havadurum

Akyalçın'dan Ak Partili Mahir Ünal'ın sözlerine tepki

599
Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkan Yardımcısı Dr. Necmi Akyalçın, Ak Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal`ın Harf Devrimine ilişkin ifadelerine sert tepki gösterdi. Akyalçın, okuryazarlık oranının Harf Devrimiyle birlikte arttığına dikkat çekerek, "94 yıl öncesinde okur yazar dahi olmayan insanların Dil Devrimi sonrasında, Mahir Ünal`ın sözünü ettiği gibi lügatimizi, dilimizi, düşüncemizi yok etmesi sözü, gerçeği yansıtmamaktadır. Öyle görünüyor ki, Cumhuriyet sayesinde okuyup, Türkiye Cumhuriyet Devletinin yönetim kademelerinin en üslerine kadar gelebilmiş olan Mahir Ünal, bu değerleri içselleştirebilmiş değildir" dedi.
 
"Cumhuriyet, sonsuza kadar yaşayacak"
Akyalçın, Türk dili ve kullanılan alfabelere ilişkin, "AKP Gurup Başkanvekili Mahir Ünal bir gün önce yaptığı açıklamada, `Maalesef bir kültür devrimi olarak cumhuriyet bizim lügatimizi, alfabemizi, dilimizi, hasılı bütün düşünmemizi yok etmiştir` gibi bir talihsiz değerlendirmede bulunmuştur. Türkler, tarihleri boyunca 4 alfabe, Kiril ile 5 alfabe kullanmışlardır. Bugün kullandığımız Latin alfabesinden Türkçeye uyarlanmış olan alfabemiz öncesinde, 1 Kasım 1928`e kadar yaklaşık olarak 1000 yıl Arap alfabesini kullanan Türklerin, Batı kolu/Oğuzca`nın kullanıldığı coğrafyada, yani Anadolu`da emperyalizme karşı yapılmış, onurlu bağımsızlık savaşı sonrasında; büyük Atatürk ve yoldaşları 1923 yılında bağımsız Türkiye Cumhuriyeti Devleti`ni kurmuştur. Yokluk ve yoksunlar içinde kurulan yeni devletin yöneticilerinin yaptığı ciddi araştırmaların sonunda görülmüştür ki; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yüzde 90`dan fazlası okuryazar değildir. Yani, Arap harfleriyle yazılmış bir yazıyı okuyamıyor ve yine aynı alfabeyle meramını anlatabilecek bir yazıyı yazamıyor. Bunun üzerine büyük Atatürk ve yakın çalışma arkadaşları, bir alfabe değişikliğinin, cehaletin yok edilmesi için kaçınılmaz olduğunu görüp 1 Kasım 1928 tarihinde Latin kökenli harfleri dilimizin ses yapısına uyarlayarak Harf Devrimini gerçekleştirmiştir. Geçen 94 yıllık sürecin sonunda da görüyoruz ki, Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşlarının hemen tamamı okuryazar durumdadır" sözlerine yer verdi.
 
"Mahir Ünal, bu değerleri içselleştirebilmiş değil"
ADD Genel Başkan Yardımcısı Akyalçın sözlerini şu şekilde sürdürdü, "94 yıl öncesinde okur yazar dahi olmayan insanların Dil Devrimi sonrasında, Mahir Ünal`ın sözünü ettiği gibi lügatimizi, dilimizi, düşüncemizi yok etmesi sözü, gerçeği yansıtmamaktadır. Öyle görünüyor ki, Cumhuriyet sayesinde okuyup, Türkiye Cumhuriyet Devletinin yönetim kademelerinin en üslerine kadar gelebilmiş olan Mahir Ünal, bu değerleri içselleştirebilmiş değildir. Kendisinin, Harf Devriminden sonrasında okuryazar oranları, basılan kitaplar, bilimsel çalışmalara baktığımızda gerçekçi bir yaklaşımla tekrar incelemesinin yararlı olacağını düşünmekteyim. Eğer, Mahir Ünal`ın bu tür girişimleri, TSK`ye iftiraların gündeme getirildiği böylesi bir dönemde, gündem değiştirmek amaçlı değilse; kendisinden, bu konuda yaptığı açıklamayı düzeltmesi beklenir. Aksi, toplum vicdanında kendisine olan güven ve inanç konusunda sıkıntılar oluşturabilir. Bir siyasetçi için de böylesi durumlar büyük talihsizlik olsa gerek. Anadolu aydınlanması ve çağdaşlaşma olan cumhuriyet, sonsuza kadar yaşayacaktır. Bu türden söylemler ise tarihin tozlu sayfalarında yok olup/unutulup gidecektir."
(Nevin Yüksel)
Paylaş