havadurum

Alper Gezeravcı Kimdir? Türkiye’nin İlk Uzay Yolcusu

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, bugünü yarına bağlayan gece uzaya gidecek. Gezeravcı, 14 gün boyunca ISS’te 13 farklı bilimsel deney yapacak. Gezeravcı, Türkiye’nin uzay alanındaki gelişimine katkı sağlamak ve gençlere ilham vermek istiyor.

1679

Türkiye, uzay alanında tarihi bir ana tanıklık ediyor. İlk Türk astronotu Alper Gezeravcı, Axiom Mission 3 Ax-3 roketiyle uzaya gitmek üzere hazırlıklarını sürdürüyor. Gezeravcı, 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) üniversite ve araştırma kurumlarınca hazırlanan 13 farklı bilimsel deneyi gerçekleştirecek. Peki, Alper Gezeravcı kimdir? Mesleği, eğitimi, kariyeri… İşte Alper Gezeravcı’nın biyografisi:

Alper Gezeravcı Kimdir?

Alper Gezeravcı, 2 Aralık 1979’da Mersin’in Silifke İlçesinde doğdu. Babasının öğretmen olması nedeniyle çocukluk döneminde çeşitli il ve ilçelerde ikamet etti. 1993 yılında Işıklar Askeri Lisesi’ne, 1997 yılında Hava Harp Okulu’na girdi. Hava Harp Okulu Elektronik Mühendisliği Bölümünden 2001 yılında mezun oldu.

Hava Kuvvetleri’nde F-16 pilotu olarak eğitim aldı. ABD Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsünde harekât araştırması alanında yüksek lisans yaptı. Ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığında F-16 pilotu ve standardize filo akademik kol komutanı olarak görev yaptı. Farklı kıta ve pozisyonlarda görev aldıktan sonra Milli Uzay Programı’na başvurdu. 36 bin başvuru arasından bu göreve seçildi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda 21 yıl görev alan ve Standardize Filo Akademik Kol Komutanı olan Gezeravcı bir röportajında “Bu duyuruyu ilk duyduğumda zihnimde canlanan şuydu: Güzel ülkemizin insanlarının girdiği yolda başarılı olamayacağı hiçbir adım yoktur. Bana çocukken küçük yaşta büyüklerim tarafından ne olmak istediğim sorulduğunda, benim için limit gözümün görebildiği gökyüzündeki uçaklardı” diyor.

Alper Gezeravcı’nın Uzay Yolculuğu

Alper Gezeravcı, Türkiye’nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu kapsamında uzayda 14 gün geçirecek. Gezeravcı, Türkiye saati ile 00.49’da uzay yolculuğuna başlayacak. Merakla beklenen tarihi uzay görevi bir gün ertelendi, yani bugünü yarına bağlayan gece, 19 Ocak’ın ilk saatlerinde gerçekleşecek. Gezeravcı, Axiom Space’in özel astronotları Larry Connor, Mark Pathy ve Eytan Stibbe ile birlikte SpaceX’in Crew Dragon kapsülü ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gidecek. Gezeravcı ve ekip, ISS’te 13 farklı bilimsel deney yapacak. Bu deneyler arasında, Türkiye’den 10 üniversite ve araştırma kurumunun hazırladığı projeler de yer alıyor. Gezeravcı, ayrıca Türk kültürüne ait bazı eşyaları da uzaya götürecek. Bunlar arasında, Türk bayrağı, Atatürk’ün fotoğrafı, Türk kahvesi, lokum, çini tabak, ebru sanatı, Mevlana’nın mesnevisi, Yunus Emre’nin şiirleri, Orhan Pamuk’un Kar romanı ve Türk müziği örnekleri bulunuyor.

Alper Gezeravcı’nın Hedefleri

Alper Gezeravcı, uzay yolculuğu öncesinde yaptığı açıklamalarda, Türkiye’nin uzay alanındaki gelişimine katkı sağlamak istediğini belirtti. Gezeravcı, “Uzay yolculuğumuzun Türkiye’nin uzay alanındaki gelişimine katkı sağlamasını, gençlerimizin uzay alanına ilgisini artırmasını, uzay alanında çalışan bilim insanlarımızın motivasyonunu yükseltmesini umuyorum” dedi. Gezeravcı, ayrıca Türkiye’nin uzayda kalıcı olması gerektiğini, uzay istasyonu kurma, Ay’a insan gönderme ve uzay madenciliği gibi hedeflerin gerçekleştirilmesi için çalışılması gerektiğini vurguladı. Gezeravcı, “Türkiye’nin uzayda kalıcı olması için uzay istasyonu kurma, Ay’a insan gönderme ve uzay madenciliği gibi hedeflerin gerçekleştirilmesi için çalışılması gerekiyor. Bu hedeflere ulaşmak için, uzay alanında çalışan bilim insanlarımızın sayısının artırılması, uzay alanında eğitim veren kurumların sayısının artırılması, uzay alanında araştırma ve geliştirme faaliyetlerine daha fazla kaynak ayrılması, uzay alanında uluslararası iş birliği yapılması, uzay alanında özel sektörün teşvik edilmesi gibi adımlar atılmalıdır” diye konuştu.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş