Akşener'e Çanakkale'de engel!

737

 

MHP Genel Başkan Adayı ve İçişleri eski Bakanı Meral Akşener, ‘Milli iradenin önemi` konferansında konuşmak üzere Çanakkale`ye geldi. Konferansın, Kolin Otel Megaron salonunda yapılması için geçtiğimiz gün Çanakkale Çalışkan Tüm Sanayicileri ve İşadamları Derneği tarafından düzenlenen toplantıda, Dernek Başkanı Rıdvan Uz gerekli tüm izinlerin alındığı dile getirilmişti. Ancak Akşener`in konuşmasını yapacağı gün Kolin Otel idaresi, Çanakkale Çalışkan Tüm Sanayicileri ve İşadamları Derneği`ne telefon açarak toplantının iptal edildiğini duyurdu. Çevre illerden ve ilçelerden de katılımın gösterildiği toplantıyı iptal etmek istemeyen Çanakkale Çalışkan Tüm Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yönetimi, konferansı düzenleme kararlarını sürdürdü. Toplantının düzenleneceği salonun önünde çevik kuvvet ekipleri geniş güvenlik tedbirleri aldı. Toplantı salonu katılımcılar ile dolup taşarken saat 11:00 civarında  `elektrik kesintisi` krizi patlak verdi. Akşener, elektrik kesintisine rağmen 14:00`de kürsüye çıktı. Cep telefonu ışıkları ile aydınlatılan salonda Meral Akşener katılımcılara megafon ile seslendi. Katılımcılar ise salonda "Başbakan Akşener", "Ülkücü hareket engellenemez" sloganları attılar. Akşener`in konuşmasının 29`uncu dakikasında ise elektrikler geri geldi. 

 
"80 milyon kere hayır"
Olağanüstü halde toplantının gerçekleştiğini belirten, her şeyin yasak olduğu bir dönemde toplantının yapıldığını söyledi. Akşener; “Görüşlerimizi demokratik hakkımızı kullanarak, anlatma isteğimizin karşılaştığı durum budur. Ama bu bizi yıldırır mı? Hayır. Korkutur mu? Hayır. Allah`ın izniyle 16 Nisan`da 80 milyon kere hayır, hayır, hayır. Hangi olumsuz şartta olursa olsun varsın salonları karartsınlar, varsın televizyonlarda karartma uygulansınlar, varsın ülkeyi yöneten bir başbakan çıksın ve `Hayır, diyenler teröristtir` desin. Buradan bizi geri çeviremeyecektir. Görüşlerimizi anlatma yollarını tıkayamayacaktır. Varsayalım, salon karanlık. Yıldırabilir misiniz? Çıkarız kardeşlerimle birlikte ev ev, dükkan dükkan gezeriz. Dükkanların kapısını da mı kapayacaksınız? Evlerin zillerinin de elektriğini keseceksiniz? Bu anayasa değişikliğinin Türkiye`yi bölünmeye, Türkiye`yi tek adamlığa, Türkiye`yi hukuksuzluğa, Türkiye`yi ekonomik olarak yere çakılmaya, Türkiye`de yaşayan herkesi birbirinin karşısına dikip, kardeşlik hukukunu ortadan kaldırmaya, Türkiye`nin geleceğini karartmaya ve Türkiye`yi diktatörlüğe götüreceğine biz inanıyoruz. Bu görüşlerimizi de milli iradeye, milletimize anlatmak gibi bir hakkımız var; hukukumuz var. Biz bunu anlatacağız. Siz de `Evet`i anlatacaksınız. Milli irade tecelli edecek, milletimiz bir karar verecek ve o kararın sonucuna hepimiz saygı duyacağız” dedi. 
 
 
“Ne kadar korkuyorlarmış bizden”
Katılımcılara "Sizlerle konuşmaya, sizlerle hemhal olmaya gelmiştik" diyen Akşener; "Gördüğünüz gibi böyle bir durumla karşı karşıyayız. Ne kadar korkuyorlarmış bizden. Sıfatı olmayan, partisi olmayan, partisinden atılmış bir fakir kadından ne kadar korkuyorlarmış. Buradan seslenmek isterim, ben kadın halimle korkmuyorum. Siz erkek halinizle korkmaya utanmıyor musunuz? Bugün burada her karışı şehit kanıyla sulanmış bu topraklarda Sayın Cumhurbaşkanı tarafından imzalanan, 16 Nisan`da referanduma gidecek olan anayasa değişikliğiyle ilgili görüşlerimizi sizlerle paylaşmak ve `hayır` kampanyasını buradan bu topraklardan bu çılgın Türklerin arasından başlatmak için geldik” ifadelerini kullandı.  
 
 
Kolin Otel: “Siyasi baskı var” 
Toplantıyı yaptırmamak isteyen ve bunun için polisi otele sokmanın da ötesine geçerek otelin elektriklerini kesen Kolin Otel’in, resmi olarak doğrulanmasa da “Üzerimizde siyasi baskı var. bu toplantıyı yaptırmayacağız” dediği ileri sürüldü. Bir televizyon kanalından canlı yayınlanan programda, kriz sırasında açıklamada bulunan bazı vatandaşlar, Kolin Otel’in bu tavrına tepki gösterdikleri görüldü. 
 
 
Rıdvan Uz: "Otel yönetimi bizi uyandırarak programı iptal ettiğini belirtti"
Toplantı öncesi Gazetemiz Çanakkale OLAY’a açıklamada bulunan etkinliğin organizasyonunda yer alan Çanakkale Çalışkan Tüm Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Rıdvan Uz; “Bütün yasal izinlerimizi hem emniyetten, hem de valilikten almış olmamıza rağmen dün gece 3.47 itibari ile otel yönetimi bizi uyandırarak programı iptal ettiğini belirttiler. Gerekçesinin ise canlı yayın olacağını söylediler. Biz de gerekirse canlı yayın yapılmasın ama biz bu toplantıyı yapacağız dedik. Bu sefer başka bahaneler ürettiler. Gece uyurken bu arkadaşlara vahiy geldi diye düşünüyoruz ama biz her halükarda her şartta bu programı yapacağız. Meral Akşener Çanakkale’mize, tüm Ülkücülere, tüm demokratlara, tüm sosyal demokratlara, vatan kaygısı olan herkese burada merhaba diyecek" dedi. 
 
 
İHD; “İfade özgürlüğü ihlalidir”
İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şubesi’nden gazetemiz Çanakkale OLAY’a yapılan açıklamada ise, Meral Akşener’in Kolin Otel’de yaşadığı durumun ifade ve düşünceyi açıklama özgürlüğünün ihlali olduğu belirtilerek tepki gösterildi. Açıklamada, “Meral Akşener’in Kolin Otel’de yapacağı konuşma öncesi yaşananları kınıyoruz. Elektriklerin kesilmesi ile, kendi taraftarlarına karanlıkta ve megafonla seslenmek zorunda bırakılmıştır. Bizler İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şubesi olarak, bu durumun öncelikle ifade ve düşünceyi açıklama özgürlüğünün ihlali olduğunu belirtiyoruz. Anayasada yer alan bu hakkın kullanılmasının engellenmesi bir anayasa ihlalidir. Bu yaşatılan durumu insan hakkı ihlali olarak da görüyor ve referandum sürecinin hangi koşullarda yaşanacağı noktasında da iyi bir izlenim ve görüntü vermemiştir. Bu durum vatandaşların özgürce yapmaları gereken ‘evet’ ve ‘hayır’ tercihleri ile ilgili AKP hükümetinin yanlı ve taraflı duruşunu göstermektedir. Herkes özgürce karar verebilmeli ve referandum şıkları konusunda propagandalar demokratik bir ortamda gerçekleştirilmelidir. Akşener’in yaşadıkları toplamda kaygı uyandırmıştır, kınıyoruz” denildi. 
 
Kolin Otel’e boykot başladı 
Akşener’in konuşmasını engellemeye çalışan ve bunun için sözleşme şartlarına aykırı olarak hareket ettiği ifade edilen Kolin Otel, kent kamuoyundan da tepki aldı. Elektriklerin kesilerek vatandaşlara cep telefonlarının ışığının aydınlattığı karanlık bir salonda konuşma yapmak zorunda bırakılan, konuşma yapması engellenmeye çalışılan Akşener’in yaşadıklarının ardından sosyal medyada birçok yurttaş Kolin Otel’in boykot ettiğini açıkladı, boykot etmeye çağırdı. 
 
 
Başkan Mutan’dan Akşener’e ziyaret 
“Milli iradenin önemi” konulu toplantı yapmak üzere kente gelen Meral Akşener’i Kolin Otel’de Kepez Belediye Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan ziyaret etti. “Beldeme hoş geldiniz” diyen Mutan, Akşener ile güncel gelişmeler üzerine sohbet ederek fikir alışverişinde bulundu. Ziyarete Kepez Belediyesi Başkan Danışmanı Adnan Köse, ÇATÜMSİAD Başkanı Rıdvan Uz ve Organizasyonda yer alan İsmet Balkan da eşlik etti… 
(Atakan Alkış-Şenol Güven)
Paylaş