havadurum

"Alın terimizin karşılığını istiyoruz"

485
DİSK Enerji Sen`in örgütlü bulunduğu, Bursa, Balıkesir, Yalova ve Çanakkale illerinde faaliyet gösteren Uludağ Elektrik çalışanı işçiler, bir günlük iş bırakma eylemi yaptılar. 2021 yılında Limak yatırım tarafından İngiliz yatırım fonu Actis`e devredilen Uludağ Elektrik`te örgütlenme sürecini tamamlayan DİSK`e bağlı Enerji Sen üyesi işçiler, ilk toplu iş sözleşme görüşmelerinde çıkan uyuşmazlığa tepki olarak iş bırakma/yavaşlatma eylemi yaptılar. Çanakkale`de Biga, Çan ve Çanakkale Merkez`de bulunan arıza birimi işçileri eyleme katıldılar. 
 
"Derdimiz geçim sıkıntısı"
Biga`da eyleme katılan işçilerden biri asgari ücret maaş ile geçinemediklerini dile getirerek, "Toplu iş sözleşmesi Ocak`ta bitti. Şu an maaş asgari ücret. Geçim sıkıntısı çekiyoruz. Uludağ Elektrik çalışanları olarak maaşların düşüklüğü ve çalışma şartları yüzünden iş bırakma eylemi yapıyoruz" dedi.
 
"Görüşmeler anlaşmazlıkla sonuçlandı"
İş bırakma eylemi nedeni ile Çanakkale`de bulunan Enerji Sen Avukatı ve Örgütlenme Uzmanı Murat Altun, şirket bünyesinde 4 ilde toplam 1700`e yakın üyeleri bulunduğunu ifade ederek, bir yıllık bir örgütlenme süreci sonunda, Kasım ayında yetkiyi aldıklarını ve toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başladığını söyledi. İki aylık toplu iş sözleşmesi görüşmeleri ve arabuluculuk süreci anlaşmazlıkla bittiğini söyleyen Altun, "Şimdi süreç hakemde devam ediyor. Bize verilen teklifle bizim talebimiz arasında yüzde 10-15`lik bir fark var" dedi. 
 
Enerji sektöründe grev yasak!
Enerji sektöründe grevin yasak olduğunu, ancak bu yasağın arkasına sığınmadıklarını, emek mücadelesini sürdürdüklerini ifade eden Altun, "Toplu iş sözleşmesi sürecine ilişkin biz de kısmi bir iş bırakma eylemini gerçekleştiriyoruz. İrademizi ve tepkimizi gösterebileceğimiz bir ara formda, iş bırakma/iş yavaşlatma eylemi içindeyiz. Eylemimize 400`e yakın arıza personeli katıldı. Üç vardiya çalışılıyor. Bu üç vardiyada, sabah vardiyası, işe geldiğinde sadece acil durumlardaki arızalara müdahale ediyor. Diğer iki vardiya da kapıda bekleme şeklinde iş bırakma-iş yavaşlatma gibi bir form ile tepkilerini gösteriyor" dedi. 
 
"Aralık ayındaki maaşlar asgari ücretin de altında kalmıştı"
Çalışma koşullarının çok kötü olduğunu söyleyen Avukat Murat Altun, işçilerin "çok tehlikeli" iş sınıfında oldukça sert ve zor koşullarda çalıştığını ifade ederek, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygun çalışma koşullarının sağlanması konusunda da mücadele ettiklerini söyledi. Altun, "Çalışma koşulları konusunda önemli bir mesafe kat ettik, şirket bu anlamda zorluk çıkarmadı. Ancak şu anda ücretler konusunda bir anlaşmazlık söz konusu. Geçtiğimiz Aralık ayında 5400 liraya çalıştılar, ikramiyeler, fazla mesailer çıktığında asgari ücretin altında maaş alıyorlardı. Türkiye`de 21 dağıtım bölgesi var, bu bölgeler içerisindeki en düşük ücret alan yerlerden biriydi burası" dedi. 
 
"Sadaka değil, emeğimizin karşılığını istiyoruz"
Çanakkale`de bulunan Uludağ Elektrik`in Bursa`daki Arıza Personeli ve aynı zamanda Sendikanın Hukuk ve TİS Sekreteri olan Sedat Yılmaz ise geçen yıl Mart ayında başlayan örgütlenme sürecimizi Kasım ayında tamamlayarak hak alma mücadelemize başladıklarını söyledi. "Yıllar içinde haklarımızı kaybettik. Artık biz de `yeter` dedik. Toplu iş sözleşmesi sürecini yürütüyoruz. Şu anda da bu süreçte yaşanan tıkanmayı gidermek için de biz işçiler olarak mücadele yürütüyoruz. Sadaka istemiyoruz, emeğimizin, alın terimizin karşılığını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
(Atilla Akın) 
 
Paylaş