Ara Güler kimdir? Ara Güler: Türkiye’nin Fotoğrafçı Gözü

Ara Güler, Türkiye’nin ve dünyanın en ünlü fotoğrafçılarından biriydi. Hayatı, kariyeri, ödülleri ve fotoğrafları hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edin.

1844

Türkiye’nin ve dünyanın en ünlü fotoğrafçılarından biri olan Ara Güler, 1928-2018 yılları arasında yaşadı. Ermeni asıllı bir aileden gelen Güler, İstanbul’un tarihi ve kültürel zenginliğini, Anadolu’nun doğal güzelliklerini, dünyanın dört bir yanındaki insanları ve olayları objektifine yansıttı. Bir foto muhabiri olarak çalıştığı dönemde, Bertrand Russell, Winston Churchill, Picasso, Salvador Dali gibi birçok ünlü isimle röportajlar yaptı ve fotoğraflarını çekti. Fotoğraf sanatına yaptığı katkılarla birçok ödül ve unvan kazanan Güler, Türk fotoğrafçılığının uluslararası alanda tanınmasına büyük katkı sağladı.

Çocukluk ve Gençlik Yılları

Ara Güler, 16 Ağustos 1928’de İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde doğdu. Gerçek adı Mıgırdiç Ara Derderyan olan Güler, ismini Ararat Kralı Ara Geghetsik’ten, soyadını ise 1935’te çıkan soyadı kanunuyla babası Dacat Güler’in aldığı Güler’den alır. Annesinin adı Verjin olan Güler’in babası eczacıydı ve Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinden İstanbul’a gelmişti. Çocukken sinemaya meraklı olan Güler’e babası lise döneminde bir film makinesi ve bir fotoğraf makinesi alarak Yeni İstanbul gazetesinde foto muhabiri olmasını teşvik etti. 1951 yılında Getronagan Ermeni Lisesi’nden mezun olan Güler, aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne devam etti.

Foto Muhabirliği Kariyeri

1950 yılında Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe başlayan Güler, bu yıllarda Ermenice gazete ve edebiyat dergilerinde öyküleri de yayınlandı. 1962 yılına kadar Hayat dergisinde fotoğraf bölümü şefi olarak çalıştı. 1961’de Birleşik Krallık’ta yayınlanan Photography Annual dergisi, onu dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. Aynı yıl Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği’ne kabul edildi ve bu kuruluşun Türkiye’den tek üyesi oldu. Fotoğraf dünyasının çok önemli yayınlarında fotoğrafları kullanıldı, kendisinden bahsedildi. ABD’de, Almanya’da, Paris’te çeşitli sergiler açtı. Bu arada, Bertrand Russell, Winston Churchill, Arnold Toynbee, Picasso, Salvador Dali gibi birçok ünlünün fotoğrafını çekip, röportajlar yaptı.

Fotoğraf Sanatına Katkısı

Ara Güler, fotoğraf sanatına yaptığı katkılardan dolayı birçok ödül ve unvan kazandı. 1979’da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin foto muhabirliği dalındaki birincilik ödülünü aldı. 1980’de fotoğraflarının bir kısmını Karacan Yayınları tarafından kitap haline getirdi. 1986’da Hürriyet Vakfı’nca basılan Prof. Abdullah Kuran’ın yazdığı Mimar Sinan kitabını fotoğrafladı. 1998’de Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından Légion d’honneur nişanı ile onurlandırıldı. 2004’te Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı tarafından Devlet Sanatçısı unvanı verildi. 2009’da İstanbul Fotoğraf Müzesi’ni kurdu. 2018’de ise Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görüldü.

Son Yılları ve Vefatı

Ara Güler, son yıllarında sağlık sorunlarıyla mücadele etti. 2010 yılında eşi Suna Güler’i kaybetti. 2013 yılında geçirdiği kalp krizi sonrasında hastaneye kaldırıldı. 2015 yılında evinde düşerek kaburgalarını kırdı ve akciğerinde zedelenme oldu. 2018 yılında ise tekrar kalp krizi geçirdi ve 17 Ekim 2018 tarihinde Şişli’deki evinde hayatını kaybetti. Cenazesi Şişli Ermeni Mezarlığı’na defnedildi.

(Esra Güller)

Paylaş