AKFA çağrısı...
Çanakkale Kent Konseyi Sahiller Hepimizin Çalışma Grubu Kolaylaştırıcısı Handan Turhanlı, dün yaptığı açıklamasında AKFA konusuna değindi. Turanlı, “AKFA ve çevresindeki yapılaşmalara, kentlilerin kıyı ve denizle buluşmasına engel olmayacak, kıyıların ve denizin korunmasını amaç edinecek, kıyıyı kapatacak görüş ve kirlilik yaratacak yoğunlukta olmamasına dikkat edilecek bir planlamayı dikkate alması karar verici belediye meclisi ve belediye başkanlığından dileğimizdir” dedi. Belediye Meclisi`nin Kent Konseyi tavsiyesini ne değerlendireceği merak konusu.
Daha önce oy çokluğu ile reddedilen AKFA dosyası Çanakkale Belediye Meclisi gündemine geliyor. CHP`li Milletvekili Serdar Soydan tarafından yakından takip edildiği bilinen AKFA dosyası, daha önce de kent gündemine girmişti. AKFA dosyasını bugün görüşeceği ileri sürülen Çanakkale Belediye Meclisi`ne, Çanakkale Kent Konseyi Sahiller Hepimizin Çalışma Grubu`nden çağrı geldi. Kentlilerin kıyı ve deniz ile olan bağlantısının koparılmaması gerektiğini ifade eden Çanakkale Kent Konseyi Sahiller Hepimizin Çalışma Grubu Kolaylaştırıcısı Handan Turhanlı, “Amacı, Çimenlik Kalesi’nden Kolin Otel’e kadar uzanan kıyı şeridinin işgal edilmemesi, kıyılardan ve denizden kentlilerin çok amaçlı yararlanabilmesi, kıyılarda yapıların belirlenmiş mesafeler içinde yoğunlaşmaması olan Çanakkale Kent Konseyi “Sahiller Hepimizin Çalışma Grubu”, bölgenin mevcut durumunu belirleme çalışmalarını tamamlamış tespit edilen durumlar ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılmıştır. Çalışma Grubumuz, Yat Limanı’nın yeriyle ilgili yapılan çalışmalara katılmış, süreçte aynı anda AKFA’nın yerine yapılacak projelerle ilgili görüşlerini belirtmiştir. AKFA’nın yeriyle ilgili yeni bir projenin belediye meclisimizin Kasım ayı toplantı gündeminde yer aldığı açıklanmıştır. Bu vesileyle grubumuz bir kere daha konuyla ilgili bir hatırlatma yapmayı kentimizin geleceği açısından gerekli görmüştür” dedi.
İşte o çağrı;
“Kentler insanların yaşamsal ihtiyaçlarının karşılandığı ve sürekli bir toplumsal değişim ve gelişmeye açık insanlar gibi yaşayan organizmalardır” diyen Turhanlı, “Kentlerin yaşamını sürdürülebilmesi için kentsel niteliklerinin de sürekli olması gerektir. Doğal çevreyi kullanan kent insanları sürdürülebilir bir kültür için doğal kaynakların kendilerini yenilemelerine fırsat veren, doğal çevreyi koruyan bir gelişme felsefesine sahip olmalıdır. Günümüzde planlamanın her ne kadar geleceğe dönük yapıldığı söylense de, politik talepler ve işbirlikleriyle günlük, kısa vadeli çıkar kaygılarının belirleyici unsur olduğunu söylemek yanlış bir değerlendirme olmasa gerektir. AKFA ve çevresindeki yapılaşmalara, kentlilerin kıyı ve denizle buluşmasına engel olmayacak, kıyıların ve denizin korunmasını amaç edinecek, kıyıyı kapatacak görüş ve kirlilik yaratacak yoğunlukta olmamasına dikkat edilecek bir planlamayı dikkate alması karar verici belediye meclisi ve belediye başkanlığından dileğimizdir. Özel proje alanı olarak bilinen, park-rekreasyon alanı-kamunun kullanımına açık alanlar olarak belirlenmiş bölgenin içinde yer alan AKFA’da yoğun yapılaşmaya ve plan notlarında `konut olmayacak` kararlarına uygun önerilerin dikkate alınmasını, kıyılarda yüksek yoğunluklu yapılara açık projelerin kentin sürdürülebilir gelişmesinin önünde ciddi engeller oluşturacağı da bilinmelidir” çağrısında bulundu.
Sırada Kanyak Fabrikası var
Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz ve çalışma grubu üyelerinin de katıldığı açıklamada Turhanlı, ihalesi iki kez iptal edilen Tekal Kanyak Fabrikası alanı ile ilgili olarak da çalışma yapılacağını duyurdu. Turhanlı, açıklamasında “Çalışma grubumuz, AKFA’nın yanı sıra, Tekel Kanyak Fabrikasının yeriyle ilgili çalışmaları da önümüzdeki süreçte Kanyak Fabrikası Çalışma Grubuyla birlikte halkımızla paylaşacaktır. Bu vesileyle Belediye Meclisimizin konuyla ilgili kararı, Çalışma Grubumuzun değerlendirmelerini de dikkate alarak oluşturması dileğiyle kamunun bilgisine sunarız” dedi.