Alınacak yol çok

Geçen hafta sonu il koordinasyon toplantısında açıklanan rakamlar Çanakkale yatırımlarının içinde bulunduğu durum noktasında her şeyi çok güzel bir şekilde anlatıyor.
Bugüne kadar ve özellikle son dönemde Çanakkale’de bir konuşma sevdası ortaya çıktı.
Herkes bir şeyler söylüyor, söylenenler de öyle böyle değil; yüksek perdeden, süslü sözler.
Gelişmeler gösteriyor ki, kent yeni bir kalıba giriyor; konuşan fakat iş yapamayan Çanakkale.
Ne yazık ki ilgili kurumlar da, vatandaşların gerçeklere ulaşacağı verileri kamuoyu ile paylaşmaktan özellikle kaçıyor.
Mum ışığı ile bulduğumuz bazı veriler de, işin açıkçası yaratılacak bilgi kirliğinden nemalanmak isteyenlerin niyetlerini ortaya koyuyor.

632
9. kalkınma planı temelinde hazırlanan 2007-2013 yıllarını kapsayan 3.588.401.000 TL’lik Çanakkale yatırımlarının bugüne kadar 1.200.777.000 TL’lik bölümü realize edilerek, ancak %33 lük bir bölümü gerçekleştirilmiştir.
7 yıllık plan hedeflerinde nakdi gerçekleştirme %33 olmasına rağmen 2013 yılı 3. dönem itibarıyla % 49’ luk bir gerçekleşme ile ortalamanın üzerinde bir ivme yakalandığı görülmektedir.
Seçim yatırımları denilen bir performans vardır bildiğiniz gibi ülkemizde
Fakat her nedense 2013 yılında ilimiz sağlık hizmetleri anlamındaki yatırımlar konusunda sanki cezalandırılmış!
9 aylık süreç sonunda ne yazık ki sağlık sektöründe 215.000 TL’lik bir yatırımla hedef, ancak %1  düzeyinde bir gerçekleştirme ile sonuçlanmış.
Rakamlar cephesinden baktığımız zaman her şey çok farklı ,bol keseden atmaya benzemiyor bazı şeyler.
Geçen hafta içerinde 2015  koordinasyon merkezi açılarak 2015 programının kentimiz için önemine uygun bir adım atıldı ve beraberinde bir dizi tartışmayı da beraberinde getirdi.
Gerçekten 2015 yılı, Çanakkale Savaşlarının 100. yıl kutlamaları;  önemine uygun bir şekilde kentimizin öncelikle ‘tanıtımına bir ivme kazandırabilecek mi?’ , ‘kent değerlerimiz açısından yeni bir açılım için bir adım atılabilecek mi ?’, soruları şimdi daha çok önem kazanmış durumda.
Bugüne kadar bu konuda atılmış önemli bir adım henüz ortada yok.
Öncelikle bunu göz önünde bulundurarak kısalan zaman dilimini de  dikkate alıp; gerçekleştirilebilir projeler konusunda daha itinalı davranmalı, ütopik olmayan hayata geçirebileceğimiz işleri planlamalıyız.
Bunun içinde öncelikle 2015 Çanakkale vizyonu için bir ana tema ve buna uygun bir konsept belirlemek acilen gereklidir.
Aksi durumda; belirsizlikler arasında çabalanacak, sonuca giden işler üretilemeyecektir.
1915 Çanakkale Savaşları dünyada yeni bir dönemin başlangıcına öncülük etmiştir Emperyalizm ve halk devrimleri sürecine başlangıç teşkil eden anti emperyalist mücadele ile başlayıp halk demokrasilerinin yolunu açan mazlum halkların emperyalist işgallere karşı mücadelesine öncülük eden Çanakkale savaşları 100. yılında da dünyanın  en önemli sorunlarından biri olan barış ve ekolojik yaşam konusunda bir rol üstlenmelidir.
İşte 100. Yıl kutlamaları böylece bir anlam kazanır bu konsept ile planlanacak faaliyetler kimlikli bir çalışmanın oluşturulmasına hizmet eder.
Bu noktaya gelinceye kadar bu konuda ne yazık ki henüz yapılmış ortada elle tutulur bir çalışma yoktur.
Bundan sonrasının planlanmasında ‘zaman planı’ çok dikkatle ele alınmalıdır.
Barış ve ekolojik yaşam ana teması ile yapılabilecek etkinlikler temelinde uluslararası nitelikte olmak üzere bir barış ve ekolojik yaşam kongresinin 100 yıl nedeniyle toplanması anlamlı olacaktır.
Yine ana temasının barış ve ekolojik yaşam olduğu ve özellikle 1915 yılında savaşa birlikte katılan ülkelerin ortak üretimleri ile  meydana getirilecek çeşitli kültürel ve sanatsal etkinlik projelendirilmelidir.
Bu projelerin; savaşa katılan ülke sanatçılarının, aydınlarının, gençlerinin, kadınlarının engellilerinin bir araya gelerek üreteceği projeler olması 2015 barış ruhuna ayrı bir anlam katacağı gerçeğinden hareket ederek bu kriterin baz alınması temel olmalıdır.
Bu temelde üretilecek projelerin aynı zamanda birlikte üretilen ülkelerin çeşitli kentlerindeki insanlar ile buluşmasını sağlayacak; devam projeler yaratılmalıdır.
Geleneksel hale getirilecek barış ve ekolojik yaşam filmleri festivali ve devamında bu filmlerin çeşitli kentlerde vatandaşlarla buluşması sanat alanındaki etkili bir proje olabilir.
Yine 100 yıl. münasebetiyle Çanakkale’de buluşacak çeşitli ülkelerin vatandaşlarının bir arada barış ve ekolojik yaşam bilincini yaşayacakları bir organizasyon yaratılmalıdır.
Geçmiş yıllardan farklı olarak; insanların gelip, kendi klasikleşmiş ritüellerinden oluşan kutlamalar yerine, vatandaşların bir arada ortak bir etkinlik ile bu duyguları yaşayacağı bir organizasyona ihtiyaç vardır.
Böylesi bir organizasyonun en kolay ve pratik olarak gerçekleştirilmesinin yöntemi müzik etkinliğidir.
Dünyaca ünlü müzik sanatçıların katılacağı bir konser organizasyonu ile halkların evrensel dayanışması 100. yıl anlamına önemli katkı sağlayacaktır.
Özetle çok seri bir biçimde belirlenecek konsept ve buna uygun aktivite planı bir an önce ortaya konmalı, bu aktivitelerin yerine getirilmesi için mekan belirlenmesinden tutun diğer detaylara kadar  her şey hızla masaya yatırılmalı, yatırım yapılması gerekli ise hemen adım atılmalı, fakat başarılamayacak hiçbir işin altına girilmemeli, hüsran ile sonuçlanacak işlerden uzak durulmalıdır.
Bu konudaki hazırlıkların henüz yetersiz olması bir gerçek iken; AKP Çanakkale İl örgütünün yapılan eleştiriler karşısındaki tahammülsüzlüğü ayrı bir endişe noktasıdır.
Bu konuda eleştirilerde bulunan kentin çeşitli dinamiklerinin temsilcileri için adeta bir imha kampanyasına dönüştürülen  açıklamalar; hazırlıksızlığın ruh halini ortaya koyduğu gibi 100. yıl etkinlikleri çalışmalarına da zarar verecek bir tarzın  gelişmesi açısından ayrıca sakıncalıdır.
Bu konuda eleştirilerden rahatsızlık duymadan kalan süreyi en verimli şekilde değerlendirmek için seferber olmak tüm Çanakkalelilerin esas alması gerekli bir disiplindir.
Her şey para ile olmaz;AKP hükümeti bu konuda” şu kadar bütçe ayırdım” deyip, olayı geçiştiremez.
2015 yılına Çanakkale’yi hazırlamak aynı zamanda Çanakkale’nin önündeki en büyük sınavdır.
Bugüne kadar bu konuda başarı örnekleri yaratamamış bir kent olarak, 2015 önümüzdeki bir fırsattır.
Bunu da ıskalarsak artık şimdiden ilan etmek çok yanlış olamayacaktır; ‘Çanakkale konuşur konuşur, icraata gelince hiçbir şey yapamaz’!
Paylaş