Altıncılar atakta, köylüler mücadele için örgütleniyor

Kazdağları’nın onlarca yerinde, yerli yabancı şirketler altın madenciliği için adeta gün sayıyor. ÇED süreçlerini tamamlayan altıncı şirketler, şimdi siyanürle altın işletmesi kurulacak yerlerdeki arazilerin ormanlardan ‘temizlenmesi’ için köylüler üzerindeki baskıları yoğunlaştırdı.

464
Gökhan uyardı
Belediye Meclisi toplantısında Karaköy Muhtarının kendisinse yaptığı müracatı bildiren, Gökhan maden sahalarındaki ağaçların kesilmesi konusunda altıncı şirketlerin köy halkının sosyal barışını zedeleyecek girişimler içersinde olduğunu bildirdi. Başkan Gökhan bu girişimin sosyal barış açısından tehlikeli sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.
 
Altına hayır komiteleri
Etilili kadınlar altına karşı mücadele konusunda örnek oluyor. Çanakkale Çevre Platformu ile bir araya gelerek bir toplantı yapan kadınlar “Altına hayır Kadın Komisyonu” kurdular Çanakkale çevre Platformu koordinasyonunda bu komitelerin bütün köylerde kurulması konusunda karar aldılar...
 
 
Kanada Borsasına yaptıkları açıklamalarda 2013 yılında üretime geçeceklerini ‘müjdeleyen’ altın madencileri, bunun için yöre köylüleri içerisinde büyük bir halkla ilişkiler çalışması yürütüyor. Madenlerin kurulacağı alanlardaki ormanlık alanlarda bulunan ağaçların kesimi için yöre köylülerini ikna etmeye çalışan madenci şirket yetkilileri, ormanları kesmemek için direnen özellikle Kızılelma, Karaköy ve Söğütalan köylülerine resmi kurumlar aracılığı ile baskı da yapıyor.
 
Gökhan dikkat çekti
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Belediye Meclisi Temmuz ayı toplantısında Karaköy Muhtarının kendisini arayarak, maden sahalarındaki ağaçların kesilmesi konusunda köylerindeki gerginliği anlattığını dile getirerek altıncı şirketlerin sosyal barışı da bozacağına dikkat çekmişti. Altıncı şirketler Karaköy Muhtarlığının ağaç kesimini kabul etmemesi üzerine köyden bazı kişileri saflarına alarak kesim işleri için seferber olduklarını köy halkının buna karşı olması ve yaşanan bu çelişkinin vatandaşlar arasında çatışmalara yol açacağı bildiriliyor.
 
Altına hayır komiteleri
Etili’li kadınlar altına karşı mücadele konusunda örnek oluyor. Çanakkale Çevre Platformu ile bir araya gelerek bir toplantı yapan kadınlar “Altına hayır Kadın Komisyonu” kurdular Çanakkale çevre Platformu koordinasyonunda bu komitelerin bütün köylerde kurulması konusunda karar aldılar.
Paylaş