havadurum

AKP’de aday toto

Son günlerde bazı yayın organlarında AKP’nin belediye başkanı aday adayları için çeşitli isimler zikredilirken, parti yetkilileri bir başka telden ses verdiler.
AKP son iki dönemde de belediye başkanlığı adaylığı sürecini kötü yönetti.
Halbuki on yıldır iktidarda olan bir partinin adaylık konusunda böylesine kısır olması ve süreci spekülasyonlar üzerine kurgulamasının arkasındaki gerçekleri doğru analiz etmek gerekmektedir.
AKP Çanakkale yetkilileri her ne kadar AKP ile birlikte Çanakkale’ye hizmet etmek isteyen çok fazla talepte olan kişiler olduğunu belirtse de yaşam bunu doğrulamıyor.
AKP bugüne kadar Çanakkale’deki politikaları itibarıyla güven verici, bu konuda görev talep edecekleri cesaretlendirici bir zemin yaratamamıştır.
Buda parti örgütünün dar bir kadro hareketi ile yönlendirilmesinden kaynaklanmaktadır.

797
Uzun yıllar iktidarda olan bir parti olarak AKP;   spekülasyonlar ile bir anlamda istek yaratma, heyecanlandırma politikaları ile bu süreci yönetme konusunda bir performans yaratmış ise; orada ciddi sorunlar var demektir.
Bu durum aynı zamanda uzun yıllardır yerel yönetimde olan CHP’nin Çanakkaleliler üzerindeki etkisinin getirdiği bir sonuçtur.
Özellik ile son yapılan kamuoyu yoklamalarının da gösterdiği gibi halkın önemli bir çoğunluğunun destek verdiği Ülgür Gökhan karşısında aday olmak; adaylar açısından bir başka handikaptır.
AKP’den aday olacak kişinin bu durumu kesin olarak göz önünde bulunduracağını unutmamalıyız; bu durum  AKP’yi  güçlü adaylar bulma konusunda zorlamaktadır.
İşte bundan dolayıdır ki; şimdilerde bir aday toto oyununa başvurulmuş, böylece adaylar cesaretlendirilmeye, aynı zamanda aralarında bir rekabet yaratılarak istekli olma konusunda adım atma yoluna başvurulmuştur.
Daha açık anlatımla ;’bak sayın A,  siz istemezseniz zaten sayın B hazır stratejisi’, şimdi AKP kurmaylarının yeni stratejisi olmuştur.
Böylesi bir zemine kadar gelmiş olmak, AKP’nin Çanakkale Belediye Başkanlığı konusunda hiç de rahat olmadığının göstergesidir.
Belirtmiş olduğum gibi burada en büyük handikap; ’ya rakibimiz Ülgür Gökhan olursa’  kaygısıdır.
 AKP’nin adaylık süreci konusundaki netleşmesi, rakibi CHP’nin adayının belirlenmesine bağlı olarak şekillenecektir.
AKP açısından şimdi yapılan; yarış öncesi ısındırma turlarının taktikleridir.
Gelinen noktadaki gelişmelerin seçmenler  üzerinde  bir  etkisi olduğunu unutmayalım.
AKP şimdiden tedirgin ve telaş içersinde bir görüntü vermektedir.
CHP ise kendi içindeki onca tartışmaya rağmen son derece rahat bir görünümdedir.
Özellik ile Ülgür Gökhan cephesinde bu görüntü çok daha nettir.
29 Haziran’da İstanbul’da gerçekleştirilecek “Kentine Güvenen Kentler”buluşmasında Çanakkale Belediyesi sergileyeceği projeleri ile yeni bir motivasyon kazanarak sürece bir adım önde başlamış olacaktır.
Bu motivasyon Gökhan açısından son derece önemlidir.
Son günlerdeki AKP politikaları itibarıyla özelikle Çanakkale halkının kriterleri anlamındaki bazı uygulamalar, rüzgarı CHP’den yana estirmektedir.
Reyhanlı’da yaşanan insanlık dışı olayın, barış yanlısı bir kent bilinci açısından etkileri son derece olumsuzdur. 
Yine alkol yasaklaması konusundaki girişimler bu kentin özgür yaşam iradesi açısından negatif bir etki yaratmıştır.
Bununla birlikte CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun özelik ile son günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için gündeme getirdiği bir anlamda meydan okuyan söylevleri itibarıyla sürdürdüğü muhalefet çizgisi bu kent insanının algı düzeyindeki etkileri açısından olumlu olacak düzeydedir.
Bütün bunları bir arada düşündüğümüzde AKP’nin mevcut durumu doğru değerlendirememesinden kaynaklanan  politika(sız)sıyla geldiği noktada oynadığı aday totodan ikramiye çıkma şansı yoktur.   
Paylaş