Altıncı şirkete yurttaş davası

653

Çanakkale`nin Çan ilçesine bağlı Çaltıkara Köyü, Garipçe Mevkii`nde gayrimenkulü bulunan ve arazisi Kirazlı Altın Madeni Proje alanına kuş uçuşu 7 kilometre mesafede olan Oruç Karacık isimli yurttaş tarafından Çanakkale Asliye Hukuk Mahkemesi`ne maddi manevi tazminat davası açıldı. Davayı Kazdağları Dayanışması`nın avukatlarından Burcu Özaydın üstlenirken, uluslararası altın tekeli Alamos Gold`un taşeronu Doğu Biga Madencilik, Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çanakkale Valiliği hakkında toplam 73 bin liralık tazminat davası açıldı. Dava işlemlerinin ardından Çanakkale Adliyesi çıkışında Kazdağları Danışması çevre örgütlerinin de katıldığı açıklama yapıldı. Davanın avukatı Burcu Özaydın, "Alamos Gold acilen tahliye edilsin! Şirketin varlığı halkın yaşam hakkını tehdit ettiğinden kamu arazisine müdahalesinin men`ini istiyoruz! Tarlalarımız ve yeraltı ve içme su kaynaklarımız tehdit altında! Daha şimdiden tarlalarımızın değeri düştü, zarar gördük, tazminat talep ediyoruz! Çanakkale Asliye Hukuk Mahkemesinde davamızı açarken mahkeme hakiminden de duruma izin veren ve göz yuman ilgili kamu kurumları hakkında suç duyurusunda bulunmasını talep ediyoruz" dedi. 

 
Bölgenin içme suyu kaynağına kovid-19 karışacak!
Avukat Burcu Özaydın, korona virüsü tehlikesine dikkat çekerek, Çanakkale`nin tek ve alternatifsiz içme ve kullanma suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı`na kovid-19 virüsünün karışacağını ifade ederek, virüsün suda 4 hafta kaldığının bilimsel olarak açıklandığını dile getirdi. Özaydın, "Altın madenciliği faaliyetleri nedeniyle, atık barajı ve asit maden drenajı kaynaklı olarak, yeraltı sularına ve bölgenin tek içme suyu kaynağı Atikhisar Barajı havzasına Kovid-19 virüsü, siyanür ve ağır metaller karışacaktır. İnsan eliyle tahrip edilmiş tabiat alanlarında kovid-19 gibi zoonotic virüslerin varlığı en az 2.5 kat ve virüslerin insan yaşam alanlarına geçişi de yüzde 70 artmakta olduğu bir kaç ay önce bilim insanlarınca tespit edilmiştir. Bu bilimsel çalışmalarla Kirazlı Mevkii`nde madencilik faaliyeti nedeniyle kesilen ağaçlar ve yok olan orman ekosistemi nedeniyle kovid-19 riski ve etkisi artmıştır. Diğer yandan korona virüs salgınlarının ve virüs mutasyonlarının başlıca sebeplerinden birisinin madencilik faaliyetleri olduğu da bilimsel olarak ispat edilmiştir. Yine korona virüsün su kaynakları içinde 4 haftaya kadar canlı kalabildiğine ilişkin bilimsel deliller de göz önüne alındığında yeraltı sularına ve bölgenin tek içme suyu kaynağı Atikhisar havzasına siyanür ve ağır metallerin yanı sıra korona virüsü de karışacak olması bölgedeki milyonlarca insanın hayatını tehdit etmektedir. Madencilik faaliyeti en iyi ihtimalle bölgenin tarım-hayvancılığının çökmesine , havanın, suyun, toprağın kanserojen -toksik maddelerle zehirlenmesine , bölge halkının bir kısmının ölümüne , bir kısmının hayatının geri kalanını kanser başta olmak üzere ağır hastalıklarla boğuşacak şekilde perişan olmasına , ölmeyen ve hasta olmayanların ise bağını, bahçesini, geçim kaynaklarını kaybedecek olmasına neden olur. Sonuçlanacaktır" dedi. 
Maddi tazminat 53 bin, manevi tazminat 20 bin lira!
ÇED olumlu kararlarına imza atan devlet kurumlarının da sorumluğu olduğunun altını çizen Avukat Özaydın, "İlgili kamu mercileri halkın sağlığı ile oynayan ve tehdit oluşturan bu faaliyete izin ve ruhsat vererek, alan tahsis ederek, ÇED olumlu kararı vererek sorumlu olmaktadırlar. Madencilik faaliyetinin başlaması halinde yukarıda belirtilen suçların gerçekleşeceğini bildikleri için teşebbüs aşamasındaki filleri önlemedikleri takdirde Çanakkale Valiliği, ilgili Bakanlıklar, Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı ve diğer kamu görevlilerinin de sorumluluğu doğacaktır. Müvekkil davacının yaşam hakkının davalılar tarafından tehlikeye atılmasının yanı sıra, Alamos Gold-Doğu Biga Madencilik şirketinin Kirazlı Balaban Altın Madeni Projesi müvekkil davacının gayrimenkulüne piyasa değerini kaybettirmiş olduğundan, bilirkişi marifetiyle değer kaybının hesaplanarak 53.000,00 TL maddi tazminatın (fazlaya ait haklarımız saklı kalmak kaydıyla) şirketin yanı sıra yasal görevini yerine getirmeyen bakanlıklar ve Çanakkale Valiliği de dahil olmak üzere tüm davalılardan yasal faiziyle birlikte müştereken ve müteselsilen tahsili istenilmiştir. Kamu yararına ve anayasa başta olmak üzere amir mevzuata aykırı olarak davalı şirketin doğayı ve insan sağlığını yok edici faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere harekete geçmesine neden olan arama işletme ruhsatını veren, üstelik görevini ihmal ve / veya görevini kötüye kullanmak suretiyle ruhsat süresi ve orman izni biten işgalci Kanadalı Alamos Gold -Doğu Biga Madencilik, kamu arazisinden çıkarmayan Çanakkale Valiliği, Tarım ve Orman Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Doğu Biga Madencilik, bu faaliyetleri sonucunda müvekkil davacının gördüğü manevi zarar, elem-üzüntü -keder -sıkıntı nedeniyle 20.000,00 TL manevi tazminatın davalı şirketin yanı sıra yasal görevini yerine getirmeyen bakanlıklar ve Çanakkale Valiliği de dahil olmak üzere tüm davalılardan yasal faiziyle birlikte müştereken ve müteselsilen tahsili talep edilmiştir" ifadelerine yer verildi. Avukat Burcu Özaydın ayrıca, "Dava sonuçlanıncaya dek, davalı şirketin Çanakkale ili, Merkez ilçesi, Kirazlı mevkii, 102 ada, 128 parselde bulunan 3.700.700 m2 yüzölçümündeki orman niteliğindeki Devlet arazisinden çıkarılması ve vak`i müdahalesinin men`i yönünde ihtiyati tedbir kararı verilmesi" talebinde bulunduklarını söyledi.
(Seçkin Sağlam) 
Paylaş