derdinde, vatandaşın bütçe derdinde olduğunu belirterek; rutin bütçe görüşmelerinde kendilerini ilgilendiren tek kısmın kendi bütçeleri olduğunu söyledi. TBMM’de yaşanan tartışmalara tepki gösteren vatandaşların konu ile ilgili düşünceleri şu şekilde:
 
 
Özkan Adalı
“Bütçe görüşmeleri alışılmış rutin görüşmeler. İktidar partisi her şeyi güllük gülistanlık gösterirken, muhalefet de ekonomik anlamda tamamıyla menfi gösteriyor. Vatandaşın maaşına toplam 100 lira zam geliyorsa, diğer kalemlere 300 lira zam geliyor. Sürekli zenginden ve güçlüden yana bir tutum sergileniyor, zengin yatırım yapıyor diye ona dokunulmazken sıradan vatandaş yükün altında eziliyor. Geçen seneden beri elektriğe ve doğalgaza kaç kere zam geldi, ne değişti de bu kalemler bu oranda zam gördü? Açıklaması, izahı yok. Türkiye’nin bütçesi ve görüşülen rutin bütçe görüşmeleri vatandaşı ilgilendirmiyor, vatandaşı kendi bütçesi ilgilendiriyor. Meclis vatandaşın bakış açısından bakamıyor. Siyasette ise kalite oldukça düşük.”
 
 
Ali Haydar Çiçekli
“Şu anda yaptım oldu, beğenmezsen beğenme siyaseti var. Bütçe görüşmelerini izliyoruz. Asgari ücretle bilmem kaç tane ekmek alınıyormuş, ben 1975 yılında asgari ücret alıyordum, ekmek kıyasıyla bu iş olmaz. O zaman gayet de iyi geçinebiliyorduk, şimdi imkansız. Siyasetin kalitesi ise çok düşük. Ben Ulu Önder Atatürk’ün kurduğu meclisinde artık Türklerin temsil edildiğine de inanmıyorum. Kürtler temsil ediliyor.”
 
 
Ferit Candeğer
“Her yıl olduğu gibi bu yıl da bütçede birçok milletvekiline konuşma hakkı tanındı. Bunu fırsat bilen vekiller bütçeyi ilgilendirmeyen konuları da gündeme getirdi. Bütçe görüşmeleri esasen bir ülkenin geleceğinin tayin edildiği mühim görüşmeler. Orada asgari ücretlinin, memurun zammı görüşülüyor, milyonları ilgilendiren ekonomik bir konu söz konusu. Ne yazık ki üzülerek seyrediyoruz. Türkiye’de son yıllarda meclisteki tartışmalar kaliteyi düşürdü. Mecliste eskiden saygı ve sevgi içinde yürüyen işler yerini hakarete bıraktı. İnsanlar kendilerini haklı çıkarmaya çalışarak, başkalarının kusurlarını arıyor. Açık bulmak marifet sayılıyor. İnsanların özel hayatlarına kadar iniliyor. Genel olarak atmosfer böyle. Çamur at, lekesi kalsın mantığı var. Vatandaşın bütçeden anladığı kendine yapılacak 30 lira zam, vatandaş acaba bana ne düşecek derdinde. Suriye’ye Hamas’a yardım yapılıyor. Ben o vekillere o yetkiyi Suriye’ye benim kaynaklarımı harcasınlar, sonra benim elektriğime, doğalgazıma zam yapsınlar diye vermedim ki.”
 
 
Mehmet İçer
“Türkiye’de siyasetin kalitesi çok düşük. Vatandaş bütçe ile ilgilenmiyor. Oysa ki vatandaşın birebir kaderini belirleyen meseleler. Kendi hakkında karar çıkıyor, haberi bile yok. Mecliste vekillerin birbirine yaklaşımlarını beğenmiyorum, gayriahlaki buluyorum, aynı zamanda millete de kötü örnek oluyorlar.”
Paylaş