Alarmın rengi: Kırmızı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, meteorolojik açıdan yüksek risk taşıyan döneme girilmesi nedeniyle Çanakkale’nin de arasında bulunduğu 30 il için orman yangını uyarısında bulundu. Çanakkale de tüm birimler teyakkuz haline getirildi.

608
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, güney ve batı bölgelerindeki 30 il için yangın uyarısında bulundu. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, itibaren meteorolojik açıdan yüksek risk taşıyan döneme girilmesi dolayısıyla arasında Çanakkale’nin de bulunduğu 30 ilde kriz komitesi oluşturularak gerekli tedbirlerin alınmasını istedi. Çanakkale Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri tüm personeli ile teyakkuz haline geçti.
 
Müdürlükten alınan bilgiye göre personel izinlerini kaldırıldığı ve ilk müdahale ekiplerinin güçlendirildiği ifade edildi. Yetkililer yaptıkları açıklamada alınan önlemler ile ilgili şu bilgileri verdi; “Yangın ekipleri teyakkuz halinde. Yangın gözetleme kuleleri teyakkuz haline getirildi. İlk müdahale ekibi en geç 15 dakika içerisinde yangına müdahale edecek şekilde hazır bekletiliyor. Gezici yangın söndürme ekipleri yangına hassas alanlarda sürekli devriye halindeler. Kule devriyeleri 15 dakikada bir yapılıyor. İlk müdahale ekipleri yangın müdahalesi dışında hiçbir işte görevlendirilmiyor. Personel izinleri kaldırıldı. Ormancılık faaliyetleri bu süre içerisinde yangın konusunda dikkatli olunması amacıyla yavaşlatıldı.”
 
“Dikkat edilecek iller”
Orman ve Su İşleri Bakanlığı; Adana, Osmaniye, Antalya, Isparta, Burdur, Balıkesir, Çanakkale, Kütahya, Bursa, Bilecik, Yalova, Denizli, Uşak, İstanbul, Edirne, İzmir, Manisa, Kahramanmaraş, Hatay, Mersin, Muğla, Aydın, Eskişehir, Afyonkarahisar, Sakarya, Karabük, Bartın, Bolu, Düzce ve Kastamonu valiliklerine birer yazı gönderdi. Güney ve batı bölgelerde 23 Ağustos Perşembe gününden itibaren orman yangınları açısından ``oldukça yüksek risk taşıyan meteorolojik şartlar oluşmasının beklendiği`` bildirilen yazıda, orman yangınlarıyla mücadele konusunda tedbir alınması gerektiği belirtildi. İllerde vali başkanlığında birer kriz komitesi kurulması istenen yazıya göre, alınacak tedbirler şöyle sıralandı:``Kriz komisyonlarının, orman yangınları ile mücadeleye personel ve araç gereç desteği sağlayabilecek tüm kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinden oluşturulması. Özellikle orman yangınına ya da kırsal alan yangınına sebebiyet verebilecek şekilde piknik ve mesire alanlarında ateş yakılmamasını, her türlü anız, artık ve çöplük ateşi yakılmamasını temin için gerekli tedbirlerin alınması. Valiliğe bağlı kamu kurum ve kuruluşları ile diğer ilgili kuruluşlarda orman yangınlarında kullanılabilecek dozer, greyder, loder, treyler, itfaiye aracı, arazöz ve benzeri her türlü araç ve gereçlerin görevli elemanlarıyla göreve hazır olarak bekletilmesi. Yangına hassas bölgelerde güvenlik güçlerinin devriye gezdirilmesi ve kontrollerin sıklaştırılması.``
Paylaş