Aman dikkat!

Çanakkale-İzmir yolu üzerinde, geçtiğimiz günlerde meydana gelen çökmenin giderek arttığı gözlemlendi. Karayolları`nın dün (5 Şubat 2015) çalışma başlattığı ve akşam saatlerinde tek taraflı kapatılan yol ile ilgili açıklama yapan ÇOMÜ`lü öğretim görevlisi Doğan Perinçek, “Çatlak büyüme hızını kesmedi. Heyelanlı bölgede toprak yola akmaya devam ediyor. Karayolları her iki yerde de çalışmaya başladı! `Bu emeği, bu parayı daha önce harcasaydınız ve bunlar olmasaydı` diyeceğim ama muhatap bulamıyorum` dedi.

1132
 
 
Çanakkale`de geçtiğimiz hafta etkili olan lodos fırtınası ve kuvvetli sağanak yağış ile birlikte harekete geçen toprak, Çanakkale-İzmir karayolunda çatlak ve çökmelere neden oldu. Her yağmur yağdığında dikkatlerin viyadükte toplandığı Çanakkale`de bu kez, Çanakkale-İzmir Karayolunun yaklaşık 18`nci kilometresinde meydana gelen çatlaklar, araç sürücülerini tedirgin etmeye yetti. 2 Şubat tarihinde meydana gelen heyelanın asfaltta yol açtığı çatlama ve çökmeler, 3 Şubat`tan itibaren giderek açılmaya başladı. 3 Şubat gecesinden itibaren ise şerit çekilerek tek taraflı olarak kapatılan yolda çökme ve çatlamaların devam ettiği tespit edildi.
 
“Bu çalışmalar daha önce yapılmalıydı”
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, yoldaki çatlamaların büyüdüğünü doğrulayarak Karayolları yetkililerine de eleştiride bulundu. “Çatlak büyüme hızını kesmedi” diyen Perinçek, “Heyelanlı bölgede toprak yola akmaya devam ediyor. Karayolları her iki yerde de çalışmaya başladı! `Bu emeği, bu parayı daha önce harcasaydınız ve bunlar olmasaydı` diyeceğim ama muhatap bulamıyorum. Umarım heyelan Malzemesini (toprak -kaya) bulunduğu yerden alırken daha üstlerde yeni heyelanların tetiklenmesine neden olmazlar” eleştiri ve uyarılarında bulundu.
 
Viyadük de hareketli
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, viyadükte de incelemelerde bulunduğunu ifade ederek, “Önceki gün Viyadük altına baktım. Eski çatlakların olduğu yerde azda olsa bir kıpırdanma var Viyadüğü yakından izliyorum. Yağmur yağmaya devam ederse viyadük altındaki çatlaklar sorun yaratabilir” dedi. Perinçek, viyadük ile ilgili olarak daha önce gündeme getirdiği kaygılarının halen geçerli olduğunu ifade ederek, buranın da takip edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
 
5 mühendislik hatasına değindi
“Daha önce yaptığım açıklamada bu bölgede 5 ayrı mühendislik hatasından bahsetmiştim” diyen Perinçek, “Birinci noktada (Güzelyalı) karayolları yağmur suyunu kanala alınmadığı için su zemine sızdı ve heyelan oluştu. Yolun kenarlarına yapılan su toplama ve suyun zemine sızmasını engelleyemediler. Belediye buraya sonradan müdahale edip gerekeni yaptı ama iş işten geçmişti. İkinci noktada yapılan istinat duvarının yüksekliği yetersizdi, heyelan kayma düzlemi duvarın yüksekliğinin üzerinde kaldı ve yeterli taraçalama yapılmadı, bu nedenle aynı alanda dört değişik yerde heyelanlar oluştu. Üçüncü nokta viyadük. Viyadük yapımında yamacın altını oydular yamaç eğimini artırdılar, doğanın dengesi bozuldu ve 2 büyük heyelan oldu. Viyadük zarar gördü. Ayaklarda oturma oluştu. Viyadük bağlantılarında çatlama oldu. Dördüncü nokta Erenköy yakınında son bir hafta içinde yaşadığımız ve her geçen gün daha da ciddileşen yoldaki çatlak. Bunun nedeni karayollarının yolu yanına istinat duvarı yapmadan yolu dolgu üzerine koyması. Dolgu su alınca kaymaya başladı ve asfaltı çatlattı. Beşinci nokta Erenköy’den yaklaşık 5 km batıda kalıyor. Burada dolgu yaptılar yanına istinat duvarı yaptılar fakat yüksek istinat duvarına dışa eğim vermedikleri için istinat duvarında yolun dışına doğru bombe oluştu ve yol burada da çatladı. İş işten geçtikten sonra istinat duvarının yanına taş yığıp buraya eğim verdiler” ifadelerini kullandı.
Paylaş