Mehmet Akif Ersoy`un, çocukluk yılları ile hayatından kesitlerin anlatıldığı ‘Akif’ Belgeseli`nin galası İÇDAŞ Kongre Merkezi’nde yapıldı. Çocukluğun bir bölümünün Bayramiç’te geçmesinden dolayı belgesel Bayramiç’te çekildi. Ayrıca, Akif’in doğduğu ve çocukluğunun bir bölümünün geçtiği ev, müzeye dönüştürüldü. Belgeselin yönetmenliğini Nihal Ağırbaş yaparken, ‘Akif’in senaristi ise gazeteci Ömer Erbil oldu. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İÇDAŞ Kongre Merkezi`nde yapılan galaya, Vali Orhan Tavlı, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça, AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AKP Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Çanakkale Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Karişit, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, AKP Çanakkale İl Başkanı Gültekin Yıldız, belgesel filminin oyuncuları ile davetliler katıldı. Belgeselde, Mehmet Akif Ersoy’u Erdoğan Özerdem canlandırdı. Ersoy`un, çocukluk yılları ile hayatından kesitlerin anlatıldığı ‘Akif’ belgeseli, ilçedeki Mehmet Akif Ersoy Evi Müzesi`nde, Mehmet Akif Ersoy`un babasının imamlık yaptığı Karşıyaka Camii`nde, Hadımoğlu Konağı Türk Evi Etnografya Müzesi`nde, Bayramiç Belediyesi hizmet binasında ve Ayvacık ilçesi Yeşilyurt köyünde yapıldı.
“Akif`in çocukluğunu beyaz perdeye yansıtma imkanı bulduk”
AKP Grup Başkanvekili Turan, belgeselin büyük bölümünün 2017`de restore edilerek müze haline dönüştürülen evde yapıldığını söyledi. AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Turan; “Ana sponsorluğunu İÇDAŞ`ın üstlendiği, Ehl-i Hayal Film tarafından çekilen bu belgesel 45 dakikadan oluşuyor. Çok kısa bir sürede Mehmet Akif`in hayatının bir bölümünü beyaz perdede izliyoruz. Tüm Türkiye`miz için `milli şair` diye ifade ettiğimiz, `Çanakkale destanını yazan kişi` diye gurur duyduğumuz Mehmet Akif Ersoy`un aslında Çanakkale`nin Bayramiç ilçesinde doğup büyüdüğünü, babasının buralarda görev yaptığını, kendi gezdiği köprüyü, suya girdiği deresi, hatıralarıyla beraber bir önemli dönemi burada geçirdiğini öğrendik. Bunu ilgililerle paylaştık. Senarist Ömer Erbil`in kalemiyle, yönetmen Nihal Ağırbaş`ın başarılı çalışmasıyla Akif`in çocukluğunu beyaz perdeye yansıtma imkanı bulduk” dedi.
“Bu projede yönetmenlik yapmak benim için çok büyük bir sorumluluk”
Belgeselin yönetmeni Nihal Ağırbaş; “Akif ile ilgili çok fazla film, belgesel yapıldı. Mehmet Akif zaten sürekli anlatılan ve çok önemli bir şahsiyet, tüm dünya tarafından tanınan bir isim. Bu projeye dahil olup bu projenin yönetmenliğini ve yapımcılığını yapmak benim için çok büyük bir sorumluluk” dedi.
“Mehmet Akif Ersoy gibi önemli şahsiyetlerin unutulmaması, hatırlanması gerekir”
Vali Orhan Tavlı; “Milletlerin hayatında geleceklerine yön veren önemli olaylar, kilometre taşı niteliğinde önemli şahsiyetler vardır. Genç nesillerin iyi yetişmeleri, geleceğe güvenle bakabilmeleri, millet hayatında yeni değerlerin ortaya çıkabilmesi ve milli şuurun ayakta tutulması için bu şahsiyetleri hatırlamak gerekir. Devletimizin ve milletimizin bağımsızlığının sembolü ve Türk milletinin onurlu mücadelesinin yeniden doğuşunun şanlı destanının şairi, yüreği vatan, millet sevgisiyle dolu olan milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy da unutulmaması gereken önemli şahsiyetlerin başında gelir” dedi.
(Baykal Sağlam)