havadurum

AKP’nin yaptığı bu uygulama vicdanlara sığmaz

YÖK’ün Suriye’den gelen öğrencilerin sınavsız olarak üniversiteye yerleştirilmesine karar vermesi ve Suriyeli öğrencilerin belgesi olmaması halinde beyanlarının esas alarak üniversiteye yerleştirilmeleri konusunda tepkiler çığ gibi büyüyor.

456
1 milyona yakın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenci üniversiteye girmek için ter dökerken ve dershanelere kucak dolusu para harcarken; Suriye’den gelen öğrencilere tanınan ayrıcalık tepkilere yol açtı. Eğitim- İş Şube Başkanı Ahmet Bozdemir, AKP Hükümetinin yaptığının kendi ülkesindeki çocukların hakkını gasp etmek olduğunu ve bunun vicdanlara sığmayacağını söyledi. Eğitim-Sen Şube Başkanı Telat Koç ise uygulamanın hukuka ve eşitlik ilkesine aykırı olduğunun altını çizdi.
 
1 milyona yakın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenci üniversiteye girmek için ter dökerken ve dershanelere kucak dolusu para harcarken Suriye’den gelen öğrencilere bu hakkın tanınması tepkilere yol açtı. Eğitim İş Çanakkale Başkanı Ahmet Bozdemir AKP Hükümetinin yaptığının kendi ülkesindeki çocukların hakkını gasp etmek olduğunu ve bun un vicdanlara sığmayacağını söylerken, Eğitim Sen Başkanı Telat Koç ise uygulamanın hukuka ve eşitlik ilkesine aykırı olduğunu söyledi.
 
 
“AKP Çocukların hakkını gasp etmesin”
Eğitim-İş Çanakkale Başkanı Ahmet Bozdemir; “Eğitim İş Genel Müdürlüğü Hukuk Bölümümüz bu konuda çalışmalar yapıyor. Bununla ilgili Eğitim İş olarak ileriki günlerde açıklama yapacağız. Suriye’den gelen öğrencilerin sınavsız üniversiteye girecek olması kesinlikle doğru bir uygulama değildir. Kendi ülkesinde parasız eğitimden bahsedip bakanlık olarak buna kaynak ayırmayan hükümetin kendi çocukları sorunlarla boğuşurken, Suriye’den gelen öğrencilere böyle hak tanıması uygun değildir. AKP önce 4+4+4 ile ilgili ucube yasasını geri çeksin. Bu yasa ile okullarda kendi çocukları kargaşa içinde eğitim alırken Suriye’deki mültecilerin sorunlarını çözmeye çalışmasın. Bunu yaparken kendi çocuklarının haklarını gasp etmesin. AKP hükümeti her zaman adil olduğunu söylüyor, ama bu uygulama da gösteriyor ki adil değil. Bir Türk çocuğu üniversiteye gelene kadar 750 tane sınavı geçerek emek veriyor. Bu sınavları kazanarak hak kazanıyor. Bu vicdanlara sığmaz. Eğitim İş AKP’nin yönetmeliklerini iptal etme noktasında başarılı. Ama sendikalar olarak dava açamıyoruz, süreci siyasi parti kanalı ile başlatabiliriz. Takipteyiz” dedi.
 
 
Koç; “Bu anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır”
Eğitim Sen Şube Başkanı Telat Koç ise;“Suriye’den gelen öğrencilerin herhangi bir resmi belge olmadan üniversitelere yerleştirileceği hakkındaki haberleri biz de medyadan takip ediyoruz. Somut herhangi bir şey olmamasına karşın uygulamanın hukuka aykırı olduğunu net söyleyebiliriz. Devletler kurumları ve hukuk kuralları ile yaşar. Bu hukuk kuralları ülkenin vatandaşları için geçerliyse, dışarıdan gelenler için de geçerlidir. Komşu ülkeden gelen öğrenciler için kurallar çiğnenerek çözüm üretilemez. Resmi belge olmadan beyan esas alınarak kayıt yapılması sıkıntı yaratır. Bu anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır” diye konuştu.
Paylaş