Ağır işleyen bürokrasiye bir örnek!
Haziran ayı sonunda Çan`da bulunan Küçük Çay`da meydana gelen balık ölümlerinin ardından Türkiye`de ağır işleyen bürokrasinin tipik bir örneği yaşanıyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Namık Güver, “Bu bizim konumuz” diyerek aradan sıyrılırken, Çan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Kahveci, “Labaratuar sonuçlarını bekliyoruz” dedi.
Çan`ın Küçüktepe ve Etili köyleri arasından geçen Küçük Çay`daki balık ölümlerinin üzerinden iki haftayı aşkın bir süre geçmesine rağmen, yetkililerden resmi bir açıklamanın yapılmamış olması dikkat çekiyor. 2009 yılında da bir kömür şirketinin kirli sularını çaya deşarj etmesi nedeni ile aynı çayda balık ölümleri meydana gelmesi, bugünkü balık ölümlerinin nedeninin ne olduğu konusunda kafaları karıştırıyor. Küçüktepe ile Etili köyü arasından geçen Küçük Çay’da suyun renginin maviye dönmesi ve yüzlerce ölü balığın da kıyıya vurması bölge halkını tedirgin etmeye devam ediyor. Çan`a 20 kilometre uzaklıkta bulunan Etili köyü kenarından Küçüktepe köyü istikametine akarak Kocabaş Çayı’na dökülen Küçük Çay’dan tarlalarını sulayan köylüler, “Tarlarımıza ektiğimiz biber, karpuz ve mısırları bu çaydan motorla suluyoruz. Çayın suyu bugün mavi renge büründü. Buna neyin sebep olduğunu çözemedik. Ancak tarladaki mahsulümüzü kurutmasından korkuyoruz” şeklindeki tepkilerini dile getiriyor.
Kamu kurumları ağır aksak!
İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Namık Güver, konunun kendileri ile ilgili olmadığını dile getirerek, “O hayvan sağlığı konusu olduğundan Gıda, tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü o konuyla ilgilenecek. O konu bizim konumuz değil. Onların raporlarına bağlı olarak bizi ilgilendiren bir durum varsa devreye biz gireriz” dedi. Çan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Kahveci ise, “Gerekli numuneler alındı ve laboratuara gönderildi. Onların sonunucuna göre hareket edeceğiz. Ama o konu benim tahminim geçici bir durumdu, ondan sonra da böyle bir balık ölümü meydana gelmedi” dedi.