havadurum

Anne ve baba adayları doğuma hazırlanıyor

Anne ve baba adayları, doğum deneyimlerini daha sağlıklı ve bilinçli bir şekilde yaşamak için Biga Devlet Hastanesi Gebe Okulu'nda eğitimlere katılıyorlar.

936

Gebelik, bir kadının yaşamındaki en özel ve heyecan verici dönemlerden biridir. Ancak, bu dönemde yaşanan birçok değişiklik ve belirsizlik, anne adaylarında doğum kaygısı ve endişesine neden olabilir. Bu noktada, bilinçli bir hamilelik süreci geçirmek ve doğum sürecine hazırlıklı olmak, anne adaylarının yaşadığı stresi azaltabilir ve doğum deneyimini olumlu yönde etkileyebilir. Eylül 2018 tarihinden itibaren ülke genelinde başlatılan doğum, doğum sonrası dönem hakkında bilgilendirmek ve aynı zamanda anne adayına bu süreçle ilgili uygulama eğitimlerin yapıldığı bu okullar Biga Devlet Hastanesi bünyesinde de yapılıyor.

Gebe okullarının önemi

Gebe okulları anne ve baba adaylarını doğuma hazırlayarak, sağlıklı bir anne bebek ilişkisinin de temellerini atmış oluyor. Hamilelik ve doğum süreci, bir kadının yaşamındaki en önemli ve özel dönemlerden biridir. Ancak, bu süreçte yaşanan değişiklikler ve belirsizlikler, anne adaylarında doğum kaygısı ve endişesine neden olabilir. Biga Devlet Hastanesi’nde yapılan bu eğitimler anne adaylarına yönelik, doğru nefes alıp verme teknikleri, egzersizler, pilates, doğru beslenme, süt artırıcı bitkisel takviyeler, doğuma nasıl katkı yapabileceği gibi konular ele alınıyor. Ayrıca, kasılmaları az hissettirecek alternatif yöntemler, anestezi yöntemleri, bebeğin doğum yolculuğu, doğum sonrası anne ve bebek bakımı, emzirmenin ve anne sütünün önemi gibi konular da detaylı bir şekilde katılımcılara aktarılıyor.

Baba adayları da katılıyor

Tıbbi bir zorunluluk olmadığı sürece normal doğumu savunduklarını kaydeden Gebe Okulu Eğitmeni Ebe Kadriye BAŞAR “Gebe okulunda öncelikli amacımız annenin normal doğum yapabileceğine inancını sağlamak. Gebelik ve doğum sürecinin her aşamasına rehberlik ederek, anne ile bebeğin bu süreci sağlıklı ve mutlu şekilde tamamlamasına yardımcı olmak için çalışıyoruz. Gebeliğin 20. Haftasından itibaren eğitimlere başlayarak, Gebe Okuluna anne adaylarının yanında eşlerinin de katılmasını istiyoruz. Anne ve baba adaylarına bebek sağlığı ile ilgili bilgiler öğreterek ileriki süreçte birbirlerine destek olsunlar” ifadesine yer verdi.

Sağlıklı anne ve sağlıklı bebek

Biga Devlet Hastanesi olarak amacımız; “Sağlıklı ve bilinçli ebeveynlerin yetişmesine katkıda bulunarak sağlıklı anne ve sağlıklı bebeklerin dünyaya gelmesine destek olmaktır. Bu kapsamda, Gebe Okulu'nun anne ve baba adaylarına sunduğu bilgi ve destek hizmetlerini sürekli olarak güncelleyerek, daha fazla aileye ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

Biga Devlet Hastanesi’nde eğitimlerini tamamlayan anne ve baba adayları katılım belgelerini Başhekim Yardımcısı Dr. Kadir Beyaz ve Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Deniz Özcan’dan aldılar.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş