Ak Partili Turan, "Coğrafi işaret tescili, markalaşma için önemli"

411
Biga Peynir Tatlısı da kentin coğrafi işaret tescili alan ürünleri arasına girdi. Biga Peynir Tatlısı ile birlikte Çanakkale`de Coğrafi İşaretli Ürünler sayısı 11`e yükseldi. Biga Ticaret ve Sanayi Odası (Biga TSO) tarafından, "Biga Peynir Tatlısı" Tescilli Coğrafi İşaret-Mahreç İşareti Coğrafi İşaret başvurusunun Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından kabul edilerek, Coğrafi İşaretli Ürünler Web Sitesi`nden ilan edildiği açıklandı. Konuyla ilgili Ak Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan Çanakkale`nin yeni coğrafi işaret tescilli ürününün `Biga Peynir Tatlısı` olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bigamızın gastronomi ve ekonomik değerlerinden olan Biga Peynir Tatlısı`nın markalaşması, korunması ve tanıtılması açısından önemli bir adım" ifadelerine yer verirken Ak Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu ise, "Tescillenmeyi bekleyen ürünlerimizle Çanakkale markasını güçlendirmeye, üreticilerimizin emeğine değer katmaya devam edeceğiz" diye belirtti. Biga Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Doğan ise şunları kaydetti, "Coğrafi işaret tescili, bu lezzetin ilelebet korunmasını sağlayacak ve Biga peynir tatlısının ulusal ve uluslararası pazarlarda daha kolay yaygınlaşmasını, üreticilerimizin elde edeceği kazancın artmasını da sağlayacak."
 
Turan "Coğrafi işaret tescili markalaşma için önemli"
`Biga Peynir Tatlısı` adı, üretim yeri ve üretim metodu koruma altına alınmış olmasının önemine değinen Turan, "Coğrafi işaretin önemi, ilimizin değerlerini korumak, tanıtmak ve markalaştırmaktır. Bu sayede ürünlerimiz, ülke içinde ve uluslararası daha kolay pazar imkanı bulur. `Coğrafi İşaret` ibaresi taşıyan ürünleri üreten işletmeler, bu işareti ürünlerinin ambalajlarında kullandıklarında tüketici açısından da güven ve kaliteyi ifade etmiş olur. Milletvekilimiz Jülide İskenderoğlu`yla birlikte, Biga TSO Yönetim Kurulu Başkanımız Şadan Doğan`a ve Yönetimine, Biga Belediye Başkanımız Bülent Erdoğan`a, ÇOMÜ Gıda Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Necati Barış Tuncel`e ve çalışma arkadaşlarına, Türk Patent ve Marka Kurumu`na, ürünümüzün coğrafi işaret tescili almasında emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz." dedi. Ayrıca Turan, Biga Pirinci ve Biga Işıkeli Nohut Kahvesi gibi ürünlerin de kısa sürede coğrafi işaret alarak tescillenmesini beklediklerini ifade etti.
 
İskenderoğlu "Çanakkale markası büyüyor"
Ak Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu ise sosyal medya hesabından açıklamada bulunarak, "Çanakkale markası, tescilli ürünleriyle büyümeye devam ediyor. Biga Peynir Tatlısı Mahreç İşareti tescil edildi. Böylelikle Coğrafi İşaretli ürün sayımız 11 oldu. Başta Grup Başkanvekilimiz Bülent Turan`a, Biga TSO Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Doğan`a ve Yönetimine, Biga Belediye Başkanımız Bülent Erdoğan`a, ÇOMÜ Gıda Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Necati Barış Tuncel`e ve çalışma arkadaşlarına, Türk Patent ve Marka Kurumu`na ve emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Tescillenmeyi bekleyen ürünlerimizle Çanakkale markasını güçlendirmeye, üreticilerimizin emeğine değer katmaya devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi.
 
Doğan "Tescil, bu lezzetin ilelebet korunmasını sağlayacak"
Biga Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Doğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Biga peynir tatlısının coğrafi işaret tescilinin yapılmasından dolayı memnuniyet duyduklarını söyledi. Bu tatlının mahreç işaretinin tescilinin, ilçenin en önemli gastronomi ve ekonomik değerlerinden olan peynir tatlısının markalaşması ve korunması açısından çok büyük önem arz ettiğini belirten Doğan, şunları kaydetti, "Coğrafi işaret tescili, bu lezzetin ilelebet korunmasını sağlayacak ve Biga peynir tatlısının ulusal ve uluslararası pazarlarda daha kolay yaygınlaşmasını, üreticilerimizin elde edeceği kazancın artmasını da sağlayacak. Odamızca gerçekleştirilen tüm bu çalışmalarla hedefimiz, Bigamızın değerlerini korumak, tanıtmak ve markalaştırmaktır. Coğrafi işaretler, ürünün korunmasının yanı sıra ürüne dinamik pazarlama gücü katmakta, tarımsal çeşitliliği artırmakta, kırsal kalkınmaya katkı sağlamaktadır. Böylelikle geleneksel ürünler aslına uygun bir şekilde sonraki nesillere de ulaştırılmaktadır. Niteliklerini kaybetmeden ürünlerin sürdürülebilirliği de sağlanmaktadır."
 
"Tescillenmesi çalışmalarına özel önem vermeliyiz"
Ürünlerin taklitlerine karşı korunabilmesi, haksız rekabetle karşı karşıya kalmaması için koruma altına alınma noktasında da coğrafi işaretin büyük önem taşıdığına dikkati çeken Doğan, "Coğrafi işaret ibaresi taşıyan ürünleri üreten işletmeler, bu işareti ürünlerinin ambalajlarında kullandıklarında tüketici açısından da güven ve kaliteyi ifade etmiş olmaktadır. Tüm bu faydalar göz önünde bulundurulduğunda hem ülkemizdeki hem de kentimizdeki yerel değerlere sahip çıkılması adına ürünlerin tescillenmesi çalışmalarına özel önem verilmesi gerekmektedir." ifadelerini kullandı.
 
"Üreticilerimizle ortak çalışmaları artıracağız"
"Bundan sonraki süreçte coğrafi işaret tescilinin avantajlarından faydalanmak ve marka değerimizi geliştirme için üreticilerimizle ortak çalışmaları artıracağız." diyen Şadan Doğan, şöyle devam etti, "Biga`nın tanıtımına ve ekonomisine katkı sağlayacak tescil ilçemize ve üyelerimize hayırlı olsun. Coğrafi işaret başvuru sürecinde emekleri geçen ÇOMÜ Gıda Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Yonca Yüceer`e, çalışma arkadaşlarıma ve başvurunun her aşamasında bizlere destek olan paydaşlarımıza ayrıca teşekkür ediyorum." Şadan Doğan, Biga peynir tatlısı ile Çanakkale`nin coğrafi işaretli ürün sayısının 11`e çıktığını hatırlatarak, Biga pirinci ve Biga Işıkeli nohut kahvesi gibi ürünlerin de başvuru süreçlerinin devam ettiğini sözlerine ekledi.
(AA-Duygu Yılmaz)
Paylaş