Aman dikkat!!!

Avrupa`da süren ve Türkiye`yi etkileyeceği ifade edilen `kriz` söylentilerini, geçtiğimiz günlerde yaşanan yüzde 15`lik devalüasyonu ve Ortadoğu`daki savaş ortamını değerlendiren işdünyası, “dikkatli olun” çağrısı yaptı. Türkiye`de tam bir kriz olmadığını ancak Türkiye`nin dış etkenlerden etkilenen bir ülke olduğunu ifade eden iş adamları, yılbaşına doğru hareketlenme yaşanacağını da söylediler. 2008 Ekonomik Krizi`nin Avrupa bölgesinde devam ettiğine de vurgu yapan işadamları, “Kış mevsimi de durgun geçecek” dediler.

614
2000`li yılların başında başlayan fiyat artışına bağlı olarak, 2008 yılında Yunanistan, İspanya, Portekiz gibi ülkeleri etkisi altına alan ve literatüre “2008 Ekonomik Krizi” olarak geçen, çalkantılı sürecin devam ettiği gözleniyor. 2008 yılında ortaya çıkan, Avrupa`nın önemli ülkelerine sıçrayan, bazı ülkeleri “iflasın” eşiğine getiren ve etkileri halen devam eden ekonomik krizin, şimdi de başta Mısır`da yaşanan siyasi gelişmeler, Suriye`ye yönelik müdahale söylentileri ile can bulduğu görülüyor. Ekonomik krizin, Türkiye`yi ne kadar ve nasıl etkilediğini işadamlarına sorduk. Çanakkale`de faaliyet gösteren işadamları, ekonomik kriz söylentilerini, piyasaları ve piyasalardaki beklentileri gazetemiz Çanakkale OLAY aracılığı ile paylaştılar.
 
“Belirsizlik hepsinden kötü”
İşadamı Hayrettin Çetinkaya, ülke ekonomisinde ciddi bir belirsizlik olduğunu ifade ederek, bu durumun daha kötü olduğunu söyledi. Türkiye ekonomisinin kırılgan bir yapısı olduğunu, Avrupa ve Ortadoğu`daki gelişmelere bağlı olarak çabuk etkilendiğini ifade eden Çetinkaya, ekonomideki belirsizliğin, ne zaman ne olacağı konusunda herhangi bir ipucu vermediğini söyledi. Çetinkaya, “Ekonomi Bakanı da bu konuda bir açıklama yaptı. Yılın bundan sonraki bölümünün zor geçeceğini söyledi. Kriz var veya yok, iyi ya da kötü bu çok önemli değil, önemli olan bir belirsizliğin olduğudur. Hani şuanda bir belirsizlik var, bu hepsinden daha kötü. Avrupa`daki kriz, savaş söylentileri ve Türkiye`deki belirsizliği artırıyor. Yıl sonuna kadar da bu belirsizlik sürecek gibi duruyor. 2014`ün ilk yarısında bir seçim var. Seçime yakın özellikle yılbaşına doğru piyasalara bir hareketlenme gelir diye tahmin ediyoruz. Ancak yine de dikkatli olmak lazım. Özellikle İnşaat sektörünün daha dikkatli olmasında fayda var” dedi.
 
“Kriz değil durgunluk”
Miller Oto sahiplerinden Can Mildon, “Ben kriz söylentisini, daha doğrusu `Kriz` kelimesini çok doğru bulmuyorum. Belli bir durgunluk her ekonomide zaman zaman yaşanabilir” dedi. “Ancak bunu kriz olarak nitelendirmek ve bir kriz olacağı umudu ile beklemek bana çok doğru gelmiyor” diyen Mildon, “Krizin dillendirilerek buradan nemalanmak isteyen kesimlerin olduğunu da biliyoruz. Bunlar çok doğru değil. Belli bir durgunluk olduğu doğru, ancak sonbaharda bu durgunluğun biraz hareketleneceğini düşünüyorum. Ancak önümüzde zor geçeceği belli olan bir kış mevsimi var. Durgunluğun piyasalara çok büyük zararlar vereceğini sanmıyorum. Türkiye büyük bir ekonomi ve kendi kendine yetebilen bir ülke. Otomotiv ve akaryakıtta pazar büyüyerek gidiyor. İnşaat sektöründe belli bir adet fazlalığı olabilir ama önümüzdeki dönemde yine satışların devam edeceğini tahmin ediyorum. Savaş ekonomisine gelince, Türkiye`nin büyük bir ekonomik kayıp yaşayacağını düşünmüyorum, zaten savaşın kısıtlı bir şekilde yapılacağı söyleniyor” şeklinde konuştu.
 
“Tedbirli olmak lazım”
Aydoğan Plaza sahibi Sadık Aydoğan, “Birkere Avrupa bölgesindeki krizin bizi etkilemesi doğal bir durum. Avrupa`da da gerçekten çok derin bir kriz var” dedi. “Özellikle otomotiv sektöründeki işletmeciler müthiş zararlar ediyor” ifadelerini kullanan Aydoğan, “Türkiye`de otomotiv sektörünü düşünerek bir kriz olduğu söyleniyorsa, bunun adı kriz olmamalı. Çünkü biz geçmişte, 1999, 2000, 2001 krizlerini gördük. Ayda bir kaç tane araç satabiliyorduk. Şimdi kriz var deniyor, ama bizim aylık ortalamamız 50-60`lar civarında araç satıyoruz. Demek ki bunun adı kriz olmamalı. Önümüzdeki aylar içinde biraz daralma olabilir. Ancak, yine de gidişat fena değil. Tüm dünyada olanları okumak da önemli. Sadece Avrupa`da değil, dünyanın birçok ülkesinde belli inişli-çıkışlı krizler oluyor. Türkiye, dünyanın en önemli strateji bölgelerinden birinde. Etrafımızda bir takım sorunlu komşularımız var. Bunlar da ekonomiyi olumsuz yönde etkiliyor. Türkiye, büyümekte olan bir ülke. Tüketiciler ve yatırımcılar olarak mutlaka tedbirimizi de almış olmamız lazım. Ekonomide ne zaman ne olacağını bilemeyiz. Bir Suriye savaşı çıktığında birinci derecede Türkiye`yi etkiliyecektir. Tüketim konusunda vatandaşlarımızın daha dikkatli harcamalar yapması gerekmektedir. Bir şey olacağından değil, ama en azından tedbir almış olacaklardır. Her zaman söylüyorum, Türkiye`de belli bir kriz olsa bile Çanakkale`de bunlar etkileri çok az olacaktır. Geçmişte de bunu gördük, krizlerde en az etkilenen illerin başında Çanakkale`de gelmiştir” şeklinde konuştu.
Paylaş